FESTIVALUL FILMULUI EUROPEAN 2009

ediţia a XIII-a, 7-31 mai 2009 f i l m e _d e _ t o t _ f e l u l
Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român, va avea loc în perioada 7-31 mai 2009 în Bucureşti, Braşov, Timişoara şi Iaşi. Festivalul își propune, şi prin această ediţie, să celebreze, în luna mai, diversitatea europeană, oferind publicului cinefil filme de tot felul, marea majoritate în premieră în România. Deschiderea festivalului va avea loc la Bucureşti, joi, 7 mai, ora 19.30, la Cinema PRO, cu proiecția multpremiatului Gomorra (2008), în regia lui Matteo Garrone, după romanul omonim al lui Roberto Saviano. Autorul se află de la sfârşitul anului 2006 sub protecția poliției ca urmare a ameninţărilor primite de la capii lumii interlope din Italia după publicarea cărţii. În cadrul Festivalului va avea loc şi premiera oficială a filmului Cea mai fericită fată din lume (2009), debutul în lungmetraj al regizorului Radu Jude. Selecţia din acest an cuprinde atât filme de ficţiune cât şi documentare. O noutate absolută este prezența Federaţiei Ruse în Festival, cu două filme documentare şi un film artistic, Clocotul, în regia Tatyanei Firsova.
Marian Crişan, câştigătorul Premiului Palme d'Or pentru scurtmetraj la Festivalul de film de la Cannes - 2008, este ambasadorul onorific al Festivalului din acest an. Realizator al spotului de promovare al evenimentului, el consolidează astfel o tradiţie constitută de Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu şi Cristian Mungiu, cineaşti cu un bogat palmares internaţional.
La Bucureşti festivalul se desfăşoară în perioada 7-17 mai. Filmele vor putea fi văzute la Cinema Studio şi la Muzeul Ţăranului Român, unde vor avea loc proiecţii în aer liber şi în interior (Cinematograful Regizorului Român). Festivalul va continua la Braşov (15 - 17 mai, Centrul Cultural Reduta), la Timişoara (21 – 24 mai, Cinema City) şi Iaşi (28-31 mai, Cinema City).
Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român iar selecţia filmelor este realizată cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene. Parteneri: Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaştilor din România, Muzeul Ţăranului Român, cu sprijinul Independența Film şi New Films. Marţi, 5 mai, la ora 11.00, la sediul ICR (Aleea Alexandru 38, Bucureşti) va avea loc conferinţa de presă de lansare a festivalului. Cu această ocazie se vor face şi acreditările pentru jurnalişti. Informații complete, inclusiv programul de proiecţii şi detalii privind filmele, se găsesc pe www.festivalulfilmuluieuropean.ro.
COSTUL BILETELOR PENTRU FILMELE DIN FESTIVAL:

Cinema Studio
: 8 lei / bilet sau 36 / 6 bilete
Muzeul Ţăranului Român: 10 lei / bilet sau 42 / 6 bilete - - - "Cele mai bune filme dintre cele mai bune oferite de Festivalul Filmului European au în comun [libertatea] de a imagina viaţa altfel. De a demonstra (fără emfază demonstrativă!) că există un lucru inestimabil în lumea filmului european – indiferent de locul din Europa unde este făcut – care se cheamă complexitate. Fie că este vorba despre viaţa unei familii care trăieşte la marginea unei autostrăzi (în surprinzătorul Home al elveţiencei Ursula Meier), fie că este vorba despre un cuplu trecut de o anumită vârstă care îţi trăieşte intens „marginalitatea" erotică (în la fel de surprinzătorul Wolke Neun al germanului Andreas Dresen), fie că este vorba despre drama unei femei care se reintegrează – familial şi social – purtând cu ea un teribil secret (în emoţionantul Il y a longtemps que je t'aime al francezului Philippe Claudel), fie că – în fine – este vorba despre o altă „familie" (Mafia napolitană) pe care o cunoaştem, superficial, de la televizor şi care, în filmul-dinamită al italianului Matteo Garrone (după cartea compatriotului său Roberto Saviano) Gomorra, devine acel organism vital şi complex, făcut din nenumărate laşităţi şi complicităţi, susţinut de nevăzute „relaţii" şi compensaţii (materiale), surprins parcă pe viu, brutneorealist, fără urmă de fard hollywoodian – ba chiar, în anumite momente, la fel de absurd şi de straniu precum realitatea însăşi..." (Alex. Leo Şerban)

- - -
Filme de tot felul la a XIII-a ediţie a Festivalului Filmului European

Nu, ediţia a XIII-a nu e cu ghinion. Mai întâi de toate pentru că, iată, Festivalul există. Nu s-a speriat de criza economică, nici de criza spectatorilor din sălile de cinema şi nici de diversitatea de gusturi specifică spaţiului european.
În acest an FFE reuneşte filme mai diverse ca oricind. Se găseşte ceva care să i se potrivească oricui. Sunt comedii la care se râde sincer, comedii dramatice care stârnesc zâmbete mai temperate, drame care ne aduc cu picioarele pe pământ, fantezii pentru visători, documentare (pentru prima dată în festival) şi mai ales un joc permanent de ficţiune şi realitate. Filme de tot felul.
FFE a creat deja o tradiţie pentru că selectează, de fiecare dată în luna mai, filmele recente din ţările europene. Este o ocazie bună pentru cinefili de a vedea, reunite într-un program coerent, care sunt tendinţele şi opţiunile diverselor generaţii de regizori şi scenarişti. Iar pentru publicul mai puţin specializat, este prilejul de a afla şi poveştile altora, aşa cum pot fi ele redate prin intermediul peliculei.
Cinematograful (poate că cel european cu precădere) continuă să fie un canal bun de dialog între culturi şi un prilej de a ne cunoaşte vecinii de continent. Filmul păstrează încă puterea (magică) de a aduna în sala de cinema oameni diferiţi, care nu se cunosc, dar care traiesc timp de două ore, impreună, o poveste. Continuă şi povestea noastră.
Vă invităm să faceţi parte din ea
. (Echipa)

CATALOGUL FESTIVALULUI FILMULUI EUROPEAN 2009