Istoria benzii desenate româneşti
Joi 6 martie, orele 18.30–20.00 ICR Stockholm, Skeppsbron 20Intrarea liberă. Înscrieri la rkis@rkis.se.
În limba română cu traducere în limba suedeză. Traducerea este asigurată de editorul Arina Stoenescu.
În perioada 8-9 martie va avea loc la Casa de cultură a oraşului Stockholm (Kulturhuset) prima ediţie a Zilelor benzii desenate francofone, iar ICR Stockholm pregăteşte terenul pentru această premieră cu un eveniment la sediul său joi, 6 martie. Criticul de bandă desenată şi expertul în seria de benzi desenate Tintin, Dodo Niţă va prezenta o istorie a benzii desenate româneşti, cu accent pe influenţa politicului şi socialului asupra creaţiei BD din România.
Banda desenată are locul său în istoria culturii române, chiar dacă mult timp ea a fost ignorată. În prezentarea criticului Dodo Niţă, istoria benzii desenate româneşti este în sine o poveste fascinantă care ilustrează, cu o voce artistică, intelectuală şi politică proprie, istoria şi cultura română a ultimilor 100 de ani.
Dodo Niţă este istoric şi animator al benzii desenate româneşti, născut în Bucureşti şi locuind la Craiova. A scris, printre altele, volumul de referinţă Istoria benzii desenate româneşti (1891 – 2010), iar din 1991 este organizatorul Salonului Internaţional al Benzii Desenate din România. A tradus în româneşte cinci albume din seria Tintin şi a publicat studiul Tintin en Roumanie, care demonstrează că ţara imaginară Syldavia, imaginată de marele artist belgian Hergé, a fost inspirată de România. Cu ocazia prezenţei lui Dodo Niţă la Stockholm, studiul său Tintin en Roumanie va fi tipărit în ediţie bilingvă englezo-suedeză de micro-editura suedeză pionier press.
În cadrul Zilelor benzii desenate francofone, sâmbătă 8 martie ora 13.30, Dodo Niţă va susţine o prelegere despre inspiraţia românească a universului grafic al lui Tintin. Mai multe detalii aici.
Zilele benzii desenate francofone reprezintă o nouă iniţiativă a Bibliotecii de bandă desenată Serieteket, realizată în colaborare cu ICR Stockholm, Ambasada Franţei, Ambasada Belgiei, Ambasada Canadei, Ambasada Elveţiei, Şcoala populară Folkuniversitetet, Şcoala de bandă desenată din Malmö şi Asociaţia tintinofililor din Suedia – Generation T. La acastă primă ediţie desfăşurată în perioada 8-9 martie participă, alături de Dodo Niţă, Marguerite Abouet din Franţa (Aya från Yopougon), Julie Delporte din Canada (Journal), Xavier Löwenthal din Belgia (autor de bandă desenată şi editor al revistei La Cinquième Couche). Întregul program poate fi consultat aici.