- 8 July 2025
- Etichete ICR Institutul Cultural Roman
„Empowering Hope -Program de Incluziune Economică, Socială a Femeilor Refugiate din Ucraina în România”
Când România e în criză, tocmai atunci trebuie să ne amintim ce ne face oameni.
În data de 10 iulie 2025, începând cu ora 10:00, la sediul Institutului Cultural Român din Aleea Alexandru nr. 38, va avea loc evenimentul de lansare a Programului de Incluziune Economică, Socială și de Sănătate a Femeilor Refugiate din Ucraina în România „Empowering Hope”,un eveniment despre solidaritate, sprijin concret și redarea demnității. Organizat de către CONAF (Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin) cu sprijinul ICR evenimentul își propune să aducă în fața publicului dovada că solidaritatea poate transcende barierele și transforma vieți.
De-a lungul istoriei, România și Ucraina au împărtășit granițe, dar și valori. Empowering Hope consolidează această relație printr-o inițiativă care depășește barierele culturale și economice, punând în prim-plan sprijinul umanitar și angajamentul pentru sănătate incluziune și echitate socială. Azi, această legătură capătă o nouă dimensiune – sprijin pentru femeile care poartă povara războiului și a vulnerabilității. Empowering Hope va deveni o punte între prezentul marcat de suferință și un viitor sustenabil pentru peste 300 de femei refugiate.
Empowering Hope își propune să răspundă provocărilor comune ale României și Ucrainei printr-un program integrat și inovator care include:
· Prevenție medicală și educație: Acces la vaccinare anti-HPV și sesiuni de informare.
· Consiliere psihologică: Vindecarea traumelor războiului prin suport emoțional.
· Integrare economică: Formare profesională și sprijin pentru dezvoltarea carierei.
Empowering Hope creează un model sustenabil de incluziune și prevenție prin:
· Oportunități economice: Cursuri de limbă română, formare digitală și mentorat.
· Prevenție și sănătate: Sesiuni dedicate educației pentru sănătate și acces la vaccinare.
· Educație continuă: Ateliere și conferințe pentru a aduce expertiza aproape de comunitățile locale.
· Sprijin psihologic: Ateliere de mindfulness și gestionare a stresului.
Proiectul va fi implementat în șase județe București, Tulcea, Constanța, Iași, Suceava și Brașov, oferind femeilor refugiate acces la resurse esențiale pentru o viață mai bună.
Într-o perioadă tensionată, cu agenda publică dominată de crize, scandaluri și incertitudini, e ușor să uităm. Să uităm de cei care nu au o voce. Să uităm de femeile care au fugit din calea războiului, cu un copil de mână și o valiză în care nu încap traumele.
La 31 mai 2025, în România erau
înregistrați oficial 186.070 de refugiați din Ucraina.
Printre ei – mame care își cresc copiii în corturi improvizate, femei care nu
mai vorbesc despre viitor pentru că nu îndrăznesc să-l viseze.
Agenda evenimentului este următoarea:
09:30 – 10:00 | Sosirea invitaților, înregistrare, welcome coffee
10:00 – 10:45 | Conferință de presă
Cu participarea:
- Cristina Chiriac, Președinta CONAF
- Liviu Jicman, Președintele Institutului Cultural Român
- Marcelo Pascual Morales, Director General MSD România & Moldova
- Gabrielle Akimova, Reprezentant adjunct al UNICEF România
- Bogdan Ivănel, CEO Code for Romania
- Reprezentant AMOFM
- Alina Gurău, Fundația ASSA
- Dana Vasilescu și Corina Neagu, Ambasadoare Empowering Hope
- Inna Plachynda, voce a comunității de refugiate
10:45 – 11:00 | Pauză
11:00 – 11:15 | DESCHIDERE OFICIALĂ – Empowering Hope
- Cristina Chiriac: Discurs inspirațional despre viziune, parteneriat și reconstrucția prin solidaritate feminină
11:15 – 11:25 | Conectare ONLINE – Ucraina
Transmisiune live / video preînregistrat din partea organizației de business women din Ucraina
11:25 – 13:00 | 2 micro-paneluri tematice (30-45 min fiecare):
· Sănătate & stabilitate + Q&A
· Muncă & mentorat + Q&A
Moderatoare: Cristina Chiriac
13:00 – 13:45 | Ambasador Empowering Hope Dana Vasilescu
Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai relevantă confederație din România care militează pentru eficientizarea dialogului cu autoritățile, conlucrarea pentru elaborarea de politici publice care să conducă la creștere economică sustenabilă și sprijină antreprenorii, recunoscându-le meritele. CONAF reprezintă cea mai mare entitate de acest gen din România, o organizație care susține și promovează antreprenoriatul românesc, lucru fără precedent, care deschide orizonturi de colaborare și cooperare atât pe plan intern cât și internațional. CONAF a luat ființă̆ ca urmare a necesitații de a crea o cultură antreprenorială modernă, sustenabilă și echitabilă, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci și pentru întregul mediu de business. CONAF are în componența sa 30 sucursale, 2 federații, 12 patronate, 38 asociații și peste 5.500 de companii, peste 220.000 de angajați.
CONAF organizează̆ evenimente importante pentru societatea românească̆, centrate pe educație continuă, conștientizare și găsire de soluții pentru probleme și domenii de larg interes public. Dezvoltă și finalizează proiecte naționale cu un impact puternic, atât pentru societate, cât și pentru strategiile de dezvoltare ale autorităților centrale și locale.
Printre proiectele CONAF, amintim „Pactul pentru Tineri”, „Maratonul pentru Educație Antreprenorială” „DigitalUP” „Pactul pentru Muncă” – în parteneriat cu FPPG, „Pactul pentru Educație Antreprenorială” , ”Romanian Venture Forum” seria de dialoguri deschise, „Turismul Românesc: Între impas și oportunitate”, ce au generat pe lângă̆ ecourile în spațiul public, decizii legislative schimbări pozitive de mentalități. Sute de speakeri și mii de antreprenori au dezbătut în cele mai importante orașe românești, cele mai stringente probleme, în scopul găsirii soluțiilor optime și celor mai bune strategii de viitor.