Institutul Cultural Român din Londra prezintă expoziţia de grup În lumina utopiei, cu lucrări de pictură, sculptură şi instalaţie semnate de Ştefan Bertalan (n.1930), Roman Cotoşman (1935-2006), Constantin Flondor (n.1936), Paul Neagu (1938-2004) şi Doru Tulcan (n.1943) - pionerii experimentalismului timişorean al anilor 1960/1970 -, într-un dialog original cu tinerii artişti Liliana Mercioiu-Popa (n.1975), Sorin Neamţu (n.1977) şi Saşa-Liviu Stoianovici (n.1978). Vernisajul va avea loc pe 14 iunie în galeria "Brâncuşi" a Institutului, în prezenţa curatorului expoziţiei, criticul şi istoricul de artă Ileana Pintilie, care în 2010 a fost rezident Attic Arts la ICR Londra. Expoziţia reprezintă o premieră, întrucât, cu excepţia lui Paul Neagu, artiştii n-au mai expus în Londra până acum.
„Căutările individuale ale artistului îl conduc uneori în spaţiile din ce în ce mai ascunse, de-a dreptul labirintice, ale unei gândiri sustrase realităţii înconjurătoare, unde iau naştere conceptele cele mai îndrăzneţe" – scrie Ileana Pintilie în broşura expoziţiei. „Eliminarea imitaţiei mimetice a lumii s-a produs în arta românească, în contextul comunismului, la sfârşitul anilor 1960, prin eforturile susţinute ale unor artişti, care au exploatat această cale ca pe un drum nou, adesea riscant. Cercetările lor ideatice şi vizuale au început ca nişte căutări individuale, iniţial ignorate de ceilalţi, dar au sfârşit prin a avea un impact considerabil în cercurile artistice. Pentru un grup de artişti timişoreni, conceptele vizuale au îmbrăcat forma utopiei, căci cum altcumva ar putea fi definită viziunea lui Paul Neagu asupra structurării interioare a corpului uman, căreia îi răspunde o ierarhie universală a lumii? Sau caracterul holistic al procesului artistic dezvoltat de Bertalan, de Flondor sau de Tulcan? Sau structura pur geometrică a formelor-concepte în lucrările lui Roman Cotoşman?"
Viziunile revoluţionare promovate de Ştefan Bertalan, Constantin Flondor şi Doru Tulcan (la un moment dat membrii ai grupului Sigma, recunoscut internaţional), şi separat de Roman Cotoşman şi Paul Neagu (care se stabilesc în Philadelphia şi, respectiv, Londra, în anii 1970), sunt ludic juxtapuse în expoziţia În lumina utopiei cu investigaţiile noii generaţii de artişti tineri - Liliana Mercioiu-Popa, Sorin Neamţu şi Saşa-Liviu Stoianovici - interesaţi de tehnologie şi coexistenţa limbajelor în modernitate.
Ileana Pintilie este critic de artă, curator şi profesor la Universitatea de Arte din Timişoara. Este autorul volumelor Acţionismul în România în timpul comunismului şi Ştefan Bertalan. Drumuri la răscruce. A publicat numeroase articole şi eseuri de artă contemporană atât în România cât şi în străinătate şi este colaborator al publicaţiei ARTMargins. A organizat şi curatoriat festivalul de performance Zona în Timişoara, alături de numeroase expoziţii în ţară şi în Europa.
Expoziţia În lumina utopiei va fi deschisă până pe 14 iulie 2011.
Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk .
Ataşat: Doru Tulcan, Eter şi umbră, 1985, © Doru Tulcan şi Roman Cotoşman, Gol ritmat, 1994-1995, © Fundaţia Triade.