Dacin Sara (Societatea pentru Drepturi de Autor în Cinematografie și Audiovizual - Societatea Autorilor Români din Audiovizual) și Institutul Cultural Român de la Madrid organizează, în colaborare cu Cinemateca Spaniolă, Centrul Național al Cinematografiei și Ambasada României în Spania ciclul „Un secol de cinema românesc”, o retrospectivă a cinematografiei românești de la primul lungmetraj – Independența României, 1912 – până la debuturile regizorilor „Noului Val” în anii 2000. La Madrid vor fi proiectate 12 filme în Cine Doré, în perioada 14 aprilie – 29 mai. Selecția de pelicule prezentate la Madrid constituie prima etapă a unui proiect mai amplu ce va continua în toamna anului 2018 în colaborare cu Cinemateca Andaluză. „Un secol de cinema românesc” reunește 26 de filme care își propun să ofere spectatorului o retrospectivă reprezentativă a filmului românesc a cărei istorii, în ciuda succesului său actual în diverse festivaluri, este încă puțin cunoscută.
Ciclul de film va fi inaugurat în data de 14 aprilie, la ora 19:45, cu filmul Hotel de lux, Premiul Leul de Argint la Mostra di Venezia în 1992. Lungmetrajul va fi precedat de scurtmetrajul de animație Scurtă istorie de Ion popescu-Gopo, câștigător al Premiului Palme d´Or la Cannes în 1957. La gala de inaugurare vor fi prezenți Bogdan Ficeac, directorul general al Dacin Sara, Șerban Marinescu, președintele Consiliului Director al Dacin Sara, iar după proiecție, regizorul Dan Pița și criticul de film Roberto Cueto vor dialoga cu publicul prezent.
HOTEL DE LUX / LUXURY HOTEL România • 1992• Color • 105’. Un tânăr șef de sală ambițios (interpretat de Valentin Popescu) încearcă să înnoiască ambianța dintr-un restaurant aflat în incinta unui hotel de lux. Inexplicabil, inițiativele lui trezesc împotrivirea unor superiori. Pătrunzând însă în profunzimea relațiilor dintre cei care conduc complexul și cei care le execută dispozițiile, iese la iveală o perfidă țesătură de minciuni care împiedică evoluția unei vieți normale și înfloritoare. Premiul „Leul de Argint”, Festivalul Internațional de Film de la Veneția, 1992. Leul de argint cucerit de Dan Pița la Veneția și-a extins astfel aureola asupra întregii cinematografii care, după 27 de ani, reintră în palmaresul marilor competiții internaționale.(Adina Darian,Noul Cinema nr. 10/1992)
FIȘA ARTISTICĂ: Regie: Dan Pița, Scenariu: Dan Pița, Imagine: Călin Ghibu. Protagoniști: Irina Petrescu, Ștefan
Iordache, Clara Voda, Constantin Cotimanis. Montaj: Cristina Ionescu.
SCURTĂ ISTORIE / A BRIEF HISTORY România • 1956• Color •9’. Considerat la un moment dat „un Disney român”, Ion Popescu-Gopo (1923-1989) s-a afirmat ca un lider al animației europene din cea de-a doua jumătate a secolului XX. Faptul este certificat de premiul obținut în1957 la Cannes de Scurtă istorie, un film ce nu se temea să pună în discuție îndrăznețe idei politice într-un climat marcat de moartea lui Stalin, de „avortarea” Conferinței de la Geneva și de fortificarea „Cortinei de Fier” care separa Europa. Pentru a face digerabil acest mesaj, Gopo apelează la umorul prezent în toate filmele sale de animație ori de ficțiune artistică.
Filmul său acumulează în zece minute idei poetice, într-o povestire umoristică plină de ritm şi imaginaţie. Este foarte important că filmul său nu datorează cu rigurozitate nimic nici lui Disney, nici lui Grimault, nici şcolii cehoslovace, nici celei sovietice. Acest filmuleţ a fost la Cannes o descoperire care trebuia semnalată prin strălucirea unui mare premiu.(Georges Sadoul)
Premiul Palme
d' Or pentru animație, Festivalul Internațional al Filmului de la Cannes, 1957.
