În data de 6 mai 2019, Primăria Woluwe-Saint-Lambert din Bruxelles și Institutul Cultural Român (ICR) Bruxelles organizează Ziua Europei la Centrul Cultural Wolubilis. La începutul lunii mai a fiecărui an, Primăria Woluwe-Saint-Lambert organizează Ziua Europei printr-o serie de evenimente dedicate țării care exercită Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului.
ICR Bruxelles organizează programul de evenimente dedicate României, țara invitată de onoare la Ziua Europei, care cuprinde expoziția „MARAMUREȘ, țară veche, țară nouă“, realizată de artistul-fotograf Florin Andreescu, proiecția lungmetrajului Două lozuri, regia Paul Negoescu (RO, 2016, 86 min., V.O. subtitrată în FR) și o prezentare de vinuri și de produse gastronomice românești.
Evenimentele vor avea loc în sala de spectacole a Centrului Cultural Wolubilis din Woluwe-Saint-Lambert.
„Ziua Europei este o zi de sărbătoare în întreaga Uniune Europeană. Organizate în cele 28 de state membre, la 9 mai, festivitățile sărbătoresc valorile comune ale UE (drepturile omului, libertatea, egalitatea, democrația, solidaritatea, negarea discriminării ...) și motto-ul său « Unitate în diversitate ». Foarte atașată de valorile europene, Primăria Woluwe-Saint-Lambert sărbătorește Ziua Europei în fiecare an, subliniind multitudinea de fațete ale culturii unei țări europene ca modalitate de înțelegere a culturii celuilalt și de a crea legături puternice între statele membre! În 2019, cu ocazia exercitării Președinției rotative la Consiliul Uniunii Europene, România este țara invitată de onoare.”, declară reprezentanții Primăriei Woluwe-Saint-Lambert pentru ICR Bruxelles.
Expoziția-foto „Maramureș, țară veche, țară nouă“, realizată de artistul fotograf Florin Andreescu, cuprinde 40 de lucrări color, cu explicații în limbile română, franceză, engleză, despre Maramureșul istoric, regiune care atrage, an de an, turiști de pe toate continentele, seduși de frumusețea vieții simple „de la țară”. Imaginile surprind momentele esențiale din viața comunităților: mari sărbători religioase ale anului cu tradițiile lor, muncile agricole, nunta, pomenirea morților, jocurile de duminică, meșteșuguri ancestrale, modernizarea noilor locuințe ridicate în locul celor strămoșești. Puterea vizuală a acestor imagini impresionează un privitor occidental citadin datorită parfumului arhaic și frumuseții ancestrale pierdute, de multă vreme, în lumea occidentală.
„Maramureșul zilelor noastre este o lume în transformare, în care stilul de viață simplu și formele vechi de cultură coexistă cu modelele și obiceiurile aduse de tinerii care muncesc în străinătate și care vor să beneficieze de produsele și facilitățile societății moderne.”, declară artistul fotograf Florin Andreescu.
Florin Andreescu (n. 1962, Ploiești) este fotograf profesionist, regizor și producător de film. În 1975, debutează în domeniul fotografic, când surprinde şi primele fotograme ale inundaţiei din acel an. Membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi (AAF) din România din 1981, în 1991, primeşte distincţia AFIAP (Artist al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică). Din 1990, se dedică fotografiei profesionale, mai întâi jurnalismului, apoi fotografiei publicitare şi editoriale, iar între 1991-1998 este asistent universitar la catedra de „Multimedia” din cadrul Academiei de Teatru şi Film, Bucureşti. În 1999, pune bazele editurilor Ad Libri şi Ad Stock, specializate în editarea de albume fotografice şi cărţi turistice.
Lucrările sale au fost selecţionate în reviste de specialitate precum „Minolta Mirror” (1989, 1991) sau „Hasselbald Forum” (1999). În 1991, a lansat prima colecţie din ciclul Călător prin ţara mea, ajunsă astăzi la 20 de titluri. Este autorul a numeroase albume fotografice: România – o amintire fotografică (2001), Anotimpuri şi Delta Dunării” (2002 – premiat de Asociaţia Editorilor din România), Animalele Africii (2003), România – Ţara mea (2005), România-Anotimpuri, România – Delta Dunării şi Sibiu – Cetatea roşie (2007), România-Ţara vinului, Bucovina-Ţara fagilor, Bucureşti – Periplu urban (2008), Transilvania, Made in Romania, Braşov – Cetatea coroanei, Flashback 1 și 2 (2009 și 2013) şi Oameni, locuri şi istorii, Sighişoara – Amintiri medievale (2010). Albumele Made in Romania şi O amintire fotografică, editate în limba chineză, şi expoziţiile Memorii fotografice şi Sat şi tradiţie au fost prezentate la Expoziţia Mondială de la Shanghai – China.
Două lozuri, inspirat din nuvela Două loturi de Ion L. Caragiale, spune povestea comică a unor oameni disperați, prin protagoniştii Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol, care recurg la soluția visată de noi toți, atunci când avem nevoie de bani, repede și simplu - Loto 6/49... Dar nepriceperea le va juca feste, căci, pentru a câștiga la loto nu e de ajuns doar să cumperi bilet, și acesta să fie câștigător, ci să și știi să ai grijă de el, să nu-l rătăcești.
„Filmul Două lozuri a pornit ca un exercițiu pentru cursanții la actorie, fără să avem cine știe ce pretenții sau fără să ne gândim unde va ajunge. Și iată că, la 3 ani de la lansarea lui, încă mai este cerut, proiectat și apreciat în diferite colțuri ale lumii, în care nu ne gândeam că va ajunge. Este un sentiment fantastic să știi că ai făcut ceva care bucură atâția oameni.”, afirmă regizorul Paul Negoescu pentru ICR Bruxelles.
Paul Negoescu (n. 1984, București) este regizor, scenarist, producător. Absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” (promoţia 2008, clasa Laurenţiu Damian, Dinu Tănase), preparator regie film UNATC, înfiinţează în 2013 casa de producţie de filme independente Papillon Film. De asemenea, inițiază, împreună cu Ana Drăghici, Programul „Film+” pentru susținerea tinerilor cineaști. A fost numit ambasador onorific al Festivalului Filmului European 2017. Încă din timpul studenţiei, realizează o serie de scurtmetraje remarcate în competiţiile naţionale şi internaţionale: Examen, Radu+Ana, Târziu, Acasă.
Proiectul se încadrează în strategia ICR Bruxelles de promovare a cinematografiei și a artei fotografice contemporane, a cineaștilor și artiștilor plastici români în spațiul Benelux.
Accesul liber la evenimente
Data și ora: 6 mai 2019, ora 19:00
Loc: Wolubilis, Cours Paul-Henri Spaak 1, B-1200 Woluwe-Saint-Lambert
Program 6 mai: disponibil aici