Exodus. Benjamin Fondane – Perspective

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA PARIS

1 rue de l'Exposition Paris 75007

prezintă

Exodus. Benjamin Fondane – Perspective

o expoziţie personală

ANCA SEEL-CONSTANTIN


4 - 31 OCTOMBRIE 2017

4 OCTOMBRIE, ora 19.00 - VERNISSAGE

12 OCTOMBRIE, ora 19.30 -« BENJAMIN FONDANE - PERSPECTIVE » - dezbatere în jurul expoziţiei cu ocazia decernării Premiului internaţional de literatură francofonă Benjamin Fondane. Cu Magda Carneci, critic de artă, Laurent Joly, actor.


Născută la Bucureşti, Anca Seel a studiat pictura la Institutul de Arte Frumoase „N. Grigorescu“, stabilindu-se, după căderea comunismului, în Neuchâtel, pitorescul orăşel elveţian, de care îşi leagă numele, între alţii, Jean-Jacques Rous­seau, Friedrich Durrenmatt şi Denis de Rougemont. Încă din 1992, anul primului contact cu lumea liberă, Anca Seel a reuşit să câştige atenţia publicului, expu­nând în galerii din marile oraşe ale lumii (New York, Paris, Roma, Londra, Bruxelles, Tokio, Seul). Exersează îndeosebi pictura, colajul fotografic şi compoziţiile în tehnică mixtă. Este pasionată de filosofie şi lite­ratură, tatonând mai toate posibilităţile artistice de convertire a ideilor în suporturi vizuale atractive sau de fortificare a textului scris cu imagini menite să redimensioneze favorabil atât esteticitatea detaliilor, cât şi expresivitatea de ansamblu.

A participat în ulti­mii ani la numeroase expoziţii de „carte-obiect“. În acelaşi spirit, ilustrează cărţi ale unor autori faţă de care şi-a descoperit reale afinităţi: Kafka, Eugen Ionescu, Constantin Kavafis, Pier Paolo Pasolini, Agota Kristof. O bună confirmare a valorii a venit în 2005, când a fost selectată de către Fundaţia „Henri Clews“, dintre 300 de candidaţi, în vederea participării la un proiect ce reunea la Cannes, în sudul Franţei, opt cei mai buni artişti europeni ai momentului respectiv. Roşul, negrul şi auriul sunt culorile nelipsite din tablourile pictoriţei care crede ca „stilul e omul însuşi“, şi nu trebuie să ne înscriem unui stil/gen artistic comun mai multor artişti. Albastrul, portocaliul sunt, de asemenea, de regăsit în picturile ei. Pentru a reveni, mereu şi mereu, la primele trei esenţiale, deoarece „sunt culori cu care un artist poate să picteze toată viaţa“.


Intrare libera