„Respect” – tema centrală a „Salonului European de Bandă Desenată”

Contribuția Institutului Cultural Român la „Salonul European de Bandă Desenată“:

A. Expoziția: Expoziția de grup de bandă desenată românească reunește cele mai importante lucrări inspirate de teme sociale (curator: Alexandru Ciubotariu). Această expoziție va reprezenta punctul central al „Salonului European de Bandă Desenată“, reunind 13 artiști români, cu cele mai importante proiecte ale lor, inspirate din diverse tematici sociale din România. Expoziția va ocupa un spațiu distinct, fiind plasată central, la etajul 1 (100 m2) al spaţiului pus la dispoziţie de Rezidența Scena 9. Autorii români au fost selectați de Alexandru Ciubotariu, iar scenografia expoziției va fi realizată de Olivia Nițiș. Artiștii expozanți propuși: Nicolae Nobilescu, Sorina Vasilescu, Alexandru Ciubotariu, Octav Ungureanu, Grace Pârvu, Mihai Ionuț Grăjdeanu, Dan Ungureanu, Adriana Oprița-Gheorghe, Ileana și Maria Surducan, Xenia Pamfil, Vlad Forsea, Maria Stoian.

B. Prezentări:

11 mai, ora 18:00 / Reprezentarea marginalilor în banda desenată românească, invitați: Mihai Grăjdeanu, Sorina Vasilescu, Alexandru Ciubotariu, moderator Anamaria Pravicencu;

14 mai, ora 16:00 / Home Alone, reflecție grafică asupra depresiei, a singurătății și a vieții adulte, invitată: Andreea Chirică, moderator Anamaria Pravicencu;

C. Ateliere:

13 mai, orele 15-18 / Atelier Storytelling, scenariu pentru liceeni. Artistă: Sorina Vasilescu;

14 mai, orele 12-15 /Atelier Storytelling/ reprezentarea sinelui/auto-ficțiune pentru adulți. Artistă: Andreea Chirică;

D. Proiecții e film:

8 mai /Proiecție filme inspirate de benzi desenate (secțiune dedicatăFestivalului Filmului European)

  • Aya de Yopougon, R: Marguerite, Abouet Clément Oubrerie
  • Le chat du Rabbin, R:Joann, Sfar,  Antoine Delesvaux
  • Quai d’Orsay, R: Bertrand Tavernier;

Acesta este o secțiune, inclusă în programul Festivalului Flmului European 2017 (organizat de ICR sub egida EUNIC, 4-11 mai la București) și se va suprapune, parțial, cu desfășurarea „Salonul European de Bandă Desenată“. Filmele, oferite de Institutul Francez, vor marca legătura dintre cele două evenimente EUNIC, fiind proiectate în ajunul inaugurării salonului, la Cinema Elvira Popesco, Cinema Muzeul Țăranului Român și Spațiul Public European.

*

Anul 2016 a fost marcat în Europa de criza refugiaților, conflicte, focare de criză și terorism. Constatăm că globalizarea, pe lângă aspectele pozitive, aduce și mari provocări. Nesiguranța și frica ne pot influența extrem de ușor să alunecăm spre intoleranță, izolare și radicalizare. De accea, în 2017, la 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, Rețeaua Europeană a Insitutelor Culturale Naționale din București, EUNIC România, propune un eveniment aparte. La cea de-a V-a ediție a Salonului European de Bandă Desenată dorim să expunem lucrări valoroase ale unor artiști europeni și, în același timp, să reafirmăm principiile și aspirațiile fundamentale care ghidează Uniunea Europeană. Pornind de la articolul al 2-lea al Tratatului de la Lisabona, în care sunt descrise valorile europene precum demnitatea umană, egalitatea, respectarea drepturilor omului, respectarea drepturilor persoanelor care aparțin minorităților, tema-cheie a ediției Salonului European de Bandă Desenată din 2017 este: „Respectul”.  Fiecare artist din expoziție, în care vor fi prezentate lucrări din cincisprezece țări – Austria, Cehia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, România, Spania și Suedia – intră în dialog cu valorile europene.

Partenerul central în dezvoltarea conceptului tematic al expoziției a fost fără îndoială Proiectul Respect, inițiat în Rusia, care și-a propus să aducă în discuție teme sociale de actualitate prin intermediul benzii desenate. Cinci țări din expoziția noastră participă cu lucrări din cadrul proiectului Respect. Este vorba despre povești care aduc în prim plan oamenii invizibili din jurul nostru, alegeri cu care se confruntă cei tineri sau interacțiunea dintre minorități și majorități. Vor fi de asemenea creații precum contribuția olandeză ori cea suedeză a Sarei Granér, care ne vorbesc despre nevoia de căldură umană. Artista Dimitra Adamopououlu din Grecia, artista cehă Toy Box și lucrarea austriacă a Proiectului Blickwinkel reflectă criza refugiaților, banda desenată poloneză are ca temă istoria romilor în Europa. Toleranța este reamintită în lucrările artiștilor din Italia și Cipru, iar povestea artistei estoniene, Maarika Martins, dă un exemplu optimist de deschidere față de ceilalți. Impresionantă este mai ales varietatea lucrărilor pe teme sociale semnate de artiști români, un segment al expoziției curatoriat de Alexandru Ciubotariu, partener dedicat cu mult profesionalism acestui proiect încă de la prima ediție.
„Salonul European de Bandă Desenată” înseamnă de asemenea un spațiu de dezbatere, concretizat anul acesta printr-un program dens de mese rotunde și prezentări deschise deopotrivă profesioniștilor și publicului larg, ateliere gândite în funcție de vârstă și puncte de interes, un program conceput de Asociația Jumătatea Plină, și realizat cu sprijinul institutelor participante. Pentru a marca ediția aniversară a Salonului de Bandă Desenată, am pregătit cu ajutorul Agenției de Dezvoltare Comunitară Împreună, parteneră a acestui proiect, o lucrare dedicată temei festivalului din acest an și semnată de artistul Alexandru Ciubotariu. Lansarea acestei benzi desenate va avea loc la finisajul Salonului.
Vă invităm cu drag să descoperim împreună Salonul European de Bandă Desenată și cu speranța că experiența acestui eveniment ne va însufleți pe toți să ne păstrăm curajul de a rămâne deschiși chiar și în vremuri de criză și, mai ales, de a nu uita de respectul pe care ni-l datorăm unul față de celălalt. - Elisabeth Marinkovic, directorul Forumului Cultural Austriac, Coordonatorul ediției 2017 a SEBD

Ilustrația afișului pentru evenimentul „Salonul European de Bandă Desenată“ este semnată Alexandru Ciubotariu. Ilustrația mesei rotunde SEBD, din data de 11.05.2017 este realizată de Sorina Vasilescu.


Program SEBD 2017