
- 8 September 2016 - 9 September 2016
- Etichete Dada Tzara Columbia university Icr Icrny
ICR New York marchează aniversarea centenarului mișcării
Dadaiste și contribuția românească la mișcarea Dadaistă, prin două evenimente
de anvergură, organizate în colaborare cu Institutul Harriman al Universității
Columbia, din New York.
În 8 septembrie, ora 19, la „The Riverside Church Theater" (91 Claremont Ave, New York), va avea loc reprezentația spectacolului TZARA ARDE ȘI DADA SE PIAPTĂNĂ (The Ghost of Elsinore: Every Tzara Has His Dada), de Ion Pop, Ștefana și Ioan Pop-Curșeu (produs de Teatrul National "Lucian Blaga", din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității "Babeș-Bolyai" și Asociația Persona).
Distribuţia:
Tristan Tzara: Filip Odangiu
Sf. Gargal, Marcel Iancu și alte personaje: Rareș Stoica
Sf. Casdoas, Hugo Ball și alte personaje: Cătălin Codreanu
Sf. Govdela, Richard Huelsenbeck și alte personaje: Cristian Grosu
Maya și ale personaje: Ştefana Pop-Curşeu
Regia artistică: Ștefana Pop-Curșeu; Decoruri: Filip Odangiu and Rareș Stoica; Video și sound design: Rareș Stoica; Coregrafia: Cătălin Codreanu; Fumisteries: Cristian Grosu; Lightind design: Mădălina Mânzat; Traducere engleză: Carmen Borbely; Titraj: Ioan Pop-Curșeu;
Împrumutând structura piesei "Dada Mouchoir de Nuages" (Batistă de nori), spectacolul "Tzara arde și Dada se piaptănă" aduce în scenă impresionanta moștenire artistică lăsată de mișcarea Dadaistă, cu prilejul împlinirii a o sută de ani de la nașterea acestui curent avangardist, care a zdruncinat temeliile artei tradiționale și a dat un impuls fabulos dezvoltărilor moderniste din istoria artei. Construit dramaturgic din textele lui Tristan Tzara (manifeste, poezie, teatru), precum și din corespondența cu prietenii lui și din scrierile acestora, spectacolul rememorează în spirit dadaist biografia Poetului Tzara, de la plecarea sa din România și de la primele serate la Cabaret Voltaire, până în momentul autodizolvării mișcării Dada, al desprinderii lui Tzara de suprarealism și al căutării refugiului în studiul anagramelor din opera lui François Villon. Spectatorii vor asista la o halucinantă poveste-colaj, prin care teatrul primește în teatru manifestele dada, poemele simultane, cântecele negre, omul aproximativ, ritualurile, prieteniile și disensiunile tinerilor exaltați și justițiari ai artei, sub forma unor fantome vesele și triste cu măști avangardiste.
În 9 septembrie, va avea loc cel de-al doilea eveniment, o masă-rotundă găzduită de Institutul Harriman, la Columbia University International Affairs Building, sala 1219, 420 West 118th St. Vor fi prezentate comunicări de către prof. Michael Finkenthal, de la John Hopkins University (despre contribuția românească la mișcarea internațională Dadaistă), conf. univ. dr. Ioan Pop-Curșeu (Beniamin Fundoianu: O viziune cinematografica nascuta din Dada (Benjamin Fondane: A vision of Cinema born out of Dada), lect. univ. dr. Stefana Pop-Curșeu (Teatrul lui Tristan Tzara si mostenirea lasata secolului XX (Tristan Tzara's Theatre and its heritage in the XXth century), și un invitat al Institutului Harimann. Profesorii Alan Timberlake (director al East Central European Center) și Mona Momescu (conducătorul Catedrei „Nicolae Iorga" de limbă și cultură română, de la Universitatea Columbia) vor fi amfitrionii evenimentului.
http://harriman.columbia.edu/event/ghost-elsinore-every-tzara-has-his-dada
http://harriman.columbia.edu/event/discussion-with-performers-ghost-elsinore-tzara-dada