- 6 April 2021
- Etichete ICR Instituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia IRCCU Veneția
Cunoscuta artistă Felicia Filip este alături de tinerii artiști români care vor face parte din proiectul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția (IRCCU Veneția), Mercoledi Musicali, care va fi reluat începând cu data de 7 aprilie 2021. Artiști precum Andrei Mihalcea (tenor), Andreea Chira (nai), Pavel Efremov (acordeon), Ștefan Vârtejaru (pian), Oana Maria Șerban (soprană) vor susține recitaluri online în perioada 7 aprilie - 4 august, transmise pe paginile Facebook, Youtube și Instagram ale Institutului Cultural Român de la Veneția. Reprezentațiile preluate și de RadioRomânia Internațional fac parte din proiectul Mercoledi Musicali, o tradiție marca Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția (IRCCUVeneția), au fost create special pentru acest proiect, pentru a fi difuzate în fiecare zi de miercuri (ziua consacrată muzicii în programul IRCCU Veneția online), de la ora 17:00, pe canalele social-media.
Înregistrările concertelor vor conține pe lângă momentul muzical propriu-zis și testimoniale ale artiștilor implicați care vor răspunde la trei întrebări standard: „Ce schimbări a produs pandemia COVID-19 pentru tine, ca muzician, și pentru evenimentele la care participi?ˮ, „Cum se ascultă muzica clasică?ˮ și „Dacă un tânar vrea să asculte muzică clasică, cu ce ar fi bine să înceapă?ˮ.
Proiectul va fi derulat împreună cu dirijorul Gian Luigi Zampieri și criticul muzical Dumitru Avakian.
Calendar evenimente și participanţi:
• 7 aprilie / Felicia Filip (soprană); Andrei Mihalcea (tenor).
Soprana Felicia Filip va susține un mini recital în deschiderea evenimentului. Va interpreta: aria Violettei din opera La Traviata de Giuseppe Verdi și aria Contesei de Follville din opera Il viaggio a Reims de Gioacchino Rossini.
Andrei Mihalcea va interpreta: Pasăre cu pene-albastre de Eugen Doga; aria lui Tebaldo, „E serbato a questo acciaroˮ, din opera I Capuleti e i Montecchi de Vincenzo Bellini; aria lui Nemorino, „Una furtiva lagrimaˮ, din opera lui Gaetano Donizzetti, L’elisir d’amore; aria lui Romeo, „Ah! lève-toi, soleil!ˮ, din opera Romeo și Julieta de Charles Gounod.
• 21 aprilie / Andreea Chira (nai) și Pavel Efremov (acordeon);
Artiștii vor interpreta: Mugurel, mugurel de Anton Pann/Constantin Arvinte; „Badinerieˮ din Suita nr. 2 (BWV 1067) de Johann Sebastian Bach; Carnavalul din Veneția, fantasie și variațiuni de Johann Baptiste Arban.
• 5 mai / Ștefan Vârtejaru (pian);
Artistul va interpreta: „Toccataˮ din Preludiu, Coral, Toccată de Sigismund Toduță; „Muzica Nopții și Urmărireaˮ din Szabadban de Bela Bartok.
• 19 mai / Oana Maria Șerban (soprană);
Artista va interpreta: Aria Olympiei, „Les oiseaux dans la charmilleˮ, din opera Povestirile lui Hoffmann de Jacques Offenbach; Aria Adelei, „Mein herr marquisˮ, din opereta Liliacul de Johann Strauss; Aria Rosinei, „Contro un cor che accende amoreˮ, din opera Barbierul din Sevilla de Gioachino Rossini.
• 2 iunie / Vlad Constantin Vișenescu (orgă);
Vlad Constantin Vișenescu va interpreta: Wenn wir in höchsten Nöten sein, BWV 641 de Johann Sebastian Bach; Partea I din Sonata pentru orgă în sol minor, op. 23 de Oskar Lindberg; Coral în re minor de Valentin Gheorghiu.
• 16 iunie / Sînziana Mircea (pian);
Artista va interpreta: „Fortunaˮ, variațiuni pentru pian de Sînziana Mircea pe teme din Carmina Burana de Carl Orff; „Homeˮ, variațiuni pentru pian de Sînziana Mircea pe teme din 3 Dansuri Românești de Theodor Rogalski; „Imagine baroque, Bach meets Haendelˮ, variațiuni pentru pian din Preludiul în Do major, BWV846, Hallelujah HWV56, Imnul Zadok the Priest HWV258 de Johann Sebasian Bach/ Georg Friedrich Haendel.
