- 22 October 2018 - 28 October 2018
- Etichete Max blecher Icr Festivalul Internațional de Literatură „Conrad” Cracovia
Institutul Cultural Român de la Varșovia propune o suită de evenimente dedicate lui Max Blecher la Festivalul Internațional de Literatură „Conrad” de la Cracovia (22-28 octombrie 2018). În acest an, la editura Książkowe Klimaty din Polonia, în seria Rumuńskie Klimaty (Climate Românești) a apărut cel de-al treilea volum de Max Blecher, Vizuina luminată, în traducerea Joannei Kornaś-Warwas. Odată cu această apariție, opera lui Max Blecher în limba polonă se întregește, în anii precedenți apărând Întâmplări în irealitatea imediată (Editura Pogranicze) și Inimi cicatrizate (Editura W.A.B.).
Scrierile lui Max Blecher au stârnit un mare interes în Polonia, cititorii polonezi și criticii de specialitate descoperind un creator remarcabil al literaturii române.
La Festivalul Conrad, în data de 24 octombrie vor avea loc trei evenimente dedicate scriitorului român. Ziua Blecher la Festival va începe printr-o „Lecție de citire”, susținută chiar de directorul Festivalului, prof. Michał Paweł Markowski, dedicată tinerilor, în dorinta de a le arăta cum și la ce poate fi folosită literatura, ce o leagă de viață și cum se raportează la experiența proprie, prezentandu-le, în același timp, propriul mod - original - de a citi. Lectura din Blecher (Inimi cicatrizate) va avea loc la Spitalul Universitar de Cardiologie din Cracovia, simbolic ales pentru titlul cărții.
Al doilea eveniment, care va avea loc la Palatul Czeczotka din Cracovia, va fi o dezbatere despre creația lui Blecher, intitulată Despre forma fluidă a lumii. La dezbatere va participa criticul român Doris Mironescu, redutabil specialist în scrierile lui Blecher, cel care a îngrijit ediția Opere de Max Blecher, publicată de Muzeul Național al Literaturii Române (ediție de colecție), cuprinzând opererele complete ale lui M. Blecher, inclusiv documente rare sau inedite (publicistică, scrieri de adolescență, documente din școală, corespondență, fotografii, precum și prima variantă a romanului Inimi cicatrizate, intitulată Țesut cicatrizat, al cărei manuscris se află la Muzeul Național al Literaturii Române). Alături de criticul român se va afla traducătoarea Joanna Kornaś-Warwas, discuția fiind moderată de criticul literar polonez Paulina Subocz, autoarea volumului Nadkolory i nadaromaty. Schulz, Mueller, Blecher (Supraculori și supraarome. Schulz, Mueller, Blecher), prima monografie comparatistă poloneză care tratează proza scriitorilor polonezi Bruno Schulz și Stanisław Antoniego Muellera și a lui Max Blecher.
Cel de-al treilea eveniment, care va încheia suita Blecher, va fi proiecția filmului Inimi cicatrizate, în regia lui Radu Jude, programat pentru seara de 24 octombrie, la Cinematograful de Artă Pod Baranami din Cracovia.
Doris Mironescu este critic literar, lector la Facultatea de Litere a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi şi cercetător la Institutul de Filologie Română „A. Philippide“. În 2010 a obţinut titlul de doctor în filologie. A publicat Viaţa lui M. Blecher. Împotriva biografiei (2011 – premiul „Titu Maiorescu“ al Academiei Române, premiul USR Iaşi şi premiul revistei Ateneu, ed. a II-a 2018) şi Un secol al memoriei. Literatură şi conştiinţă comunitară în epoca romantică (2016 – premiul Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată din România). A realizat ediţia critică M. Blecher, Opere, Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, Bucureşti, 2017, şi, în colaborare cu Samuel Tastet, ediţia M. Blecher, Œuvres complètes, l'Éditions Maurice Nadeau, Paris, 2015. Este co-organizator al Festivalului de Literatură „Blecher Fest” de la Roman.