Personalităţi ale artei britanice la Institutul Cultural Român

Personalitati ale artei britanice la Institutul Cultural Roman

Miercuri, 16 mai 2007, începând cu ora 18.00, la Institutul Cultural Român vor avea loc două conferinţe sub genericul Arta contemporană între Est şi Vest, susţinute de reputatul curator, artist şi profesor Richard Demarco şi de video-artiştii Alexander Hamilton şi Richard Ashrowan.

Conferinţa Arhiva Demarco: Paul Neagu între Joseph Beuys şi Tadeusz Kantor, susţinută de Richard Demarco, va prezenta aspecte puţin cunoscute ale influenţei româneşti asupra mediului artistic din Edinburgh. Printre subiectele atinse se vor număra interesul publicului britanic pentru arta din Est şi ruptura provocată de izolare şi cenzură în timpul comunismului. Richard Demarco va vorbi şi despre influenţa exercitată de sculptorul Paul Neagu asupra unor artişti englezi renumiţi. Conferinţa va fi ilustrată cu fotografii din arhiva Demarco. O parte din această arhivă va fi prezentată la ediţia 2007 a Festivalului de la Edinburgh, precum şi în cadrul proiectului "Sibiu, capitală culturală europeană 2007", într-o expoziţie curată de criticul de artă Ileana Pintilie.
Particularităţile artei video în raport cu tradiţia picturii de gen, praticată de artiştii călători în Europa secolului al XIX-lea, vor fi abordate în prezentarea Din ţara lui Macbeth. Noi peisaje de Hamilton & Ashrowan. Peisajul scoţian va reprezenta un punct de pornire pentru o discuţie despre proiectele recente ale celor doi video-artisti: Landscape Symphony in 22 Movements şi Evanescence.
Richard Demarco s-a născut la Edinburgh (Scoţia) în 1930 şi a absolvit Edinburgh College of Art în 1953. A fondat "Traverse Theatre" (1963) şi "Galeria Demarco" (1966), instituţii prin care a promovat legăturile culturale cu Europa de Est. Richard Demarco este profesor emerit de studii culturale europene, dar şi un artist reprezentat în peste 2500 de colecţii publice şi private. Pentru contribuţia sa la arta contemporană, a fost distins cu Ordinul Imperiului Britanic (1984, 2007). A fost numit, de asemenea, Cavaliere della Republica d'Italia, Chevalier des Arts et Lettres de France şi a primit Ordinul de merit al Ministerului Culturii din Polonia. În 1994, BBC a realizat un portret Richard Demarco, un film documentar de 45 de minute despre activitatea acestuia şi pasiunea sa pentru arta din Europa de Est. Richard Demarco este primul curator din Marea Britanie care a invitat la Festivalul de la Edinburgh artişti şi scriitori români – printre aceştia numărându-se Paul Neagu, Horia Bernea, Ovidiu şi Sultana Maitec, Ion Bitzan, Ion Caramitru, Marin Sorescu, Peter şi Ritzi Jacobi, Constantin Flondor. După Festivalul de la Edinburgh, din 1970, Richard Demarco a colaborat în mod constant cu artiştii români, lucrări ale acestora intrând în arhiva Demarco alături de opere semnate de artişti de renume precum Joseph Beuys şi Tadeusz Kantor.
Alexander Hamilton şi Richard Ashrowan sunt doi video-artişti scoţieni ale căror lucrări tratează relaţia individului contemporan cu natura. Operele lor, inspirate de ideile lui John Ruskin, sunt "ieşiri în peisaj" proiectate pe ecrane multiple. O prezentare detaliată a activităţii celor doi artişti se găseşte la adresa de internet www.hamiltonashrowan.com.