S-a încheiat Ziua Francofoniei sărbătorită la sediul ONU din New York

ICR New York, în colaborare cu Misiunea Permanentă a României la ONU și cu Reprezentanța Permanentă a Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) la ONU, a organizat „La Soirée de la Francophonie”, un eveniment de diplomație culturală de mare vizibilitate, prin care s-a sărbătorit francofonia. Evenimentul, de înaltă ținută diplomatică și culturală, a avut loc miercuri, 29 martie 2017, între orele  18.00 și 21.00, la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York și s-a bucurat de un mare succes, datorat deopotrivă prezenței ambasadorilor de la ONU, calității programului artistic și participării unui numeros public, de aproximativ 300 de persoane.

În cadrul evenimentului, ICR New York a contribuit la organizarea logistică și a susținut prezența a doi artiști de origine română, protagoniștii a două manifestări artistice, una din domeniul artelor vizuale și cealaltă muzicală.

Mai întâi, a avut loc vernisajul expoziției de fotografie a artistului Roberto Dutesco. Expoziția a cuprins o serie de șase fotografii alb-negru, de mari dimensiuni (1,2 x 1,2 m), pe care artistul a dedicat-o ”Coloanei fără sfârșit” a lui Brâncuși.

Roberto Dutesco a devenit cunoscut pe plan internațional prin proiectele sale artistice cu fotografii ale cailor sălbatici de pe Sable Island, precum și ca autor al filmului documentar de lungmetraj, multiplu premiat, „Pe urmele cailor sălbatici” (o producție CBC/Arcadia, 2007). Dincolo de această temă centrală a artei sale, începută în 1994 și desfășurată de-a lungul a peste 20 de ani, Dutesco a dedicat un alt proiect major „Coloanei fără sfârșit” a lui Brâncuși – componentă a ansamblului sculptural de la Târgu Jiu (1938). În data de 6 iulie 2005, artistul a fotografiat încontinuu, timp de 24 de ore, monumentala coloană, văzută în diverse ipostaze, adesea în raccourciuri foarte puternice, care îi accentuează volumetria geometrică. Rezultatul acestei experiențe personale unice, un adevărat „performance”, este o serie de 250 de fotografii alb-negru, dintre care cele monumentale sus-menționate au fost pe simezele expoziției de la ONU. Expozția a constituit un omagiu adus geniului lui Brâncuși, de la cărui naștere s-au împlinit, anul acesta, 141 de ani și de la a cărui moarte s-au comemorat 60 de ani, dată fiind conexiunea binecunoscută a marelui sculptor român cu Parisul și Franța, ca patrie de adopție.

A urmat un recital de muzică clasică, susținut de violoncelista și soprana Ariana Arcu, acompaniată live la pian de artista Yayoi Ikawa.

Ariana Arcu, violoncelistă, a susținut recitaluri în România, America de Nord și de Sud și a concertat de câteva ori, ca solistă, cu orchestre precum cea a Conservatorului București, The Huxford Symphony Orchestra of University of Alabama și The Shoals Symphony Orchestra. În 2000, a fost invitată ca „guest-recording artist” pentru albumul „Acoustica” al legendarei trupe de rock Scorpions, cu care a concertat în Asia și de-a lungul Europei. În prezent, deține funcția de „assistant principal cello” în cadrul Huntsville Symphony Orchestra și este membră a Facultății de muzică de la University of Alabama, din Huntsville, și de la Oakwood University. Din 2010, este membră a cvartetului de coarde Arrhythmia, alături de membri ai Alabama Symphony; cvartetul a colaborat cu câștigătorul premiului Grammy, bandoneonistul Raul Jaurena, cu a înregistrat albumul „The Five Senses”, în 2014, și a avut mai multe concerte în Europa și SUA. Ariana Arcu și-a început de curând și o carieră de soprană, dând astfel curs pasiunii sale dintotdeauna pentru operă. În 2015, sub îndrumarea profesoarei sale de canto, dr. Ginger Beazley, a debutat în producția Ars Nova a „Nunții lui Figaro”, de Mozart, în rolul Cherubino, după care, în 2017, a primit rolul Mimi din „La Bohème”, de Puccini.