• 30 iunie / Dimitri Malignan (pian);
Artistul va interpreta: Gama pentru pian de Henry Mălineanu; Nocturna franceză în fa minor op.6B.20 (1939) pentru pian de Dinu Lipatti; Preludiu op.32 nr.8 în la minor pentru pian de Sergei Rachmaninov.
• 14 iulie / Andrei Stanciu și Emma Rotomeza-Stanciu (vioară și violă);
Artiștii vor interpreta: Aubade lointaine pentru vioară și violă de George Enescu; Capriciul în sol minor op.12 nr.2 pentru vioară și violă de Hernyk Wieniawski.
• 28 iulie / Silviu-Alexandru Mihăilă (bariton);
Artistul va interpreta: George Enescu, Șapte cântece pe versuri de Clement Marot.
• 4 august / Alina Nicoleta Mreană (chitară).
Artista va interpreta: Gavotte en Rondeau BWV1006 pentru chitară de Johann Sebastian Bach; Învârtita din Suita nr.4 pentru chitară de Cătălin Ștefănescu Pătrașcu; Invocacion y Danza pentru chitară de Joaquin Rodrigo.
Andrei Mihalcea (tenor) / absolvent al Facultății de Interpretare Muzicală din cadrul Universității Naționale de Muzică din București la clasa de canto a tenorului Ionel Voineag și a sopranei Bianca Manoleanu; în prezent este solist al Operei Comice pentru Copii din București; a debutat pe scena Operei Comice pentru Copii în rolul locotenentului Champlatreux, din spectacolul Mam’zelle Nitouche de Hevrè, în regia maestrului Cristian Mihăilescu și a interpretat numeroase roluri în diferite spectacole de operà: Bărbierul din Sevillia de Gioachino Rossini, La Cenerentola (Cenușăreasa) de Gioachino Rossini, Don Pasquale de Gaetano Donizetti, O noapte la Veneția de Johann Strauss, Motanul Încălțat de Cornel Trăilescu, musicalul Sunetul Muzicii de Richard Rodgers, în regia lui Răzvan Mazilu, Peter Pan de Laurențiu Profeta.
Andreea Chira (nai) / absolventă a liceului de muzică „Dinu Lipatti” din București sub îndrumarea profesorului Cornel Pană, remarcându-se în competiții internaționale, cum ar fi „National Olympic Competition”; a participat la festivaluri și spectacole prestigioase în Coreea de Sud, Portugalia, Cehia, Franța, Belgia, Italia, Turcia și Austria; în 2007, a paticipat la evenimentul „Mândru de a fi român”; în 2008, a fost invitată să concerteze, ca solistă, la TVR; în 2010, a fost primul artist care a prezentat Flautul lui Pan la concursul „Eurovision Young Musicians”; în 2011, după ce și-a încheiat studiile în România, s-a mutat în Austria și a studiat la Universitatea din Viena; din 2012, este invitată permanentă la evenimentul „Live Music Now”, creat de Yehudi Menuhin în anul 1977 și dedicat tinerilor talente; în 2013/14, a înregistrat primul său CD cu lucrări ale compozitorului austriac Roland Baumgartner; afirmarea în mediul muzical austriac i-a deschis drumul, în 2013, către interpretări în producțiile Hundertwasser, Sisi-Die Seele einer Kaiserin ale teatrului „Pygmalion” din Viena; a colaborat cu teatrul național din Bamberg (Germania); în 2015, a fost aleasă reprezentanta culturii române în Austria, la invitația Asociației „Mihai Eminescuˮ și a Ambasadei României la Viena; începând cu 2016, predă la „Five Plus Art Gallery” din Viena și la „Colegiul Comunitar” din Baden; în iunie 2017, a luat parte, ca invitat de onoare, la concertul de închidere al „Sezonului prieteniei”, la Filarmonica „Oltenia” din Craiova.
