- 18 November 2016 - 20 November 2016
- Etichete ICR ICR Paris Ambasada României Centre National du Livre Centrul Pompidou Centenarul Marelui Război la Musée de l'Armée Vincent Monadé Radu Boroianu
Întâlniri la Ambasada României, Centre National du Livre, Centrul Pompidou, marcarea Centenarului Marelui Război la Musée de l'Armée
Ȋn perioada 18-20 noiembrie 2016, președintele Institutului Cultural Român, dl Radu Boroianu, s-a aflat la Paris, punctul final al unui turneu de întâlniri oficiale incluzând Bruxelles, Haga și Londra.
Întâlnirile avute de președintele Radu Boroianu la Paris au atins subiectele legate de axele prioritare ale promovării culturii române în Franţa în domeniile limbii, literaturii și artelor vizuale românești, marcarea unor obiective strategice naţionale, cum este Centenarul intrării României în Marele Război, precum și programele legate de Sezonul cultural încrucișat România - Franţa din 2018/2019.
Primul interlocutor al președintelui Boroianu a fost Ambasadorul României în Republica Franceză, E.S dl Luca Niculescu. Cei doi au abordat teme legate de consolidarea cooperării franco-române și de priorităţile Institutului Cultural Român.
La întâlnirea cu președintele Centre National du Livre (Centrului Naţional al Cărţii din Franţa - CNL), dl. Vincent Monadé, Radu Boroianu a apreciat în termeni foarte buni implementarea acordului de parteneriat între ICR și CNL prin recentul seminar pentru traducători care a avut loc la București. Președintele Monadé a propus continuarea parteneriatului în 2017 cu invitarea în Franţa, de către CNL, a unor traducători români pentru întâlniri cu editori francezi. Se va facilita astfel editarea unor autori români în limba franceză prin contactul direct dintre traducător și editor.
Discuţia celor doi președinţi a mai atins subiectul unui acord între ICR și FNAC pentru o mai mare vizibilitate a produselor culturale românești în magazinele lanţului comercial, tematica standului României în cadrul salonului Livre Paris 2017, susţinerea de către CNL a traducerii unor autori timișoreni pentru anul 2021, an în care Timișoara, viitoare capitală europeană a culturii, va avea un stand propriu la Livre Paris. Președintele Monadé a acceptat invitaţia președintelui Boroianu de a vizita România în 2017.
Întâlnirea de la Centrul Georges Pompidou cu dl Michaël Schischke, însărcinatul cu relaţiile internaţionale în cadrul celebrului centru de artă și cultură, s-a axat pe două propuneri concrete făcute de președintele ICR. Domnul Radu Boroianu a propus organizarea în 2017, în parteneriat ICR - Centrul Pompidou, a unui colocviu internaţional pentru marcarea a 60 de ani de la moartea sculptorului Constantin Brâncuși. De asemenea, președintele Boroianu a propus realizarea, în coproducţie, a unui film dedicat lui Brâncuși. În perspectiva Sezonului cultural încrucișat România - Franţa din 2019/2019, președintele ICR a reiterat propunerea organizării la Centrul Pompidou a unei retrospective a artiștilor români stabiliți în Franța de la Brâncuși încoace.
În seara de 18 noiembrie 2016, președintele ICR a asistat la concertul susţinut de grupul Contempo Paris la Musée de l'Armée (Muzeul Armatei), concert de excepţie și în același timp cu valori simbolice pentru relaţia de prietenie România - Franţa. Concertul a fost prezentat de ICR Paris în cadrul ciclului Centenar creat de Muzeul Armatei de la Paris în special în parteneriat cu România. Ansamblul Contempo Paris a prezentat un repertoriu inedit: Trioul în la minor, pentru vioară, violoncel şi pian compus de George Enescu în 1916 și Qvartetul pentru pian de Eduard Caudella sunt partituri descoperite de membrii ansamblului Contempo la Muzeul Enescu de la București și interpretate în premieră franceză.
Programul președintelui Boroianu a fost completat de vizitarea expoziţiei « Brâncuși. Partea invizibilă a infinitului » de Mircea Cantor de la Atelierul Brâncuși, din cadrul Centrului Pompidou, expoziţie realizată cu sprijinul ICR Paris, cât și de întâlniri cu personalităţi ale diasporei românești de la Paris.