- 27 January 2020
- Etichete Icr Ziua internationala a holocaustului 27 ianaurie Progrom
Numeroase personalități din lumea culturală și diplomatică, elite din comunitatea evreiască, printre care Iancu Zuckerman, supraviețuitorul progromului de la Iași din 29-30 iunie 1941, Andrei Oișteanu, istoric și scriitor, Aurel Veiner, președintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, alături de ambasadorii Japoniei,Danemarcei, Ciprului, Croației, Rusiei, Irlandei, Greciei, Slovaciei, Macedoniei de Nord, vice-ambasadorul Israelului, consulul Spaniei, directorii de la British Council, Institutul Balassi și de la Forumul Cultural Austriac, au fost prezenți, luni seară, în Sala Mare a ICR, pentru a marca Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, stabilită pe 27 ianuarie. Institutul Cultural Român, gazda evenimentului, a fost reprezentat prin președintele interimar, Mirel Taloș, moderatorul serii fiind Dan Schlanger, președintele Festivalului de Film Evreiesc.
"Holocaustul ne vorbește despre trecut, dar poate să ne facă prevăzători și pentru viitor. Există peste tot în lume evenimente recente - crime, atacuri asupra unor sinagogi și numeroase atentate xenofobe - toate prevestitoare pentru un alt val de antisemitism. Cred că Holocaustul s-a putut desfășura, pentru că europenii nu au fost atenți la semnele ce ar fi trebuit să-i alarmeze și să le sporească atenția față de pericolele iminente. E datoria noastră să reamintim, tot timpul, ce înseamnă Holocaustul. De aceea tema Holocaustului este prezentă permanent în foarte multe programe derulate de Institutul Cultural Român. Suntem onorați să găzduim, la ICR, evenimentul de pe 27 ianuarie dedicat Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului", a declarat Mirel Taloș, președintele interimar al ICR.
Comemorarea din Sala Mare a ICR a cuprins momente de reculegere, rugăciuni, litanii, momente poetice și muzicale emoționante dedicate victimelor Holocaustului, expoziția de pictură „Tinerii din România împreună împotriva urii și a antisemitismului, pentru o lume a păcii și a înțelegerii”. Recitalul muzical a fost susținut de compozitorul și violoncelistul Șerban Nichifor, alături de Eduard Iosif Antal, organistul Catedralei Sfântul Iosif din București, de violonista Corina Bololoi, de cantorul Emanuel Pusztai și de solista Maya Cios. În continuare, a fost proiectat filmul documentar „Itinerarii evreiești în România", ce a prezentat sinagogi din România, adevărate bijuterii arhitectonice, și cimitire evreiești de la Săpânța până la Ștefănești, de la Botoșani până la Siret.
Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român, Bucharest Jewish Festival, Federația Comunităților Evreiești din România, Fundația Filderman, JCC București, Institutul Italian de Cultură din București, Editura Polirom.
***
Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este marcată în fiecare an la 27 ianuarie, conform rezoluţiei A/RES/60/7, adoptată la 1 noiembrie 2005 de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). Rezoluţia ONU respinge orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, fie integral sau parţial, şi felicită statele care s-au angajat în mod activ în conservarea siturilor care au servit ca lagăre de exterminare naziste, lagărele de concentrare, lagăre de muncă forţată şi închisori în timpul Holocaustului. Holocaustul a fost un punct de cotitură în istorie, care a determinat lumea să spună "niciodată" şi, potrivit ONU, semnificaţia rezoluţiei A/RES/60/7 are în acest sens rolul de a solicita amintirea crimelor din trecut, cu scopul de a le preveni în viitor. Rezoluţia îndeamnă statele membre să dezvolte programe educaţionale prin care amintirea acestei tragedii să fie transmisă generaţiilor viitoare pentru a preveni apariţia genocidului. Solicită, totodată, secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite să stabilească un program de informare cu tema "Holocaustul şi Organizaţia Naţiunilor Unite", precum şi să instituie măsuri pentru mobilizarea societăţii civile privind aducerea-aminte şi educaţia despre Holocaust, pentru a ajuta la prevenirea posibilelor acte de genocid. Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 61/255 adoptată la 26 ianuarie 2007 condamnă, de asemenea, orice negare a Holocaustului şi îndeamnă toate statele membre să respingă fără rezerve negarea Holocaustului.