FIȘA ARTISTICĂ: Regia: Ion Popescu-Gopo.
Weekendul inaugural continuă dumincă, 15 aprilie, de la ora 19:30, cu pelicula Restul e tăcere, realizată de Nae Caranfil, care are ca punct de plecare primul lugmetraj românesc realizat în 1912, Independența României. Un fragment de 5 minute din această peliculă mută va preceda filmul lui Nae Caranfil. Unul din protagoniștii peliculei, Ovidiu Niculescu, va dialoga cu realizatorul emisiunii El Séptimo vicio, Javier Tolentino și cu publicul prezent după proiecție.
RESTUL E TĂCERE / THE REST IS SILENCE România • 2007• Color • 114’. Ambientat în primele decenii ale secolului XX, filmul urmărește povestea tânărului Grig, fiul unei vedete a Teatrului Național, care este pe cale să comită păcatul de neiertat în ochii tatălui: să regizeze un film de cinema!Îl visează ca pe cel mai grandios și mai lung film realizat vreodată. Va fi reconstitutirea fidelă a războiului cu turcii prin care România își cucerise independența cu 35 de ani în urmă. Leon, un moșier local atins de deliruri mesianice și auto-proclamat Patron al Artelor, devine finanțatorul întregii afaceri. Dar va putea Gaumonde, compania franceză ce controlează piața cinematografică aproape peste tot în Europa, să accepte competiția cu o producție independentă de o asemenea amploare? Și dacă da, va obține Grig, prin această victorie, respectul tatălui său? O poveste (în mare parte) adevărată, care are ca punct de plecare primul lungmetraj românesc, Independența României(1912).
Producția este premiată în anul 2009 cu 9 premii Gopo (los Goyas rumanos) printre care “Gopo pentru cel mai bun film”, “Cel mai bun scenariu”, “Cea mai bună imagine”.
Restul e tăcere nu e doar un spectacol al spectacolelor, ci şi un poem; iar curgerea imaginilor unele în altele e muzică. - Andrei Gorzo, Dilema veche, martie 2008
FIȘA
ARTISTICĂ: Regie: Nae Caranfil, Scenariu: Nae Caranfil. Imagine: Marius Panduru. Protagoniști: Nae
Caranfil, Mirela Zeța, Ovidiu Niculescu, Ovidiu Niculescu. Montaj:
Dan Nanoveanu.
PROGRAMARE APRILIE
*Pentru detalii referitoare la sinopsisul fiecărui film, dați click pe titlul filmului.
Sâmbătă, 14 aprilie, 19:45 h, Sala 1
Scurtă istorie (scurtmetraj, 9´), regie: Ion Popescu-Gopo
Hotel de lux, regie Dan Pița. Discuție cu publicul după proiecție. Participă regizorul Dan Pița și criticul de film și selecționerul Roberto Cueto.
Duminică, 15 aprilie, 19:30 h, Sala 2
Independența României (fragment, 5´), regie: Aristide Demetriade, Grigore Brezeanu
Restul e tăcere, regie: Nae Caranfil. Discuție cu publicul după proiecție.Participă actorul Ovidiu Niculescu și criticul de film și realizatorul emisiunii El séptimo vicio, Javier Tolentino.
Marți, 17 aprilie, 21:30 h
Răscoala, regie: Mircea Mureșan
Duminică, 22 aprilie, 13:30 h
Secvențe, regie: Alexandru Tatos
Miercuri, 25 aprilie, 19:30 h
A fost sau n-a fost?, regie: Corneliu Porumboiu
Toate filmele vor fi difuzate în original cu subtitrare în limba spaniolă. Toate proiecțiile se vor desfășura în sălile cinematografului
CINE DORÉ C/ Santa Isabel 3, 28012 Madrid
Bilete: Toate biletele se pot achiziționa la casa cinematografului Cine Doré. Biletul pentru o singură proiecție: 2.5 EUR. Detalii referitoare la reduceri, abonamente și vânzarea anticipată se pot afla de pe pagina de internet a Cine Doré / Filmoteca Española.