Pentu „Ziua Francofoniei de la sediul ONU”, artista a ales următorul repertoriu: Francis Poulenc - Les Chemins de L'Amour - voce și pian; Giacomo Puccini - La Bohème: ariile Mi Chiamano Mimi și Donde Lieta - voce și pian; J.S. Bach - Suite no. 3 in C Major (Prelude, Sarabande, Gigue) - violoncel solo. Prin repertoriul ales, Ariana Arcu a omagiat compozitorii francezi sau inspirați de muzica franceză, cultura franceză și francofonia: F. Poulenc a fost un compozitor francez; La Bohème este una dintre cele mai celebre opere, libretul e bazat pe un roman al scriitorului francez Henri Murger, iar acțiunea se petrece la Paris; suita, ca gen muzical, își are originea în cultura franceză, iar marele Bach a scris șase suite pentru violoncel solo.

Pe lângă manifestările avându-i ca protagoniști pe cei doi artiști de origine română, programul de eveniment a inclus un microrecital al pianistei japoneze Yayoi Ikawa, dedicat haitienilor și jurnaliștilor din zonele de conflict, precum și o suită de melodii de inspirație tradițională haitiană, interpretate de Emeline Michel, alături de trupa ei. 


Programul „Ziua Francofoniei de la sediul ONU din New York” a făcut parte dintr-o ceremonie mai amplă, cuprinzând intervenții, în limba franceză, făcute de șeful Reprezentanței Permanente a OIF la ONU, doamna Patricia Herdt; ambasadorul Madagascarului la ONU, în calitate de Președinte al Grupului Ambasadorilor Francofoni la ONU, domnul Zina Adrianarivelo-Razafy; Reprezentantul Permanent Adjunct al României la ONU, doamna Elisabeta David, care a evidențiat că „promovarea limbii franceze și a diversității culturale și lingvistice constituie sursa angajamentului țării noastre în cadrul Francofoniei”. Ulterior,  doamna Elisabeta David a vernisat expoziția de fotografii a artistului Roberto Dutesco, dedicată lui Brâncuși. La eveniment au mai participat ambasadorul Haiti la ONU, domnul Denis Regis și vice-secretarul General al ONU, doamna Amina Mohammed. Ea a subliniat, în intervenția sa, importanța multilingvismului și a utilizării limbilor oficiale ale ONU de către funcționarii Organizației în ansamblul activității întreprinse, mai ales a celei din cadrul misiunilor din teren, în care au contact cu cetățenii statelor beneficiare ale asistenței din partea ONU. Prin discursul comun, structurat în cinci părți, reprezentanții Madagascar, OIF, România, Haiti și ai Rețelei Tinerilor Profesioniști Francofoni au dorit să transmită că „Francofonia înseamnă cele 84 de state și guverne de pe cele cinci continente care percep limba franceză nu doar ca un atu lingvistic, dar și ca un instrument pentru crearea de solidarități noi pe plan economic, politic și cultural.

Programul de eveniment a continuat cu decernarea premiului Francofoniei pentru activitate deosebită în cursul anului 2016 la New York, din partea Grupului Ambasadorilor Francofoni la New York. Premiul i-a fost oferit Secretarului General Adjunct pentru operațiunile ONU de menținere a păcii, Hervé Ladsous, pentru întreaga sa activitate la ONU, dar mai ales pentru promovarea activă a participării militarilor și polițiștilor din statele francofone contributoare cu trupe la efortul ONU de stabilizare a statelor afectate de conflicte, majoritatea din regiuni francofone.

- Concert de muzică clasică cu soprana si violoncelista Ariana Arcu (România), pianista Yayoi Ikawa și solista Emeline Michel;

- Receptie protocolară, cu preparate culinare și băuturi tradiționale, oferite de diverse țări francofone, între care și România.

Evenimentul a fost mediatizat atât în presa românească, cât și în cea americană, precum și în rețelele de socializare online. A fost filmat echipa de televiziune acreditată la ONU, a fost postat pe website-urile și paginile de facebook ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), Misiunii Permanente a României la ONU, ICR New York etc. De asemenea, a fost inclus în broșura OIF, in print și online (p.17), iar publicului i-a fost oferit caietul-program, în franceză, realizat de Eduard Andrei (ICR New York), în colaborare cu Dimitra Kritikou (OIF) și Katalin Oanță (MPa României la ONU) și distribuit în 250 de exemplare.

Evenimentul, cel mai important al Lunii Francofoniei la New York, s-a bucurat de prezența a numeroși oficiali ai ONU, ambasadori acreditați pe lângă Națiunile Unite, consuli generali din țările francofone, diplomați, reprezentanți ai mediului academic și ai liceelor franceze locale, precum și ai Primăriei metropolei New York.


Lista imaginilor: Soirée de la Francofonie – sediul ONU, New York