- 13 May 2025
- Etichete Romanian Design Week ICR Institutul Cultural Roman
Institutul Cultural Român se alătură și în acest an festivalului Romanian Design Week, prin susținerea secțiunii Young Design și prin găzduirea expoziției „Graphic Highlights”, inclusă în secțiunea Design GO!. Expoziția poate fi vizitată în Sala Mare a ICR în perioada 16-25 mai 2025, de luni până vineri, între orele 10.00-19.00 șisâmbătă și duminică, între orele 10.00 – 17.00, în Sala Mare din Aleea Alexandru nr. 38.
În cadrul acestui proiect, miercuri, 21 mai, începând cu ora 18:15, va avea loc un tur ghidat, susținut de Cristina Vrabie, director executiv The Institute, și Teodora Dinu, curator și project manager The Institute. Intrarea este liberă, iar vizitatorii vor avea ocazia să descopere poveștile din spatele lucrărilor expuse, într-un dialog direct cu echipa care a conceput și coordonat expoziția.
Vor expune Adela Aruxandei, Adelin Eliza Pîrvu, Adina Biet, Alexandra Dumitrana, Alisa Maria Matei, Andrei Albu, Cristina Crețu, Daia Grigore, Florin Enache, Maria Borțoi, Nicolae Titus Ungureanu, Silvia Dobre, Sorina Popescu și Valentin Lazăr. Expoziția „Graphic Highlights” este curatoriată de echipa The Institute care dezvoltă de 20 de ani proiecte culturale și se implică activ în viața culturală a orașului, conectând publicul larg cu inițiative creative relevante și susținând comunitățile de artiști și designeri locali.
„Graphic Highlights” surprinde spiritul creativ al noii generații de designeri grafici. Posterele prezente în expoziție sunt parte din lucrările de diplomă ale autorilor, oferind scurte incursiuni în universul creativ al tinerei generații de designeri. În contextul Romanian Design Week 2025, această expoziție subliniază importanța dialogului între profesioniști cu experiență și creativi la început de drum, dar și contribuția valoroasă a noilor voci care au puterea să aducă idei proaspete și să genereze inovație în industriile creative.
Lucrările reflectă interesele diverse, perspectivele originale și temele creative pe care tinerii designeri grafici le abordează în practica lor. Sunt incluse în expoziție exerciții de design editorial pe baza unor texte deja publicate sau a unor concepte originale dezvoltate din pasiunea autorilor pentru anumite subiecte, proiecte autoreferențiale de tip jurnal, cu focus pe ilustrație, proiecte de tip de literă dar și experimente care implică și alte medii de manifestare, precum fotografia pe film.
A 13-a ediție a Romanian Design Week se va desfășura în perioada 16-25 mai sub tema Design Tomorrow Today, RDW 2025 și propune un program curatoriat exclusiv prin colaborări cu organizații, ambasade, institute culturale, studiouri și branduri din România și din Europa.
„La Romanian Design Week 2025, designul de mâine se construiește împreună. Această ediție marchează o schimbare de paradigmă: aducem laolaltă organizații care transformă Bucureștiul într-un laborator viu al colaborării, un oraș în care creativitatea devine limbaj comun și forță de transformare” - susține Andrei Borțun, CEO The Institute.
Abordarea din acest an se aliniază direcției asumate de The Institute – inițiatorul Romanian Design Week – care își fundamentează activitatea pe colaborare, încredere în comunități, deschidere către noi modele de lucru și un angajament constant față de industriile creative locale.
RDW devine, astfel, o extensie firească a misiunii The Institute: aceea de a sprijini dezvoltarea unui ecosistem creativ sustenabil, conectat internațional și ancorat în realitatea contemporană. În acest sens, ediția din 2025 aduce laolaltă peste 150 de organizații care, timp de zece zile, vor transforma un București deschis într-o scenă, un laborator și o galerie vie. Designul iese astfel din cadrele tradiționale și devine un instrument de dialog și transformare colectivă.
Secțiunea Design GO! – orașul devine o rețea de creativitate
Totodată, peste 100 spații independente se alătură festivalului în cadrul RDW Design GO!, oferind publicului ocazia de a (re)descoperi orașul prin prisma designului local. RDW Design GO! este locul în care comunitatea creativă se întâlnește cu publicul, în cele mai neașteptate colțuri ale orașului.
De asemenea, Institutul Cultura Român sprijină expoziția RDW Young Design, dedicată tinerelor talente care s-au remarcat în cadrul festivalului DIPLOMA Show 2024. Această expoziție reunește 29 de designeri, arhitecți și artiști din diverse domenii, precum arhitectură, design de interior, grafică, ilustrație, modă și design de produs. În 2025, RDW Young Design continuă să fie o platformă esențială pentru promovarea tinerelor talente în domeniul designului și arhitecturii din România.
