- 7 April 2021
- Tags ICR LONDRA CIULEANDRA LIVIU REBREANU
Seria de evenimente dedicate scriitorului român Liviu Rebreanu urmează să fie lansată online de ICR Londra, pe pagina Facebook a reprezentanței, miercuri, 7 aprilie, de la ora 19.00 (ora Londrei). Programul are o durată de zece zile și este prilejuit de lansarea traducerii în limba engleză a romanului „Ciuleandra” de către editura Cadmus Press.
„Când am început pentru prima dată proiectul meu «Interbellum Series», care implică traducerea operelor din literatura interbelică, am știut încă de la început că vreau să traduc „Ciuleandra”. Nu numai că este una dintre cele mai mari și mai cunoscute opere ale literaturii române, dar am simțit că drama și pasiunea ei vor convinge și un public internațional. Interesant este că tocmai am dat peste unul dintre interviurile lui Max Blecher (traduc în prezent „Vizuina luminată”) în care acesta a susținut că Rebreanu, poate mai mult decât oricare alt autor, merită să i se traducă opera în alte limbi”, susține Gabi Reigh, traducătoarea romanului Ciuleandra. Ea adaugă că „Ciuleandra are și o semnificație personală: încă mai am exemplarul românesc al bunicului în biblioteca din casa mea din Anglia, așa că simt că, traducând și văzând cele două cărți alăturate, mă conectez la un capitol important din viața mea, copilăria mea în România.”
Program:
7 aprilie – Prelegere introductivă despre Liviu Rebreanu și opera acestuia, susținută de Mihai Ene, scriitor și lector universitar.
8 aprilie – Lansarea traducerii în limba engleză a romanului „Ciuleandra”. Discuție între Gabi Reigh, traducătoare și George T. Sipos, autorul prefaței. Cu acestă ocazie, actorul Alin Balașcan va lectura fragmente din carte, iar contrabasistul Michael Crețu va lansa o compoziție muzicală inspirată de „Ciuleandra”.
11 aprilie – Proiecția filmului „Ciuleandra” (1985), în regia lui Sergiu Nicolaescu, propunerea României la premiile Oscar din 1985. Filmul este subtitrat în engleză.
13 aprilie – Prelegere susținută de Cristian Mușa, etnocoreolog (Institutul de Etnografie și Folclor Constantin Brăiloiu), despre simbolismul dansului Ciuleandra.
14 aprilie – Prezentarea Casei memoriale „Liviu și Fanny Rebreanu” (Muzeul Național al Literaturii Române), în limba engleză.
16 aprilie – Difuzarea spectacolului „Pădurea spânzuraților” (Teatrul Național București), în regia lui Radu Afrim. Cu subtitrare în limba engleză, valabil 48 ore, exclusiv în Marea Britanie.
Toate evenimentele încep la ora 19.00, pe pagina de Facebook, canalul de YouTube și website-ul ICR Londra.