Președintele Institutului Cultural Român, doamna Liliana Țuroiu, participă la evenimentele dedicate deschiderii oficiale a Sezonului România-Franța, care vor avea loc la Paris, la data de 27 noiembrie 2018.
Deschiderea Sezonului are loc în prezența președinților celor două state. Printre cele mai importante manifestări care vor avea loc la Paris sunt inaugurarea a patru expoziții și o instalație contemporană la Centrul Georges Pompidou din Paris, concertul Orchestrei Române de Tineret la Filarmonica din Paris și concertul Ansamblului Instrumental din Paris și Corului Madrigal la Catedrala St. Louis des Invalides.
Institutul Cultural Român, prin ICR Paris, anunță evenimentul far propus în cadrul Sezonului România-Franța: Panorama filmului românesc, între 13-16 decembrie, la care și-au confirmat participarea mulți actori și regizori români, cu nu mai puțin de 10 avanpremiere franceze. Printre ele, foarte așteptatul film al lui Stere Gulea, „Moromeții2”.
„Traversăm, laolaltă cu întreaga lume, o epocă în care lucruri care păreau cucerite durabil se vădesc mai fragile decât scontam. Este cu atât mai mult momentul să ne exprimăm cu limpezime și răspicat valorile. Așa cum se prefigurează, după lunile de muncă asiduă depusă împreună, Sezonul va fi un prilej de reafirmare a acestor valori”, susține președintele ICR, doamna Liliana Țuroiu.
„Pentru Institutul Cultural Român, participarea la acest program major este o experiență din care iese cu certitudine îmbogățit - după cum sperăm că și Sezonul a avut de câștigat din contribuția pe care am fost în măsură s-o aducem. Noi suntem implicați, în următorii doi ani, în patru proiecte de anvergură. Avem de răspuns, în acești doi ani, unui ansamblu de provocări pe cât de onorante, pe atât de responsabilizatoare: Președinția română a Consiliului Uniunii Europene, cu un program de evenimente culturale asociate, în care ICR este implicat; EUROPALIA 2019, unde România este țară invitată, iar ICR principal partener din partea română marcarea, în acest an, a Centenarului Marii Uniri, moment care coincide, de altfel, cu debutul Sezonului România - Franţa. Un tur de forță instituțională, așadar, și o perioadă pe cât de solicitantă pe atât de promițătoare”, subliniază președintele ICR.
Institutul Cultural Român este una dintre instituțiile române cu atribuții în organizarea de evenimente în cadrul acestui proiect de anvergură, alături de Ministerul Afacerilor Externe, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Turismului, Ministerul Cercetării și Inovării, Ministerul Educației, Ministerul Economiei şi Ambasada României în Franța.
Sezonul România-Franța își propune să reactualizeze imaginea pe care cele două societăți, română și franceză, o au una față de cealaltă și să marcheze o nouă etapă în relația istorică de prietenie care leagă cele două țări. Instituțiile organizatoare propun un Sezon dinamic și provocator care evită clișeele, dar utilizează ritmurile și tradițiile. Fie că vorbim de investiții economice, de cooperări la nivelul unor comunități sau de proiecte între operatori culturali, Sezonul va fi un catalizator.
Sezonul va debuta în Franța, într-un moment de o importanță deosebită pentru țara noastră, Centenarul Marii Uniri, și va continua în 2019, în ambele țări, inclusiv pe perioada exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Pe parcursul celor aproape opt luni, Sezonul își propune să folosească și să provoace stereotipurile existente, fiind totodată ancorat în realitățile actuale. „Uitați de clișee” este îndemnul reflectat într-o identitate vizuală curajoasă și inedită. Teatru, dans, muzică, cinema, literatură, arte vizuale, expoziții, dezbateri, gastronomie sunt domeniile în care Sezonul își propune să creeze un dialog autentic între comunități și creatori.
****
Informații suplimentare:
Sezonul România-Franța 2018-2019 este organizat de următoarele instituții:
Din partea României: Ministerul Afacerilor Externe, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Turismului, Ministerul Cercetării și Inovării, Ministerul Educației, Ministerul Economiei, Ambasada României în Franța și Institutul Cultural Român.
Comisar general: Andrei Țărnea
Din partea Franței: Institutul Francez cu sprijinul Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe, Ministerului Culturii, Ministerului Economiei și Finanțelor, Ministerului Educației Naționale, Ministerului pentru Învățământ Superior, Cercetare și Inovare, Ministerului Tranziției Ecologice și Solidarității, Ministerului Sportului, al Ambasadei Franței în România, al rețelei filialelor Institutului Francez din România și al Alianțelor franceze.
Comisar general: Jean-Jacques Garnier