Programul complet al Romanian Design Week estedisponibil pe www.romaniandesignweek.ro, pe paginile oficiale de Facebook și Instagram și în aplicația festivalului, disponibilă pe AppStore și Google Play.
Romanian Design Week și Łódź Design Festival, principalul festival de design din Polonia, colaborează pentru realizarea unui proiect comun în cadrul Sezonului Cultural România–Polonia 2024-2025. Organizatorii au invitat două echipe de arhitecți – din Polonia și din România – să lucreze împreună la conceptul a două instalații. Łódź Design Festival 2025 va prezenta instalația urbană realizată împreună cu Romanian Design Week începând din 25 mai 2025.
Artiști expoziția „Graphic Highlights” - 16-25 mai 2025, Institutul Cultural Român
Adela Aruxandei și-a dedicat o mare parte din viață studiului artelor, pasiune care a condus-o spre o carieră în domeniu. Proaspăt absolventă a programului masteral din cadrul Universității Naționale de Arte București, activitatea sa de până acum denotă multiple interese, precum design editorial, tipografie și art directing.
Adelin Eliza Pîrvu a descoperit prin lucrarea de licență o pasiune pentru linogravură, tehnică ce îmbină meșteșugul și ilustrația. Stilul ei combină elemente inspirate din natură, forme organice și detalii abundente, învăluite într-o abordare caldă, personală.
Adina Biet folosește designul ca instrument de autocunoaștere și înțelegere a lumii înconjurătoare. În prezent, explorează sfera designului editorial, de afiș și diverse tipuri de ilustrație, abordând teme din domenii științifice.
Alexandra Dumitrana este un designer grafic la început de drum, care își dorește să experimenteze în cât mai multe domenii. Folosește ilustrație, animație și design grafic, abordând în general proiectele într-un mod jovial și colorat. Principalele ei inspirații se regăsesc în cultura pop și în muzică.
Alisa Maria Matei este designer grafic, artist vizual și Ambasador pentru Pacienți cu afecțiuni rare. Oricând are ocazia, se implică în proiecte de advocacy care susțin drepturile și nevoile pacienților, punând în valoare abilitățile sale de designer și ilustrator.
Andrei Albu este absolvent al secției de design grafic din cadrul Universității de Arte din București. Este pasionat de fotografia pe film, designul de carte și modul în care acestea pot fi îmbinate.
Cristina Crețu este un artist vizual şi designer grafic a cărui inspirație provine din experiențe proprii și care apelează la metafore vizuale pentru a se exprima într-un mod cât mai ludic. A studiat designul grafic la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti.
Daia Grigore locuiește și lucrează în prezent în București, unde își concentrează atenția atât în sfera ilustrației, cât și spre cea a designului de afiș, de logo și de branding. Își găsește inspirația în natură, în desenele spontane ale copiilor și în micile întâmplări de zi cu zi.
Florin Enache, prin viziune creativă, caută să creeze un drum comun între design grafic și artă. Ilustrația reprezintă cea mai mare pasiune a sa și este folosită pentru a aduce personalitate proiectelor de design. Cea mai mare inspirație vine din cinematografie, fotografie și arte grafice.
Maria Borțoi, designer grafic și ilustratoare, este atrasă de ludic și bizar. Abordarea sa în procesul creativ e calculată, însă își valorifică mereu spontaneitatea. Ilustrațiile ei sunt publicate în 5 cărți pentru copii și lucrează la proiecte culturale, editoriale, de branding și social media.
Nicolae-Titus Ungureanu este absolvent al secției de design grafic din cadrul Universității de Arte din București. Pasiunea lui pentru ilustrație și design de carte a început în anul I de facultate, dar de curând se axează pe ilustrație digitală. Prin lucrările sale vrea să transmită mesaje actuale, sentimente și stări sub diferite forme.
Silvia Dobre este artistă cu formare academică în design la Universitatea Națională de Arte din București. În lucrările sale este interesată să recreeze lumea mijlocită de amintiri, experiențe personale și colective, de istorie, și de artă clasică.
Sorina Popescu este absolventă a secției de Design Grafic din cadrul Universității Naționale de Arte din București. Evoluția sa în domeniul artelor a început din perioada liceului, profil vocațional în domeniul arhitecturii. În prezent, Sorina activează ca graphic designer în București.
Valentin Lazăr este designer grafic și artist vizual, pasionat de designul experimental și typography. Se inspiră din viața de zi cu zi și încearcă să evolueze constant. Activează în București și chiar vede un viitor în designul românesc.