- 28 May 2020
- Etichete ICR FITS 2020 Online 138 evenimente 30 de tari Festivalul International de Teatru de la Sibiu
Evenimentul care de 27 de ani deschide Sibiul spre lume și lumea spre Sibiu, rescrie istoria și devine primul mare festival de artele spectacolului din Europa Centrală și de Est care va avea loc, în acest an, exclusiv în mediul digital. În perioada 12-21 iunie, FITS 2020, ediția specială #online „Puterea de a crede / Empowered”, aduce în casele spectatorilor 138 de evenimente din 30 de țări, de pe cinci continente. Peste 14.400 de minute de teatru, dans, muzică, circ contemporan, conferințe, dezbateri, spectacole lectură și spectacole pentru copii vor fi difuzate gratuit, din 12 până pe 21 iunie, pe site-ul oficial FITS, www.sibfest.ro, dar și pe pagina de Facebook și canalul de YouTube.
Organizată sub Înaltul Patronaj al Președinției României, ediția specială FITS din acest an va aduce pe „scena online” a festivalului unele dintre cele mai mari spectacole ale lumii, recunoscute și premiate la nivel internațional. Gândit pe o structură similară celei deja consacrate de-a lungul celor 27 de ani, festivalul din acest an va avea nu mai puțin de 13 secțiuni distincte: teatru, dans, outdoor, circ contemporan, muzică, operă, film, conferințe speciale, Therme Forum, Bursa de Spectacole, Platforma doctorală, dar și o nouă secțiune, „FITS for KIDS”, dedicată celor mici. Programul fiecărei zile de festival va începe la ora 9:30 dimineața și se va încheia la ora 24:00. Toate evenimentele vor fi redifuzate pe timpul nopții pentru spectatorii de pe alte fusuri orare, de pe cele cinci continente de unde FITS a selectat spectacole: Asia, America de Nord, America de Sud, Australia și Europa.
„Ceea ce la început părea de neimaginat, devine realitate. Am reușit împreună cu întreaga echipă pe care o am alături să dăm sens unei idei care părea de neconceput acum două luni. O ediție a festivalului care să ne readucă împreună, pe toți cei cărora ne e dor de frumos, în poate cea mai mare sală de spectacole în care ne-am întâlnit până acum: online-ul. Îi vom avea alături pe unii dintre cei mai mari artiști ai lumii din toate timpurile, cu spectacole pe care nu am fi putut poate niciodată să le aducem în festival, pentru că nu avem încă nici scenele nici resursele materiale necesare.
Dar iată, online, îi putem avea alături, pe unii dintre marii creatori ai lumii cu spectacole absolut năucitoare, dintre care amintesc o foarte mică parte aici: Bob Wilson, Peter Sellars, Thomas Ostermeier, Akram Khan, Sasha Walz, Hideki Noda. Nu vor lipsi din programul ediției nici creațiile lui Silviu Purcărete, Sidi Larbi Cherkaoui, Pippo Delbono, Lev Dodin, pentru ca cele zece zile petrecute alături de noi, din sufrageria dumneavoastră, să vă aducă toată bucuria de care aveți nevoie.
Universități de prestigiu se vor întâlni și în acest an în cadrul Platformei doctorale,Therme Forum va aduce, într-o serie de cinci sesiuni de discuții, arhitecți consacrați, lideri culturali și formatori de opinie din marile orașe ale lumii. Suntem bucuroși că nu am întrerupt firul acestui festival și că puterea de a crede va da continuitate Sibiului în ceea ce înseamnă credibilitatea câștigată prin cultură, prin excelența dialogului și diversitatea ofertei culturale. Vă așteptăm cu mare drag alături de noi, în toată această aventură care ne va readuce în cele din urmă din nou în sălile de spectacol. Bucurați-vă de acest dar uriaș și unic pe care vi-l aducem din 12 iunie” Constantin Chiriac, Președinte FITS.
Parteneriatul dintre Institutul Cultural Român şi FITS include, în acest an, susţinerea seriei de conferinţe, precum şi a unora dintre spectacolele de referinţă, între care: TragyComedy, coregrafia Gigi Căciuleanu, Rambuku, regia Mihai Măniuţiu, Tompa Gabor cu Trei surori şi Ora Spaniolă / Copilul şi vrăjitoriile, de Maurice Ravel. Se continuă promovarea frăţietăţii creative dintre România şi Republica Moldova în domeniul artelor spectacolului cu Autoband, spectacol în regia lui Andrei Grossu, Cerere în căsătorie, regia Sandu Grecu, la Teatrul Naţional „Satiricus I.L. Caragiale”– Chişinău şi Familia Tot, în regia lui Alexandru Cozub, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” – Chişinău.
"Avem puterea să credem, avem puterea să rămânem împreună. Cu iubire pentru teatru şi pentru public, cu determinare, Constantin Chiriac rămâne fidel acestui proiect pe care l-a iniţiat în 1994 şi l-a adus pe podiumul primelor trei festivaluri de gen din lume: Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu. Şi, ca la fiecare ediţie, Institutul Cultural Român îi este alături în calitate de partener strategic, sprijinindu-l nu numai financiar, ci şi printr-o promovare coerentă şi constantă, prin reprezentanţele noastre în lume. Este momentul aici să readuc în prim plan succesul internaţional de care s-a bucurat spectacolul Teatrului Naţional „Radu Stanca” – Povestea prinţesei deocheate – la Festivalul Europalia 2019, organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Europalia-Belgia. A fost, alături de Expoziţia Brâncuşi, unul dintre cele mai importante evenimente pe care România le-a avut în acest prestigios festival internaţional de artă. Pe 19 decembrie la Les Halles de Schaerbeek, Bruxelles, artiştii sibieni, sub bagheta lui Silviu Purcărete, au fost aplaudaţi de Preşedinta Comisiei Europene – doamna Ursula von der Leyen, de Preşedintele Consiliului European – domnul Charles Michel şi de numeroşi alţi oficiali europeni şi invitaţi din zona culturală şi de afaceri (...) Întorcându-ne la FITS, mă bucur să reamintesc că la ediţia trecută ICR a susţinut expoziţia „Ruinele Scenei”, semnată de Dragoş Buhagiar şi vernisată în cadrul FITS, care a reprezentat România la cel mai mare eveniment de specialitate din lume, Cvadrienala de Scenografie şi Spaţiu Performativ de la Praga", a transmis Mirel Taloş, preşedintele interimar al ICR.
Festivalul Internațional de Teatrul
de la Sibiu este organizat de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu. Primăria
Municipiului Sibiu este principalul finanțator al evenimentului.