Pavel Efremov (acordeon) / la vârsta de 8 ani a început primele lecții de acordeon la Chișinău; în anul 2015 începe studiile la Hochschule für Musik din Detmold, Germania, sub îndrumarea prof. Marko Kassl; în anul universitar 2018-2019, a fost student Erasmus la Centro Superior de Musica del Pais Vasco „Musikene” (Spania), la clasa prof. Inaki Alberdi; câștigător multiplu al competițiilor naționale și internaționale (Moldova, Italia, Rusia, România, Germania, Ungaria, Croația); a studiat cu Mie Miki (Japonia), Janne Rättya (Finlanda), Claudio Jacomucci (Italia), Veli Kujala (Finlanda) și Grzegosz Stopa (Polonia).
Ștefan Vârtejaru (pian) / absolvent al Academiei Naționale de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca; în perioada 2018-2020 a câștigat o bursă de studiu la École Normale de Musique de Paris (Alfred Cortot), la clasa profesorului Jean Bernard Pommier; în 2017 a absolvit ca șef de promoție Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București, perioadă în care a susținut recitaluri în România, Franța, Germania unde a câștigat numeroase concursuri naționale și internaționale; în 2019 a câștigat premiul III la Concursul Internațional „Mozart” (Cluj-Napoca); în 2016 a căștigat Marele Premiu la Concursul Național „Ada Ulubeanu” (pian 4 mâini), Premiul I la Concursul Internațional „Piano Artis” și premiul special al juriului, Premiul I și Marele Premiu la Concursul Național „Iosif Sava”.
Oana Maria Șerban (soprană de coloratură) / absolventă a Facultății de Interpretare Muzicală a Universității Naționale de Muzică București, specializarea canto, sub îndrumarea profesorilor Sanda Șandru și a regretatei soprane Eleonora Enăchescu. De-a lungul carierei sale a interpretat roluri precum Rosina din opera Bărbierul din Sevilla, Clorinda din opera La Cenerentola (Cenușăreasa) de Gioachino Rossini, Norina din opera Don Pasquale de Gaetano Donizetti, Madame Herz din opera Directorul de teatru, regia Cristian Mihăilescu, Blonda din opera Răpirea din Serai de Wolfgang Amadeus Mozart, Papagena din opera Flautul Fermecat, de Wolfgang Amadeus Mozart; a mai interpretat rolul Anninei din opereta O noapte la Veneția de Johann Strauss, al lui Gretel din opera Hansel si Gretel de E.Humperdinck, al lui Denise din opereta Mam’zelle Nitouche de Hervé, rolul Motanului din opera Motanul încălțat de Cornel Trăilescu, toate în regia maestrului Cristian Mihăilescu; a mai interpretat rolul Mariei din musicalul Sunetul Muzicii de Richard Rodgers, în regia lui Răzvan Mazilu, rolul lui Wendy din musicalul Peter Pan de Laurențiu Profeta, în regia Antoanetei Cojocaru și multe alte personaje hazlii și pline de umor cărora le-a dat viață cu toată implicarea și dragostea care o caracterizează. Pe plan internațional artista a concertat pe scene din Grecia, Sri Lanka, India, Turcia, Bulgaria și China. În repertoriu solistei se regăsesc și roluri precum Adina din opera Elixirul Dragostei de Gaetano Donizetti, Sofia din opera Il Signor Bruschino de Gioachino Rossini, Nella din opera Gianni Schicchi de Giacomo Puccini, Adela din opereta Liliacul de Johann Strauss, Vespetta din opera Pimpinone de Georg Philipp Telemann, Christine din musicalul Fantoma de la Operă de Andrew Lloyd Weber, sau Zița din opera O noapte furtunoasă de Paul Constantinescu.
Vlad Constantin Vișenescu (orgă) / a început studiile de specialitate în muzică la vârsta de 7 ani la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București sub îndrumarea profesoarei Mihaela Zamfirescu; în prezent studiază orga la Universitatea Mozarteum din Salzburg, Austria; a avut șansa de a studia sub îndrumarea organistului Heribert Metzger, profesor de orgă si improvizație la Universitatea Mozarteum din Salzburg încă din 1988; în Austria a participat la câteva proiecte muzicale, printre care un recital de Advent în biserica cartierului Taxham al orașului Salzburg și numeroase recitaluri lunare din seria “Orgel Meditation”, care au loc în Domul din Salzburg, susținute de studenți din clasa de orgă a profesorului Heribert Metzger; în anul 2019 a participat în calitate de invitat la concertul „Liebster Jesu, mein Verlangen” al ansamblului de muzică barocă „Barocharest”, concert ce a avut loc la Biserica Lutherană din București; în anul 2018 a participat la turneul național „COOLsound”, susținând un recital la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia şi evoluând pe scena sălii de concerte „Mihail Jora” a Radiodifuziunii Române, pe cea mai mare orgă din sud-estul Europei, instrument ce dispune de aproximativ 80 de registre și de peste 7.000 de tuburi.
