Arhitectura fericirii

Satele sasesti din Transilvania reprezinta o valoare unica de interes european. Ascunse printre dealurile impadurite si pajistile bogate ale Transilvaniei de sud-est se afla impunatoare biserici fortificate, inconjurate de case cu fatade varuite, acoperisuri de tigla si curti pietruite, ramase neschimbate de sute de ani. Din nefericire, acest peisaj neatins din inima Romaniei - creat de comunitati cu obiceiuri si traditii rurale seculare - este in pericol de a disparea pentru totdeauna din cauza depopularii satelor, a saraciei localnicilor si a dezvoltarii necontrolate.

Institutul Cultural Roman din Londra, impreuna cu fundatia britanica Mihai Eminescu Trust, infiintata de Jessica Douglas-Home in 1987, prezinta Arhitectura fericirii - o fuziune a filmului, dansului, fotografiei si discursului, cu scopul de a atrage atentia asupra frumusetii satelor sasesti din Transilvania si a greutatilor cu care se confrunta acestea.

Program:

  • Expozitie foto de cladiri istorice restaurate in satele sasesti
  • Cuvant introductiv: Gabriela Massaci (Director, ICR Londra) si Virgil Nitulescu (Secretar general, Ministerul Culturii)
  • Prezentarea proiectului "Satul de-sine-statator" al fundatiei Mihai Eminescu Trust (proiect sprijinit de programul Cultura 2000 al Uniunii Europene) si lansarea de catre Caroline Fernolend a premiului international de arhitectura "Gabriel Lambescu"
  • Architects for Aid: Misiune in Transilvania, februarie 2007, in cuvinte si imagini
  • Vizionarea filmului "Cuptorul de caramida si tigla", cu comentariul autorului Colin Richards
  • Spectacol de dansuri populare sasesti
  • Receptie

Cand: Marti 8 mai, 5 - 8 pm Unde: Institutul Cultural Roman Londra, 1 Belgrave Square, London SW1X8PH

Intrarea este libera, dar locurile sunt limitate. Pentru rezervari, va rugam sa sunati la 0207 752 0134 sau sa trimiteti email la office@icr-london.co.uk pana cel tarziu 4 mai 2007.