Săptămâna Literară în Austria - evenimente organizate de ICR Viena

Cu ocazia Săptămânii Literare care se desfăşoară în perioada 10–16 noiembrie 2014 în Austria, Institutul Cultural Român de la Viena, alături de partenerii săi, organizează o serie de evenimente la Viena şi Graz la care participă Mircea Cărtărescu, Lucian Boia, Florin Lăzărescu, Caius Dobrescu, Ernest Wichner, Daniel Bănulescu, Irina Dobrescu, Christian Papke, Hans Mrak, Irina Wolf, Răzvan Exarhu şi Mercedes Echerer.

Pe 11 noiembrie, de la ora 20.00, la Centrul Cultural Minoriten din Graz are loc, în prezenţa autorului, prima prezentare în Austria a romanului Die Flügel (Aripa dreaptă) de Mircea Cărtărescu. Traducerea îi aparţine lui Ferdinand Leopold şi le urmează primelor două volume ale trilogiei publicate de editura Paul Zsolnay cu sprijinul Institutului Cultural Român în 2007 şi 2011: Die Wissenden (Aripa stângă, traducerea Gerhardt Csejka) şi Der Körper (Corpul, traducerea Gerhardt Csejka şi Ferdinand Leopold). Evenimentul face parte dintr-un amplu turneu de promovare a volumului în Germania, Elveţia şi Austria. Director al Literaturhaus Berlin, traducătorul Ernest Wichner va participa alături de Mircea Cărtărescu la evenimentul de la Graz şi la seria de lecturi în limba română şi în limba germană care vor avea loc la Viena pe 13 noiembrie: de la ora 14.00, la standul Donau Lounge de la târgul internaţional de carte Buch Wien (Halle D, Trabrennstrasse), de la ora 16.00 pe scena ORF de la Buch Wien şi de la ora 19.00 la Alte Schmiede (Schonlaterngasse nr.9).

ICR Viena participă, cu un stand propriu, la cea de-a şaptea ediţie a târgului internaţional de carte Buch Wien, desfăşurat la Viena în perioada 13–16 noiembrie. Târgul va fi deschis printr-un eveniment în premieră, organizat pe 12 noiembrie: „Noaptea Lungă a Cărţilor“. La standul ICR Viena, atât la evenimentul nocturn cât şi pe durata Buch Wien, vor fi prezentate opere literare semnate de autori români şi traduse în limba germană – volume puse la dispoziţie de edituri partenere, albume şi cărţi apărute la Editura ICR, traduceri apărute prin programele Centrului Naţional al Cărţii. Tot la stand vor fi difuzate dezbateri filmate în cadrul celei de-a doua ediţii FILIT – Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi 2014. Selecţia cuprinde evenimentele la care au participat Herta Müller, Mircea Cărtărescu şi Norman Manea.

Programul manifestărilor organizate de ICR Viena în cadrul Buch Wien cuprinde o dezbatere moderată de Irina Wolf pe scena Forum a târgului, la care participă regizorul Christian Papke şi dramaturgul Hans Mrak – „De la serviciile secrete la societatea de consum: o trecere în revistă a dramaturgiei contemporane din România“, un program dedicat copiilor – lecturile actriţei Mercedes Echerer din cartea Poveşti, Mituri şi Muzică – Dunărea (legende şi poveşti din România şi Moldova) şi demonstraţia culinară „Specialităţi din Delta Dunării“ realizată de Răzvan Exarhu.

Tot în cadrul Buch Wien, la standul Donau Lounge, ICR Viena organizează împreună cu Danube Cultural Cluster, Collegium Hungaricum din Viena şi alţi membri din clusterul EUNIC Austria, evenimente care îi au în prim-plan pe Lucian Boia, Florin Lăzărescu şi Daniel Bănulescu. Donau Lounge este un format itinerant care prezintă lecturi şi conferinţe în cadrul târgurilor internaţionale de carte. Tematica de anul acesta de la Buch Wien este „Ţările dunărene şi alianţele din Primul Război Mondial“. Lucian Boia va participa, alături de traducătorul Larisa Schippel şi istoricul Jens Oliver Schmitt, la lansarea celor două volume ale sale traduse în limba germană: Capcanele istoriei. Elita intelectuală românească între 1930 şi 1950 şi Germanofilii. Elita intelectuală românească în anii Primului Război Mondial.

Alte evenimente au loc la Graz în luna noiembrie la Literaturhaus şi Centrul Cultural Minoriten.

Graficianul român Irina Dobrescu va susţine pe 13 noiembrie o prezentare de carte şi un atelier de creaţie în cadrul târgului dedicat copiilor şi adolescenţilor, bookolino, desfăşurat la Graz în perioada 5-19 noiembrie. De asemenea, va fi prezentată cartea König Drosselbart de Fraţii Grimm (ilustrată de Irina Dobrescu şi apărută la editura Nord-Süd din Elveţia în 2014).

Scriitorul Caius Dobrescu participă în data de 14 noiembrie de la ora 19.00, la Centrul Cultural Minoriten din Graz, la prezentarea operei colective intitulate „Cămaşa. 1863 – 1914 – 2014“, proiect la care a participat alături de alţi 32 de autori din 20 de ţări (Austria, Germania, Franţa, Bosnia şi Herţegovina, Cehia, Ungaria, Marea Britanie, Bulgaria, Serbia, Turcia, Croaţia, Slovacia, Slovenia, Italia, Albania, Statele Unite ale Americii, Kosovo, Ucraina, Polonia, Federaţia Rusă). Lansarea cărţii are loc în prezenţa tuturor celor 33 de autori, cu moderarea Alidei Bremer şi a lui Max Aufischer, seara literară fiind completată de momente muzicale oferite de Trio Cuprija. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociaţia Kulturvermittlung Steiermark, Casa Internaţională a Autorilor din Graz, Centrul Cultural Minoriten, editura Leykam şi ISOP (Proiecte Sociale Inovative). Antologia literară este dedicată comemorării centenarului de la declanşarea Primului Război Mondial, autorii selectaţi pentru acest proiect aparţinând fostelor regate ale monarhiei habsburgice, statelor ce alcătuiau blocul politico-militar Antanta, dar şi statelor ce formau alianţa Puterilor Centrale. Având ca laitmotiv simbolul cămăşii, antologia este formată din naraţiuni, texte poetice şi eseuri care readuc în atenţia cititorului perioada Primului Război Mondial. Pornind de la acest simbol ca prim obiect vestimentar aflat în contact cu trupul, se face referire atât la cămaşa de zi cu zi, cât şi la cea de botez şi cea de înmormântare, asocierile fiind făcute atât în plan personal, cât şi istoric şi arhetipal. Simbolul cămăşii este prezent de-a lungul întregii opere colective cu scopul de a accentua nivelul personal la care a fost implicat şi afectat fiecare individ. Textele antologiei multilingve sunt publicate în limba maternă a fiecărui autor, cu traducere în limba germană.

Seria evenimentelor literare din luna noiembrie se va încheia cu o seară de prezentare a fondului de carte al Bibliotecii ICR Viena, pe 19 noiembrie. Biblioteca Institutului Cultural Român Viena a fost inaugurată anul acesta de Ziua Limbii Române.