- 1 October 2020
- Etichete Bogdan muresanu Icr varsovia Cadoul de craciun Transatlantyk festival Fipresci
Regizorul Bogdan Mureșanu, câștigătorul Premiului Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun Scurtmetraj în 2019, cu filmul Cadoul de Crăciun, a fost invitat să facă parte din juriul Festivalului Internațional de Film „Transatlantyk”, desfășurat la Katowice în perioada 1-8 octombrie 2020. Regizorul român va juriza Concursul de Scurtmetraj Polonez. ICR Varșovia este pentru a treia oară partener al Festivalului, susținând participarea regizorului Bogdan Mureșanu. Filmul Cadoul de Crăciun este binecunoscut în Polonia, regizorul câștigând cu el, în 2018, Premiul Special al Publicului „Zimbrul Sălbatic”, la Festivalul Internaţional de Filme Scurte „Żubroffka” de la Białystok.
Festivalul Internațional de Film „Transatlantyk” este cea mai importantă manifestare dedicată artei cinematografice și muzicii de film din Polonia. Este un proiect de autor al compozitorului Jan A. P. Kaczmarek, laureat al Premiului Oscar, membru al Academiei Americane de Film și al Academiei Europene de Film. Festivalul reunește cele mai interesante producții cinematografice și cea mai bună muzică, fiind un spațiu al schimbului și colaborării artistice.
Invitatul special al ediției este remarcabilul cineast Ken Loach. Regizorului îi va fi acordat la Katowice Premiul FIPRESCI Platinum Award 95. „Transatlantyk” este unul dintre cele două festivaluri de film din lume la care este acordat premiul aniversar al Federației Internaționale a Criticilor de Film FIPRESCI.
O ediție aparte va avea în 2020 Concursul Filmelor Poloneze de Scurtmetraj, la care s-a primit un număr record de înscrieri - 200. Alături de ceilalți membri ai Juriului, Bogdan Mureșanu va viziona și evalua 30 dintre cele mai interesante scurtmetraje poloneze: două experimentale, șapte animații, nouă documentare și 12 de ficțiune, realizate de 16 regizoare și 16 regizori (din care două duete de creatori).
Deviza ediției jubiliare a manifestării este „Transformare – deșteptare sau doar șoc”. Organizatorii își doresc să stimuleze imaginația spectatorilor și să le permită tuturor să caute răspunsuri la întrebările: cum vrem să trăim, să lucrăm, să călătorim și să creăm mai departe?
Organizatorul manifestării este Fundația Transatlantyk Festival, având ca principal partner Voievodatul Sileziei și co-organizatori: Instituția pentru Cultură Ars Cameralis Silesiae Superioris și Instituția de Film Silesia Film din Katowice. Printre partenerii Festivalului se numără Muzeul Sileziei (Muzeum Śląskie), Școala de Film „Krzysztof Kieślowski” din cadrul Universității Sileziene, Academia de Arte Frumoase din Katowice, Rondo Sztuki. Festivalul este co-finanțat de Institutul Polonez al Artei Cinematografice și Ministerul polonez al Culturii și Patrimoniului Național.