Sînziana Mircea (pian) / a debutat la vârsta de șapte ani pe scena Ateneului Român; la vârsta de 20 de ani a susținut concerte la Tokyo (Metropolitan Theatre), Japonia și la St Martin-in-the-Fields Londra, Marea Britanie; a susținut concerte alături Evgeny Kissin și de Alexandru Tomescu la evenimentul online „Concert pentru libertateˮ, care a adunat peste 34.000 de vizualizări; în anul 2020 a lansat cel de-al treilea album al său, intitulat „Fortuna – Piano Sensation”, împreună cu o serie de patru videoclipuri de prezentare; este singurul pianist român desemnat „Young Steinway Artist” (2017) și prima câștigătoare din România a Van Cliburn Foundation & TCU Scholarship Award (2014), precum și a premiului Academiei Internaționale de Pian din Miami (2016); în anul 2019 a câștigat mai multe premii printre care Premiul I la „Golden Classical Music Awards” - celebrat printr-o nouă prezența pe scena Carnegie Hall New York (2019), precum și două Premii I la Concursul Internațional „Grand Prize Virtuoso” , edițiile Salzburg și Amsterdam (2019); a câștigat Bursa Brătianu acordată de Ministerul Culturii, pentru realizarea unor compoziții pe teme celebre din muzica clasică; în anul 2019 a susţinut un amplu turneu de nouă concerte în Japonia, lansând totodată Turneul Internațional „Imagine Chopin”, constând într-o serie de concerte cu piese originale și transcripții proprii pe teme de Chopin prezentate la Sala Radio din Bucureșți, Filarmonica din Stockholm, Steinway Hall din Londra sau Conservatorul din Veneția; a concertat alături de numeroase orchestre, precum şi în festivaluri prestigioase dintre care amintim Festivalul „George Enescuˮ alături de Alexandru Tomescu şi Omar Massa, Festivalul „Palermo Classica”, „MusicaRiva Festival” (solistă a Washington DC Youth Orchestra); arta pianistică a artistei s-a format sub îndrumarea unor mari personalităţi precum Aldo Ciccolini, Ronan O’Hora, Pascal Rogé, Boris Petrushansky, Verona Maier; a studiat la Accademia Pianistica Imola (Italia) și în decembrie 2018 a obţinut diploma de masterat în Managementul Artelor la Universitatea de Economie Bocconi din Milano și a fondat la Bucureşți MuseArt Academy.
Dimitri Malignan (pian) / s-a născut la Paris într-o familie de origine română, nepot al compozitorului Henry Mălineanu, artistul începe să studieze pianul la vârsta de 5 ani cu pianistul Nicolas Horvath; în anul 2011, este admis la clasa prof. Ludmilei Berlinskaya, discipol al pianistului Sviatoslav Richter, la Ecole Normale de Musique „A. Cortotˮ din Paris; în anul 2016, se perfecționează la conservatoarele din Haga și Amsterdam cu pianistul Naum Grubert; artistul concertează pe mari scene: Salle Cortot (Paris), Saint Martin-In-The-Fields (Londra), Konzerthaus (Berlin), Merkin Concert Hall (New-York), Ateneul Român și Palatul Regal (București), Filarmonicile din Timișoara, Craiova și Chișinău, Muzeul Ceaikovski din Klin (Rusia), cât și în Olanda, Danemarca, Monaco, Italia și Croația, și este invitat la festivaluri prestigioase precum Flâneries Musicales de Reims, Nohant Festival Chopin, Nuits du Piano-Paris, Nuits du Piano d'Erbalunga și Trasimeno Music Festival (Italia); a fost îndrumat în cadrul unor clase de maiestrie de către pianiști renumiți precum Angela Hewitt, Andras Schiff, Jean-Philippe Collard, Brigitte Bouttinon-Dumas, Abdel Rahman El Bacha, Dmitri Alexeev sau Boris Giltburg.
