- 5 May 2020
- Etichete ICR ICR Bruxelles George Enescu Centrul National de Arta Tinerimea Romana
O expoziţie inedită de fotografie dedicată personalităţii şi operei lui George Enescu, intitulată „Enescu – O viaţă în imagini” a fost prezentată online de Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română. Vernisajul virtual al acestei expoziţii a avut loc luni, 4 mai 2020, dată la care se împlinesc 65 de ani de la de la dispariţia compozitorului român George Enescu, violonist, pianist, dirijor şi ilustru profesor, personalitate simbol a culturii române.
Această expoziţie de fotografii este un omagiu pe care Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română şi muzicieni din cadrul Orchestrelor Naţionale de Tineret ale României îl aduc geniului muzicii româneşti. George Enescu s-a stins din viaţă la 4 mai 1955 la Paris, şi, cu puţin timp înainte, el declara muzicologului francez Bernard Gavoty: „S-a sfârşit. Povestea aceasta începe acolo, departe, pe plaiurile Moldovei şi se isprăveşte aici, în inima Parisului. Pentru a merge din satul în care m-am născut spre marele oraş unde-mi sfârşesc zilele, am străbătut o cale anevoioasă, străjuită de copaci ce se pierd în zarea îndepărtată. A fost lung, desigur, acest drum. Cât de scurt mi s-a părut!”
„A lăsa doar iconografia să vorbească despre o personalitate artistică a cărei cale de exprimare a fost prin excelenţă dedicată sunetului poate părea hazardat”, declară în comentariul său ce însoţeşte întregul film al expoziţiei, profesorul şi violoncelistul Marin Cazacu, manager al Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română. Imaginile expoziţiei, alături de imaginile de arhivă ale turneelor Orchestrelor Naţionale de Tineret, surprinse de-a lungul timpului în diferite oraşe ale lumii de Virgil Oprina, apropie privitorul de istoria personalităţii celui care rămâne cel mai mare simbol al muzicii clasice româneşti.
Expoziţia, prezentată de reprezentanţa ICR Bruxelles, alături de Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română, poate fi vizionată la următorul link: https://www.youtube.com/watch?v=mdEgBgfVS1w&feature=youtu.be.
„Discursul vizual pe care îl propunem, deocamdată doar prin intermediul acestui tur virtual, conţine peste 150 de fotografii şi fotocopii după partituri, afişe sau alte documente şi încearcă să recreeze crâmpeie din viaţa maestrului, traversând epoci ale formării şi ale devenirii sale artistice. Credem că prin această expoziţie îi putem convinge şi mai mult pe cei care încă nu au mers mai departe de audiţia rapsodiilor, îi putem surprinde chiar şi pe specialişti cu unele imagini inedite şi îi putem convinge pe cât mai mulţi de faptul că artistul şi omul George Enescu, acum, la 65 de ani de la trecerea sa în nefiinţă continuă să fie nu doar viu şi actual ci şi plin de un conţinut care se va lăsa descoperit în viitor. Expoziţia a fost realizată cu sprijinul doamnei Cristina Cauteş, care a pus la dispoziţie aceste fotografii şi care în urmă cu 25 ani în urmă a iniţiat ideea şi realizarea acestui compendiu de imagini atât de importante pentru memoria spiritualităţii româneşti.”, declară Marin Cazacu.
Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română” este o instituţie de spectacole de repertoriu şi de interes naţional, care are drept scop promovarea pe plan naţional şi internaţional a valorilor artistice autohtone şi universale din domeniul artelor spectacolului. Pentru informaţii detaliate legate de activitatea Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română şi de Orchestra Română de Tineret puteţi accesa www.tinerimearomana.ro sau https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana/ .