Partiturile îndrăgostite

Chiar de Ziua Sfântului Valentin, la prestigiosul Kings Place, haideți să ne pierdem împreună în amețitoarele octave ale iubirii prin câteva dintre cele mai emoționante partituri ale tradiției muzicale romantice, în interpretarea unora dintre cei mai remarcabili muzicieni români ai momentului! ViolonistulHoria Văcărescu, un obișnuit al celor mai cunoscute scene camerale din Londra, Anton Niculescu, fost prim-violoncelist al Operei La Scala din Milano, Andrei Licareţ, unul dintre copiii-minune ai pianului, și faimosul violist Vladimir Mendelssohn  se pregătesc pentru o seară memorabilă, în programul cărei figurează compoziții de Schubert, Brahms și Mahler. În cea de-a doua parte a concertului, celor patru muzicieni li se alătură și cunoscutul contrabasist Stacey Watton, pentru a putea ataca în formulă completă unul dintre cele mai populare cvintetele din istoria muzicii, "Păstrăvul" lui Schubert.

Concertul face parte din prestigioasa serie pe care London Chamber Music Society o organizează la Kings Place şi este realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Londra.

Horia Văcărescu va cânta pe o vioară Vincenzo Ruggeri, construită la Cremona în 1720 şi pusă la dispoziţie prin amabilitatea Dorothy Croft Trust for Young Musicians.

Program:

Gustav Mahler - Cvartetul pentru pian, mişcarea în Do minor

Johannes Brahms - Cvartetul pentru pian in Do minor, Op. 60

Franz Schubert - Cvintetul pentru pian şi coarde, "Păstrăvul", D. 667

Cu o abilitate naturală şi un sunet rafinat, violonistul Horia Văcărescu s-a impus ca unul dintre muzicienii de elită ai generației sale. Descris ca un „mare talent" în presa britanică, în prezent el se bucură de o carieră internațională de succes ca solist și muzician de cameră. Născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni, Horia Văcărescu a început studiul viorii la vârsta de trei ani. La 6 ani și-a făcut prima apariţie în public, iar la 15 ani a debutat pe scena muzicii simfonice. Absolvent al Universității Naţionale de Muzică din Bucureşti şi al Colegiului Regal de Muzică din Londra, Horia Văcărescu i-a avut ca profesori pe Paul Ratz, Eugen Sârbu şi Levon Chilingirian. Angajamentele profesionale l-au purtat pe trei continente, din Europa până în SUA și Orientul Îndepărtat, şi a participat la festivaluri de muzică în Marea Britanie, Franța, Germania, Grecia, Elveția şi România.

Andrei Licareț s-a născut pe 11 septembrie 1982 la București și a debutat la 11 ani. De atunci, a concertat în toată Europa și în Statele Unite, câștigând un număr important de competiții printre care Jeuness Musicales (premiul I), Bucureşti Yamaha (premiul I) sau Premiul II la concursul Lory Wallfish. Printre profesorii cu care a studiat se numără Gabriela Enășescu, Viniciu Moroianu, Dana Borșan, Dan Dediu (cu care a studiat compoziția) și Jacques Rouvier. A studiat, de asemenea, la Mozarteum din Salzburg, cu Dimitri Bașkirov.

Anton Niculescu s-a născut la Bucureşti, într-o familie de muzicieni. A debutat la 12 ani pe scena de concert a Sălii Mici a Ateneului Român, iar doi ani mai târziu interpreta „Concertul pentru violoncel" de Eduard Lalo împreună cu Orchestra Filarmonicii din Iași. A obținut importante premii la concursurile de specialitate și a fost invitat să concerteze pe scenele celor mai prestigioase instituții de cultură din lume: la Teatro alla Scala din Milano, la Teatro Comunale din Florența, la Teatro Bellini din Catania, orchestre unde a ocupat ani de-a rândul și postul de prim-violoncelist. Din 1997, Anton Niculescu a fost ales membru onorific al Academiei Filarmonice din Bologna și este membru fondator al Fundației Euterpe, care sprijină tinerele talente din România.

Vladimir Mendelssohn s-a născut în România într-o familie cu o lungă tradiție muzicală și a urmat cursurile de violă și compoziție ale Conservatorului din București. A participat, în mod regulat, la numeroase festivaluri internaționale împreună cu mari muzicieni ai lumii. Alături de Cvartetul Enescu, din care face parte, a fost invitat să concerteze pe unele dintre cele mai cunoscute scene muzicale internaționale. Vladimir Mendelssohn este și un prolific compozitor, fiind autorul unor lucrări pentru instrumente solo, simfonii corale, lucrări pentru orchestre de cameră, muzică de cameră, balet, dar și muzică de film. În prezent, este profesor de muzică de cameră la Conservatorul din Paris, dar predă și la Haga, Essen și Bologna și susține masterclass-uri în mod regulat. Din 2005, Vladimir este directorul artistic al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră Kuhmo, din Finlanda.

"Un artist complet şi versatil", iată cum îl carateriza pe Stacey Watton, în urmă cu ceva timp, revista "Classical Music", în timp ce presa din Scoţia îl compara cu un "vrăjitor" al contrabasului. Stacey Watton este prim-contrabasist al London Chamber Orchestra, London Mozart Players, Orchestra of the Swan, Primavera Chamber Orchestra, Chamber Domaine, English Soloist's Ensemble, dar şi al National Symphony Orchestra şi Johann Strauss Orchestra. De asemenea, Stacey Watton este prim-contrabasist în cadrul diferitelor proiecte muzicale ale lui Sir Andrew Lloyd Webber. De asemenea, el a fost invitat să susţină concerte cu ansambluri de mare prestigiu precum Royal Concertgebouw, Filarmonica din Londra, BBC Concert Orchestra, Royal Scottish National Orchestra sau BBC National Orchestra din Ţara Galilor.

Când: Duminică 14 februarie, 6.30pm

Unde: Sala 1 a Kings Place, 90 York Way, London N1 9AG

Bilete: £14.50 - 29.50. Va puteţi rezerva biletele AICI