- 24 May 2021
- Etichete EUNIC Paris ICR Felicia simion Etnografii
Proiectul comun "Visage(s) d'Europe" / (Chipurile Europei), conceput ca o expoziţie în aer liber de ICR Paris, în colaborare cu EUNIC, se prelungește până în 31 mai 2021, fiind preluat, în acest an, de către Primăria Arondismentului 14 din Paris. De data aceasta, lucrările sunt amplasate chiar în faţa Primăriei, pe grilajul pieţei Ferdinand Brunot.
La ediţia din 2020 au participat 13 fotografi din 13 ţări: Turcia, Italia, Belgia, Luxemburg, Polonia, Spania, Lituania, Portugalia, Suedia, Austria, Estonia, Bulgaria şi România. Fotografii reprezentând aceste state sunt, prin urmare, invitaţi și anul acesta. Fotografa Felicia Simion, invitata evenimentului din iulie 2020, expune cele patru panouri din colecția "Etnografii", în cadrul unui proiect generos, dedicat zilei Europei şi artiştilor europeni, considerați parte a diversităţii şi bogăţiei culturale a Uniunii Europene.
Felicia Simion s-a născut în 1994, locuiește la București. În 2016 a absolvit Universitatea Națională de Arte din București și în 2018 a obținut un Master în etnologie. Operele sale fac parte din numeroase expoziții colective și individuale și au fost deja publicate în Europa și în Statele Unite. Felicia Simion se descrie ca fiind un fotograf freelance interesat de Antropologia vizuală și povestire, „în căutare constantă de noi modalități de a hrăni expresia de sine”. Rădăcinile sale artistice le găsim în copilărie și adolescență, când s-a ocupat de pictură, muzică și scris. La vârsta de 13 ani a descoperit lucrările fotografilor Magnum, care ulterior au devenit un moment reprezentativ în evoluția sa ca artist vizual. În calitate de fotograf, ea tinde să urmărească o abordare de artă plastică a fiecărui gen pe care se concentrează la un moment dat. Munca sa se situează undeva aproape de linia subțire dintre realitate și ficțiune, plutind ușor dintr-o parte în alta. În ultimii doi ani, s-a inspirat în fotografiile sale din antropologia culturală, explorând teme precum familia, identitatea, dinamica tradiției sau corpul.
Proiectul „Etnografii” este o arhivă vizuală a obiceiurilor și manifestărilor folclorice ale României rurale contemporane într-un context de depopulare și de migrație. Felicia Simion s-a preocupat mai ales de modalitatea în care poate surprinde felul în care „prezentul” este apt să recontextualizeze și să reinterpreteze „arhaicul”. Cu: Ünal Cam (Turcia), Chiara Cordeschi (Italia), Lara Gasparotto (Belgia), Anna Krieps (Luxemburg), Magda Kuca (Polonia), Ruben Martin De Lucas (Spania), Visvaldas Morkevicius (Lituania), Tito Mouraz (Portugalia), Erik Östensson (Suedia), Klaus Pichler (Austria), Birgit Pûve (Estonia), Felicia Simion (România), Vladimir Vasilev (Bulgaria).