Marţi, 27 noiembrie 2007, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Bucureşti, Aleea Alexandru 38), Ion Grigorescu deschide seria întâlnirilor Arte Marţiale: proiecţii, dezbateri, polemici, confesiuni.
În ultima zi de marţi a fiecărei luni, Institutul Cultural Român vă invită la confruntarea cu un artist contemporan. La Arte Marţiale, artiştii nu expun, ci sunt expuşi. Tirului întrebărilor. Publicul este chemat în ring echipat şi pregătit pentru eschive.
La Arte Marţiale artiştii nu mai au alibiul unei expoziţii de perete, care „să vorbească de la sine" prin imagini autosuficiente, uneori obscure. La Institutul Cultural Român, artiştii se explică, ne implică, vă intrigă.
Veţi putea întâlni artişti (prea bine) înţeleşi, artişti neînţeleşi, artişti (aparent) de neînţeles. Artişti de for public şi artişti de sertar. Artişti care una zic şi alta fac, artişti care asta fac şi asta zic, artişti care fac şi tac: până acum.
La proba orală, ei spun de ce fac ceea ce fac, ce cred despre artă, public, societate, actualitate.
Anul 2007 este un an de excepţie pentru arta românească. Ion Grigorescu expune la Documenta de la Kassel. Dan Perjovschi face parte din selecţia internaţională la Bienala de la Veneţia. La Donumenta de la Regensburg artiştii români ţin afişul.
Primul invitat la Arte Marţiale este Ion Grigorescu (57 de ani, trei copii), pictor, fotograf, autor de performance, pictor de biserici, artist video, contestatar al regimului şi sistemului comunist, critic al societăţii consumiste de azi. Imaginarul său navighează între corp, sex şi credinţă.
Moderator: Erwin Kessler.
În deschidere va vorbi Horia-Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român.