Andrei Stanciu (vioară) / absolvent a Universității de Arte „George Enescuˮ din Iași, clasa prof. Bujor Prelipcean; în anul 2011, câștigă o bursă de studii în cadrul Academiei Internaționale de Muzica Yehudi Menuhin din Elveția, unde timp de patru ani a studiat cu Niall Brown, Jojannes Eskaer, Sophia Reuter, Ettore Causa, Pablo de Naveran; în anul 2016, a obținut Premiul I la Concursul Internațional de Muzică London Grand Prize Vituoso; a concertat ca solist sub bagheta maeștrilor: Maxim Vengeron, Gian Luigi Zampieri, Horia Andreescu, Cristian Oroșanu, Valentin Doni, Michele Santorsola, Constantin Grigore și Mircea Holiartoc; a concertat în diferite formule camerale și a participat la festivaluri din Elveția, Franța, Spania, Portugalia, Israel, Polonia și Italia.
Emma Rotomeza-Stanciu (violă) / absolventă a Universității Naționale de Muzică București, obține diploma de licență și master la clasele prof. Iulia Țimiraș, Valeriu Pitulac, Șerban Dimitrie Soreanu, Dumitru Goia, iar în anul 2009 beneficiază de o bursă Erasmus la Oviedo (Spania) la clasa prof. Luis Magin Muniz Bascon; în perioada 2011-2015, a studiat la Academia Internațională de Muzică Yehudi Menuhin din Elveția.
Silviu-Alexandru Mihăilă (bariton) / a susținut concerte pe scene importante din țară și din Europa, precum Sala Mare a Ateneului Român, The Bridgewater Hall din Marea Britanie, Studioul de Concerte Radio „Mihail Jora”, Salonul de Concerte al Castelului Regal Peleș, Aula Palatului Cantacuzino; are numeroase distincții la concursuri naționale și internaționale de canto precum: The International Grand Prix of Romania „Trophaeum Artis Cantorum”, ediția 2019, Premiul I și Premiul Special „George Enescu”, Concursul Național de Lied Românesc organizat de soprana Mariana Nicolesco (Premiul I), concursurile „Frederic Cox”, „Ionel Perlea”, „Victor Giuleanu”, „George Georgescu”, „Dinu Lipatti”, etc.; în anul 2011, a obținut o bursă de merit pentru a-și efectua Studiile de Licență la prestigioasa instituție Royal Northern College of Music din Marea Britanie, studii finalizate cu distincția „Bachelor of Music, with HONOURS”; a absolvit Studiile de Masterat la Universitatea Națională de Muzică din București, cu distincția „Summa cum laude”; a participat la Cursuri de Măiestrie Artistică susținute de personalități precum Mariana Nicolesco, Leontina Văduva, Viorica Cortez, Larisa Gergieva, Jean-Philippe Lafont, Lynne Dawson, Felicity Lott, Julius Drake, Anthony Spiri, Christopher Purves, Anda Tabacaru, Alina Pavalache și Marcin Habella, etc. A fost invitat să performeze în cadrul unor recitaluri muzicale camerale desfășurate la recepții oficiale oferite de Marele Duce din Luxembourg, Henri, în 2016 și de către fostul președinte al Germaniei, Joachim Gauck, în 2017; în timpul studiilor de Masterat, Comitetul de Conducere al Universității Naționale de Muzică din București i-a acordat Bursa de Excelență pentru rezultate artistice remarcabile.
Alina Nicoleta Mreană (chitară) / elevă în a XI-a la Colegiul național de Muzică „George Enescu”, București, la clasa profesorului Liviu Georgescu; premiul Excellent la concursul Internatonal de Chitară Clasică „Andres Segovia”, Monheim am Rhein, Germania; premiul I la concursul național de Chitară Clasică „Talente în Afirmare”, București; premiul „mit gutem Erfolgˮ la concursul Internațional de Chitară Clasică „Anna Amali” Wettebewerb, Weimar, Germania; premiul pentru Excelență în Arte, „Rotary Triumph”, București; participare la Festivalul Internațional „George Enescu”, București.