FABRICA DE SCURTMETRAJE 03

În încercarea de a promova filmul de scurtmetraj la nivel naţional, SPUNE PE SCURT a ales ca din luna martie să organizeze FABRICA DE SCURTMETRAJE în parteneriat cu librăriile Cărtureşti. Astfel, Sâmbătă, 20 Martie, Fabrica de Scurtmetraje 03 se va ţine în Mansarda Cărtureşti Verona de la ora 20.00. Din luna aprilie, evenimentul se va desfăşura în 7 oraşe simultan, în locaţiile Cărtureşti: Bucureşti, Braşov, Constanţa, Iaşi, Cluj, Suceava şi Timişoara.
Revenind la evenimentul din acest weekend, SPUNE PE SCURT a pregătit o premieră: pentru prima dată în România, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale Bucureşti pune la dispoziţia publicului filme de referinţă semnate de: Dan Piţa, Nae Caranfil, Mircea Veroiu, Mircea Danieliuc, Dinu Tănase, Călin Ghibu, Radu Gabrea, Nicolae Mărgineanu, Laurenţiu Damian şi alţii. Cinematografia modernă română îşi va dezvălui în sfârşit începuturile.

Un invitat din cadrul UNATC va răspunde întrebărilor voastre într-o conferinţă ce va preceda proiecţiile de film.
Evenimentul va fi transmis live pe internet la adresa www.streamon.ro, însă filmele vor putea fi vizionate doar în Mansarda Cărtureşti Verona. Puteti rezerva un loc la numărul de telefon 0729.742.975.

SPUNE PE SCURT, Short Film Area

Manuela Cernat invitată la Fabrica de Scurt Metraje #03
Manuela Cernat este unul dintre reprezentanţii de seamă ai societăţii academice româneşti în domeniul culturii şi un ambasador cultural important al României. Dovadă stau numeroasele distincţii pe care le-a primit pe tot parcursul carierei sale. Deţinătoare a Premiului pentru Critică al Asociaţiei Cineaştilor încă din 1998, primeşte în 2002 Diploma Curţii Imperiale a Japoniei, pentru ca în 2003, aportul său la cultura românească să fie recompensat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor. In 2004, statul Italian ii acordă Steaua Solidarităţii Italiene, în grad de Cavaler.

ProRector si Şefă a Catedrei de Comunicare Audiovizuală a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică, "I.L.Caragiale" Bucureşti, Manuela Cernat este invitatul special al serii de Sâmbătă 20 Martie 2010, la Fabrica de Scurt Metraje #3. Conferinţa de presă va fi transmisă live pe internet, la adresa www.streamon.ro incepând cu orele 20:00.

Puteţi citi mai multe despre Manuela Cernat în continuare:
Cercetător principal la Institutul de Istoria Artei al Academiei Române, membră a New York Science Academic, membră în Consiliul Ştiinţific al Institutului de Istoria Artei al Academiei Române, membră a Uniunii Scriitorilor şi a Uniunii Cineaştilor, membră în Consiliul Societăţii Europene de Cultură (Veneţia) şi Secretar General al Centrului Român al acestei prestigioase societăţi, Preşedintă a Fundaţiei Române pentru Cooperare cu Europa Centrală şi de Est, Membră a Board of Trustees al Fundaţiei ALPHA TV (Budapesta), Membră a Board of Advisors al European Film College (Ebeltoft, Danemarca). A contribuit la dezvoltarea culturii româneşti printr-o vastă activitate publicistică, de traducător şi scriitor. A publicat peste 5500 de articole în presa română şi internaţională, este raportor la peste 30 de Congrese Internaţionale pe domenii de cultură, istorie, educaţie şi audiovizual, membră în peste 50 de Jurii Internaţionale şi peste 150 de Jurii Naţionale.
Colaborator permanent la publicaţiile de cultură din România, corespondentă la anuarul "International Film Guide" (Londra, New York) a revistei "Variety" (New York). În paralel cu presa scrisă este titulara rubricii radiofonice "Cinematograf paradis popular" - Radio România Cultural. Colaborator al posturilor România Actualităţi, România Cultural, România Internaţional, PROFM, Radio Contact, Uniplus, Radio 21.Colaborator al posturilor France Culture, Radio Monte Carlo, Radio France Internationale, BBC, Radio Nacional de Espana, Radio Exterior), al unor posturi din Mexic, Belgia, Cuba.
Realizator, cu concursul televiziunii belgiene, a trei filme documentare despre Anvers, Bruges, Bruxelles şi tradiţiile culturii flamande. Este autoarea a patru volume de istoria filmului, două volume de proză, 15 traduceri din proza şi teatrul universal, publicate sau jucate, are studii în 12 volume apărute în ţară şi străinătate, 15 studii publicate în revistele Academiei Române. A scris cărţi de poveşti religioase pentru copii. A semnat adaptare şi versiunea franceză, în versuri, a piesei "Blanche Neige", jucată în Franţa de Teatrul "Ion Creangă" din Bucureşti, scenariul pentru filmul TV "Naşterea unui miracol"(regia Nicolae Opriţescu), laureat cu Premiul Publicului la Festivalul Internaţional de Televiziune de la Monte Carlo, Realizatoare de Emisiuni şi Filme de Televiziune: 20 de scurt metraje documentare, 6 documentare de montaj .
Este Cetăţean de onoare al oraşului Rothenburg.
Activitate didactică prestigioasă fiind Conducător Ştiinţific de Doctorat. Este membră a colectivului de elaborare a Enciclopedia Mondiale Dello Spettacolo ce a apărut la Roma Participă la Jurii Internaţionale ale Festivalurilor de Film ca preşedintă a tuturor ediţiilor Festivalului Filmului Militar, vicepreşedintă a Festivalului filmului de televiziune de la Monte Carlo în aproape toate ediţiile, Preşedintă a Juriului oficial al Festivalului Filmului de la Valladolid. Preşedintă Festivalul Filmului de Scurt Metraj Bilbao, a Festivalului Filmului de Autor de la San Remo, Festivalului Filmului Sportiv de la Grenoble şi poate cel mai important rămâne cel de la Cannes Rencontres Internationales du Film pour la Jeunesse.
Volume publicate
• 2000 - Jean Negulesco, Un român la Hollywood , Ed. "alo,Bucureşti", 250 p .
• 1996 - Noapte de Crăciun, Ediţia a II-a.
• 1994 - Noapte de Crăciun (poveşti religioase pentru copii), Ed. V&I Integral, Bucureşti.
• 1983 - Concise History of Romanian Cinema, Ed. Enciclopedică, Bucureşti , 130 p
• 1983 - Arms and the Film , Ed. Meridiane,Bucureşti , 375 p .
• 1983- Filmul şi armele, Ediţia a II-a, revăzută şi adăugită, Ed. Meridiane, Bucureşti, 450 p
• 1976 - Filmul şi armele, Ed. Meridiane, Bucureşti, 420 p .
• 1975 - Cinematograful românesc contemporan, 1949-1975. Coordonarea volumului (în colaborare cu Ion Cantacuzino ). Ed. Meridiane, Bucureşti, 500 p.