Sculptorul Aurel Vlad este câștigătorul Premiului Național „Constantin Brâncuși” pentru anul 2021

Sculptorul Aurel Vlad este câștigătorul Premiului Național „Constantin Brâncuși” 2021, pentru participarea cu lucrarea „David și Goliat” în cadrul expoziției „Re: Metal”, desfășurată în luna decembrie 2021, la Hala Minda (Reșița).

Lucrarea „David și Goliat” are 6 m înălțime și este realizată în Reșița, pornind de la macheta construită de artist și continuând tradiția lucrului în metal. „Îmi este dat s-o fac”, apreciază sculptorul despre lucrarea monumentală, metaforă a veșnicei lupte dintre bine și rău, binom care sub o formă sau alta face parte integrantă din viața noastră, a fiecăruia.

Aurel Vlad s-a născut în 1954, la Galați. În 1984, Aurel Vlad a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, secția sculptură. Din 2005 este Doctor în Arte Vizuale și conferențiar universitar la Universitatea Națională de Arte București. Premii și distinctii: 1986 - Bursa „Dimitrie Paciurea"; 1990 - Premiul pentru sculptură al Uniunii Artistilor Plastici din România; 1998 - Marele Premiu al Salonului Municipiului București; 2000 - Ordinul Național „Pentru Merit" în grad de Comandor; 2002 - Premiul „Ion Andreescu” al Academiei Române pentru sculptură; 2003 - Premiul al III-lea la Simpozionul Internațional de Sculptură din Fuente Palmera, Spania; 2009 – Marele Premiu „Constantin Brâncuși”, Bienala de Pictură, Sculptură, Arad; 2010 - Marele Premiu „Constantin Brâncuși” - Bienala de Pictură, Sculptură, Timișoara; 2011 - Diploma de Excelență și Premiul pentru Cultură al „Centrului Cultural George Apostu, Bacău”; 2014 - Premiul pentru excelență în artă, acordat de Uniunea Artistilor Plastici din România; 2016 - Premiul „Constantin Brâncuși”, acordat de M.L.N.R. și Academia Română.

Premiul Național „Constantin Brâncuși” 2021, destinat unei personalități remarcabile prin opera și activitatea sa în promovarea valorilor românești din domeniul artelor plastice, a fost acordat de către Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Premiul constituie atât o apreciere a valorii artistice, cât și o recompensă morală și materială pentru lucrări originale care pun în evidență creativitatea autorilor și contribuie semnificativ la îmbogățirea patrimoniului cultural național și universal.

Premiul Național „Constantin Brâncuși” va fi decernat în cadrul manifestărilor din data de 27 octombrie 2022, dedicate împlinirii a 84 de ani de la inaugurarea Ansamblului monumental, ridicat de Constantin Brâncuși, la Târgu-Jiu, și va fi înmânat de către președintele ICR, Liviu Sebastian Jicman.

Centrul de Cercetare de la Târgu-Jiu organizează anual, în parteneriat cu ICR, o serie de evenimente artistice şi culturale dedicate operei şi vieţii marelui sculptor Constantin Brâncuşi, şi anume: simpozion de creaţie plastică, editare de albume de artă, rezidenţe de creaţie artistică, evenimente street-art şi acordarea acestui premiu.

Atașat: Proces-verbal jurizare Premiul Național „Constantin Brâncuși” 2021


Proces-verbal jurizare Premiul Național „Constantin Brâncuși” 2021