BRAȘOV. Integrala Concertelor pentru două clavecine și orchestră de coarde de J.S.Bach, la Biserica Neagră

Concertul „Bach 2.1“, organizat cu prilejul Zilei Europene a Muzicii Vechi, va fi găzduit de Biserica Neagră din Brașov vineri, 18 septembrie 2020, de la ora 19.00, fiind difuzat, live, pe un panou video amplasat pe zidul exterior al Bisericii Negre și pe pagina de Facebook a Festivalului de Muzică Veche București. Publicul va putea asculta integrala Concertelor pentru două clavecine și orchestră de coarde de Johann Sebastian Bach, în interpretarea muzicienilor Raluca Enea, Steffen Schlandt – clavecin; Mircea Ionescu, Dávid Csibi – vioară barocă; Adorján Csaba – violă barocă; Lázár Zsombor – violoncel baroc; Szögyör Arpad – contrabas baroc.

În program: Johann Sebastian Bach (1685-1750): Concertul pentru două clavecine și orchestră de coarde (BWV 1060): Allegro – Largo ovvero Adagio – Allegro; Concertul pentru două clavecine și orchestră de coarde (BWV 1061 a): Fără indicație de tempo – Adagio ovvero Largo – Fuga; Concertul pentru două clavecine și orchestră de coarde (BWV 1062): Fără indicație de tempo – Andante – Allegro assai.

Concertul este organizat de Asociația ANTIQVA și Festivalul de Muzică Veche București, în parteneriat cu REMA – Rețeaua Europeană de Muzică Veche, Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român, Biserica Evanghelică CA – Parohia Brașov, Inspiratio, Muzeul Județean de Istorie Brașov, cu sprijinul Aqua Carpatica și Domeniile Sâmburești.

Din anul 2013, 21 martie (ziua de naştere a compozitorului Johann Sebastian Bach) a devenit Ziua Europeană a Muzicii Vechi. Circumstanțele excepționale de anul acesta au făcut ca evenimentul să nu poată avea loc în data de 21 martie, ci să fie amânat, în România, pentru 18 septembrie. Concertul este parte a unui proiect de anvergură, cu sute de recitaluri și concerte, desfășurate în importante orașe europene, transmise live, prin streaming, de REMA (Réseau Européen de Musique Ancienne), promotor oficial şi coordonator al acestui eveniment.

Muzicienii vor cânta în interiorul Bisericii Negre, accesul publicului fiind permis în conformitate cu reglementările în vigoare în această perioadă. 

Detalii bilete și rezervări: giftstudio@inspiratio.ro

***

Integrala concertelor la două clavecine de J.S. Bach

Johann Sebastian Bach a acordat o atenție deosebită instrumentelor cu claviatură, pe care le-a explorat diferențiat și ținând cont de caracteristicile lor tehnice și timbrale. Ca și compozitorii din școlile franceză și italiană, Bach a abordat clavecinul din perspectivă solistică și i-a dedicat un vast repertoriu. În afara lucrărilor pentru clavecin solo, Bach a compus o serie de lucrări în care clavecinul evoluează ca solist acompaniat de ansamblu orchestral. Mai mult, Bach a construit interesante dialoguri solistice compunând și concerte pentru două, trei sau chiar patru clavecine.

Ca structură, toate cele trei concerte pentru două clavecine sunt alcătuite fiecare din câte trei părți ce respectă tiparul repede – lent – repede. Pe parcursul acestor lucrări, cele două instrumente sunt abordate în mod egal iar discursul muzical este divers și complex. Acest aspect poate fi ușor observat atât din perspectivă armonico-melodică sau metro-ritmică, dar și în ceea ce privește tehnica instrumentală perfecționată a clavecinului. Utilizarea pasajelor de tip polifonic este, de asemenea, o caracteristică a acestor lucrări; poate fi amintită în acest context Fuga din partea a treia a Concertului BWV 1061, parte care impune celor doi soliști înțelegerea adecvată a muzicii și o bună stăpânire a tehnicii instrumentale.

REMA – Rețeaua Europeană de Muzică Veche

REMA (Réseau Européen de Musique Ancienne) are în acest moment 96 de membri din 22 de ţări europene și este organismul reprezentativ pentru muzica veche din Europa. Cele două entități din România, membre ale REMA, sunt Festivalul de Muzică Veche București și Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc.