Scriitorul Varujan Vosganian va fi prezent la lansarea ediției în limba franceză a romanului Cartea şoaptelor, eveniment care va avea loc la Târgul de carte de la Bruxelles, desfășurat în perioada 7-11 martie 2013.
La invitaţia ICR Bruxelles, scriitorul român va susţine sâmbătă, 9 martie, ora 10.30, la pavilionul Spaniei - ţara invitată de onoare - un dialog cu romancierul spaniol de origine cubaneză Abilio Estévez, premiat pentru cea mai bună carte străină apărută în Franţa în anul 2000. Moderatorul discuţiei pe tema rănilor istoriei va fi regizorul belgian José Luis Peñafuerte, distins cu premiul Magritte pentru documentarul Căile memoriei. La ora 11.30, scriitorul Varujan Vosganian va da autografe cititorilor la standul reţelei institutelor culturale europene EUNIC, iniţiat şi coordonat de ICR Bruxelles.
Volumul Cartea şoaptelor, publicat în spaniolă, italiană, armeană şi ebraică, este pe cale de a fi tradus în alte cinci limbi (bulgară, cehă, germană, maghiară, suedeză). Romanul a fost tradus din limba română de Marily le Nir şi Laure Hinckel la editura elveţiană Syrtes.
«Este, prin amploarea sa, un text monumental […] care îşi propune să surprindă cultura armeană în integralitatea sa, de la gastronomie la raportul cu religia, trecând prin vâltoarea secolului XX. […] Cartea are ca principal subiect poporul armean, genocidul din 1915, exosul, afirmarea identitară şi traversează din această perspectivă un secol de deportări, gropi comune şi dezrădăcinări », scrie revista franceză Magazine littéraire despre Cartea şoaptelor.
De asemenea, joi, 7 martie 2013, la ora 20.00, romancierul îşi va prezenta opera la prestigioasa Fundaţie Boghossian consacrată dialogului cultural între Orient şi Occident. Vineri, 8 martie 2013, Varujan Vosganian este invitatul Facultăţii de Ştiinţe sociale şi politice şi al Facultății de Litere şi filosofie din cadrul Universităţii libere Bruxelles, pentru un seminar de cercetare. Sâmbătă, 9 martie 2013, ICR Bruxelles va găzdui un atelier de lucru cu Varujan Vosganian şi traducători de literatură română în italiană, spaniolă, neerlandeză şi portugheză.