- 23 November 2020
- Etichete ICR Istanbul Vestimentatie Aristocratie Catalin d constantin
Prezentarea video a albumului De la ișlic la joben - Modă și lux la Porțile Orientului, ce reunește imagini reprezentative despre vestimentația, stilul de viață și evoluția socială ale aristocrației românești din secolul al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea va putea fi vizionată, din data de 24 noiembrie 2020, pe pagina de Facebook și pe canalul Youtube ale Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul.
Materialul oferă detalii despre schimbările care au avut loc în zona Balcanilor, în general, și în Țările Românești, în particular, cu accent pe valorile societății - roluri, vestimentație, imagine - aspecte specifice rangului, onoarei și reputației elitei vremii. Filmul prezintă evoluțiile sociale, vizibile nu numai în contextul politic, dar și în cel cultural, negustorii români colportând modele, stiluri, maniere, muzici și forme de sociabilitate orientale care au devenit treptat un model cultural și social pentru toți cei care făceau parte din elita vremii. Prezentarea este realizată de antropologul Cătălin D. Constantin.
Cătălin D. Constantin predă cursuri și seminarii de antropologie la secția de Studii Culturale și Etnologie a Facultății de Litere din cadrul Universității din București și este fotograful și editorul ineditului album De la ișlic la joben - Modă și lux la Porțile Orientului, texte de Constanța Vintilă-Ghițulescu, volum publicat în anul 2013 la Editura Peter Pan. Tema volumului o reprezintă codul vestimentar otoman și influențele acestuia asupra stilului de viață și a vocabularului nobilimii din teritoriul balcanic și din Europa de Est. Fotografiile cuprinse în volumul menționat surprind istoria vestimentară a societății românești din secolul al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, cu o evoluție culturală complexă, ascunzând o lume prinsă între două culturi și marcând trecerea de la tradițional și oriental la modern și occidental. Obiectele și costumele provin din colecții muzeale și din colecții particulare, cum este cea a creatoarei Doina Levintza, în cea mai mare parte inaccesibile publicului larg, dar și specialiștilor. Fotografiile au meritul de a prezenta în premieră piese rare, unicat.Printre albumele publicate de Cătălin D. Cobstantin se numără: Ferestre din București și poveștile lor. Carte construită de Cătălin D. Constantin, Peter Pan ART, București, 2015, Mănăstirile din Bucovina, comentarii istorice de Neagu Djuvara, călătorie fotografică de Cătălin D. Constantin, Peter Pan ART, București, 2014, De la ișlic la joben. Modă și lux la Porțile Orientului, text de Constanța Vintilă-Ghițulescu, coordonare editorială și fotografii de Cătălin D. Constantin, Peter Pan ART, București, 2014, The Monasteries of Oltenia, historical notes by Neagu Djuvara, photographic jurney by Cătălin D. Constantin, Iniciativa Mercurio, Valladolid, Spania, 2012 etc.