Conferinţa internaţională “1989-2009: Taking Stock of East-West EUnification”

Institutul Cultural Român din Tel Aviv vă invită la Conferinţa internaţională "1989-2009: Taking Stock of East-West EUnification", care se va desfăşura în zilele de 14-15 iunie 2009, la Konrad Adenauer Conference Centre, Mishkenot Sha'ananim, Ierusalim.
Conferinţa este organizată de Forumul European, Universitatea Ebraică din Ierusalim, cu sprijinul unor instituţii academice şi reprezentanţe diplomatice ale statelor europene in Israel.
Institutul Cultural Român din Tel Aviv promovează prezenţa românească la conferinţă.

Conferinţa internaţională "1989-2009: Taking Stock of East-West EUnification" porneşte de la constatarea că anul 1989 a revoluţionat Europa şi, mai mult, lumea întreagă, într-o succesiune rapidă şi neaşteptată de evenimente care i-au luat prin surprindere pe leaderii de ambele părţi ale Cortinei de fier. Un moment memorabil: reunificarea Europei de Est cu Europa de Vest. Douăzeci de ani mai târziu, Europa e ‚mai unită ca niciodată' şi s-a dovedit o promotoare a păcii, stabilităţii, democraţiei, prosperităţii. Dar există şi destule probleme, eşecuri, provocări... Obiectivul conferinţei este analizarea şi evaluarea acestor provocări, ca şi a modalităţilor de depăşire a problemelor. Discuţiile vor explora procesele care au transformat continentul în ultimii douăzeci de ani şi vor încerca să aprecieze în ce măsură EUropa este într-adevăr EUnificată şi cum poate (şi trebuie) să arate această EUnificare din punct de vedere politic, economic, social, cultural şi artistic.

Prelegerea dr. Gabriela Drăgan, Profesor la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale - Academia de Studii Economice din Bucureşti şi Director general al Institutului European din România, cu titlul Regional Cooperation in the Enlarged European Union. Romania's Role as the New Eastern Border of the EU, va avea ca subiect cooperarea regională în Uniunea Europeană lărgită şi va prezenta cadrul general al politicilor comunitare în domeniu. Prezentarea va releva limitele posibilităţilor de intervenţie UE în domeniul cooperării regionale, mai ales în cadrul Politicii de vecinătate, şi va propune recomandări specifice de îmbunătăţire a performanţei şi eficienţei UE.
Comunicarea unui punct de vedere românesc avizat este foarte importantă în contextul discuţiei academice despre situaţia din Europa şi Uniunea Europeană la douăzeci de ani de la evenimentele din 1989, având ca intenţie şi efect stimularea dezbaterii publice pe tema europeană, buna înţelegere şi sprijinirea progresului României în spaţiul Uniunii Europene.

Intrarea pe bază de invitaţie. Locurile sunt limitate. Vă rugăm să confirmaţi participarea la adresa de e-mail ef@savion.huji.ac.il sau la numărul de telefon 02-5883286.