”Românul s-a născut poet”. Campanie de promovare a poeziei românești la Târgul Internațional de Carte de la Varșovia

Cele 11 standuri ale României de la Târgul Internaţional de Carte de la Varşovia (unul fix şi zece mobile) au fost dedicate poeziei, o formă de creativitate în care românii au excelat întotdeauna, dar care se mai degustă, peste tot în lume, doar de către mici şi relativ obscure comunităţi de iniţiaţi. Siluetele în mărime naturală ale câtorva dintre poeţii reprezentativi de astăzi - Emil Brumaru, Marius Ianuş, Claudiu Komartin, Angela Marinescu, Ileana Mălăncioiu, Ioana Nicolaie, Ioan Es. Pop, Simona Popescu, Octavian Soviany, Robert Şerban - au fost aşezate, la deschidere, pe esplanada largă din faţa Palatului Culturii şi Ştiinţei, care găzduieşte Târgul, după care au fost răspândite în cele mai vizitate locuri din Târg.
Fiecare siluetă a purtat câteva sute de fluturaşi cu versuri din poetul respectiv, traduse de Joanna Kornas Warwas şi Tomasz Klimkowski, unii dintre cei mai buni tineri traducători de literatură română din Polonia. Standul principal, inscripţionat cu numele poeţilor români, a prezentat publicului polonez cărţi apărute în principalele serii de poezie din România, de la Editurile "Cartea Românească", "Vinea" şi "Brumar".

Târgul Internaţional de Carte de la Varşovia (ajuns acum la ediţia a cincizeci şi treia, al cărei invitat de onoare este Israelul) e unul dintre cele mai importante evenimente literare din Polonia şi s-a desfăşurat între 15 şi 18 mai, în impunătoarele săli ale Palatului Culturii şi Ştiinţei din centrul capitalei poloneze.