- 16 November 2017 - 16 November 2017
- Etichete Revolta de la Brașov ICR Londra
La 30 de ani de la revolta de la Brașov, ,,Cinemateca Românească” de la Institutul Cultural Român din Londra prezintă, joi, 16 noiembrie 2017, în premieră britanică, documentarul „Brașov 1987. Doi ani prea devreme”, ca un eveniment de celebrare a eroismului muncitorilor brașoveni, care au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva dictaturii ceaușiste. Seara se va deschide cu un cuvânt introductiv al dlui Dan Mihalache, Ambasadorul României la Londra, iar după proiecție va avea loc o sesiune de întrebări și răspunsuri cu dl. Sorin Mîndruțescu, organizatorul Festivalului de Film și Istorii de la Râșnov, moderată de dl Dorian Branea, directorul ICR Londra.
Filmul, în regia lui Liviu Tofan, este produs de Muzeul Județean de Istorie Brașov și Televiziunea Română, cu sprijinul Consiliului Județean Brașov și a fost prezentat în avanpremieră la Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov, inițiatorul și producătorul executiv al acestui proiect cinematografic.
Documentarul prezintă evenimentele de la Întreprinderea de Autocamioane Brașov (Steagul Roșu), primul protest politic de masă din istoria comunistă a României: de la greva spontană care a pornit în noaptea de 14 spre 15 noiembrie, până la demonstrația care a ajuns în centrul Brașovului, la sediile de partid (Comitetul Județean și Comitetul Municipal/ Primăria), și modul în care a fost înăbușită revolta.
„Am vrut să recuperez acest moment de istorie. Este un moment de istorie foarte important, foarte semnificativ și foarte puțin cunoscut, din diverse cauze. Mi-a fost clar că măcar acum, la momentul sărbătoririi a 30 de ani, să încercăm să îl recuperăm și să rămână pentru azi, pentru mâine”, a declarat regizorul, precizând că prin acest film „trebuie să le povestim tinerilor de azi ce s-a întâmplat atunci”.
,,Cinemateca românească” este unul dintre programele permanente ale ICR Londra, menit să pună în valoare filme românești din toate timpurile, multe niciodată prezentate în Marea Britanie. În 2017, Cinemateca a prezentat o serie de filme românești recente („Cinema, mon amour” de Alexandru Belc, „Lumea e a mea” de Nicolae-Constantin Tănase, „Afacerea Est” de Igor Cobileanski, „Acasă la tata” de Andrei Cohn, „Hotel Dallas” de Livia Ungur şi Sherng-Lee Huang), care nu au intrat în rețele de distribuție britanice.
Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk și https://www.facebook.com/ICRLondon/