- 1 March 2019
- Etichete Icr Icr istanbul Presedintia romaniei la consiliul uniunii europene
Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul organizează, vineri - 1 martie, un concert extraordinar, alături de Consulatul General al României la Istanbul și Opera de Stat Süreyya -Primăria Kadıköy, moment dedicat Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
Opera de Stat Süreyya – instituție cu una dintre cele mai frumoase și de prestigiu clădiri ale orașului, și care, pentru prima dată în istoria colaborărilor sale, pune la dispoziție sala de operă pe care o deține unui centru cultural european. Iar cea de-a doua premieră este colaborarea cu Orchestra Symfactory din București.
Concertul de gală va fi susținut de Orchestra Symfactory din București, condusă de tânărul dirijor Bogdan Postolache, iar solistă va fi Otilia Rădulescu Ipek, soprană de origine română și prim-solistă a Operei de Stat Süreyya din Istanbul.
Symphactory Orchestra, inițial sub denumirea de Silvestri Orchestra, este una dintre cele mai tinere orchestre din România. Orchestra a fost fondată în anul 2012 la inițiativa unor tineri artiști, pregătirea muzicală aparținând dirijorilor Tiberiu Soare și Gabriel Bebeșelea.
Tinerețea, entuziasmul și profesionalismul de care au dat dovadă le-au atras alături artiști de renume din țară și străinătate: violonistul Alexandru Tomescu, basbaritonul Zoltan Nagy, violonista Simina Croitoru, dirijorul irlandez David Brophy, tenorul Bogdan Mihai, baritonul Jean Kristoff Bouton, soprana Rodica Vica, baritonul Șerban Vasile, dirijorul Bogdan Postolache, tenorul George Virban.
Au participat la festivaluri precum: Bucharest Music Film Festival, B-Fit in the Street, Festivalul „George Enescu”, Festivalul de Tradiții Maramureșene de la Săpânța,Transilvanian Tattoo Festival etc.
Au colaborat cu artiști importanți: actrița Dorina Lazăr, percuționistul Zoli Toth, Nicu Alifantis, compozitorul Virgil Popescu, membrii ai trupelor Kripton și Antract.
Otilia Rădulescu Ipek s-a născut în Pitești și din copilărie s-a dedicat muzicii, începând cu studiul la vioară, continuând mai târziu cu cel al cântului. Pasiunea pentru muzica ușoară a adus-o în anul 1986, ca solist vocal, pe scena secției de estradă a Teatrului Al. Davila din Pitești, urmând câțiva ani plini de spectacole, turnee și premii la diverse festivaluri pentru tineri muzicieni, culminând cu anul 1989 când a câștigat Trofeul Mamaia.
Otilia Rădulescu Ipek a participat la cursurile masterclass susținute de Leyla Gencer și Giovanna Canetti, iar din anul 2000 este solistă a Operei de Stat din Istanbul. Pe cele mai importante scene din Republica Turcia, Otilia Rădulescu a interpretat roluri din G.Verdi, A.Borodin, W.A.Mozart, G. Donizetti, G.Puccini, V.Bellini, G. F. Handel etc. Începând din anul 2007, Otilia Rădulescu Ipek este și profesor de canto la Secția de Operă a Conservatorului de Stat al Universității din Istanbul. În decembrie 2012, Ministerul Afacerilor Externe al României i-a acordat sopranei un Premiu de Onoare pentru merite deosebite în promovarea valorilor româneşti şi universale în relaţii internaţionale. În 2013, Otilia Rădulescu Ipek a primit Premiul Fundaţiei Semiha Berksoy pentru contribuţia adusă scenei lirice din Turcia. În 2014, i s-a decernat Premiul Lions pentru cea mai bună solistă de operă a anului.
După absolvirea studiilor de violoncel din București, Berna și Zurich, Bogdan Andrei Postolache a urmat cursuri de dirijat cu Maestrul Horia Andreescu la Academia de Muzică București. Activitatea sa, în rol de dirijor, l-a purtat în aproape toate marile orașe din România cu orchestre diverse ca stil sau structură, de la cele de cameră, până la cele simfonice sau de operă.
În 2013, Bogdan Andrei Postolache a condus Symphony Orchestra într-un turneu național, în orașe ca București, Cluj, Iași, Timișoara, Craiova, Brașov.
Peste doar un an, cu această orchestră tânără, Bogdan Andrei Postolache a urcat pe scenă în cadrul Galei de Operă organizat de Clubul Rotary din Sibiu. Un an mai târziu a fost organizat un nou turneu național în București, Constanța, Brașov, Cluj, Timișoara.
În 2017, unul dintre cele mai importante evenimente muzicale ale lumii, Festivalul George Enescu i-a primit pe scena sa pe tinerii muzicieni ai Symphony Orchestra, în Piața Festivalului, sub bagheta lui Bogdan Andrei Postolache.
În programul concertului de la Istanbul sunt incluse următoarele compoziții: George Enescu - Preludiu la Unison din Suita Nr.1 pentru orchestra; Béla Bartok - Dansuri Românești; Boccherini - Muzica nocturnă pe străzile din Madrid; Schubert- Ave Maria; Verdi - Addio del passato din Traviata; Grigoraș Dinicu – Ciocârlia și Hora Staccato.
Repertoriul special ales pentru acest concert reprezintă un omagiu adus școlii europene de muzică, în cel mai larg sens, de la compozitori recunoscuți pe plan mondial, deschizând orizonturile muzicii de inspirație folclorică, prin lucrări alese deopotrivă de solistă și dirijor.
Opera de Stat Süreyya aparține
de Primăria Kadıköy. Süreyya
Pasha a început construcția clădirii în 1924 pentru a crea astfel un
spațiu de întâlnire, extrem de necesar, pentru evenimente culturale și
sociale care lipseau în Kadiköy și a fost inițial deschis la 6 martie 1927.
Opera Süreyya a fost redeschisă în anul 2007, cu Oratorio Yunus Emre (Opus 26) de Ahmet Adnan Saygun. Astfel, visul lui Süreyya Pasha pentru o operă a devenit realitate după 80 de ani.
Clădirea găzduiește Opera de Stat și Balet din Istanbul, dar găzduiește și alte evenimente: recitaluri, piese contemporane, expoziții de artă și festivități importante, precum Balul Zilei Republicii.
Acest proiect grandios reprezintă o premieră extraordinară pentru reprezentanța nostră - este primul proiect pe care ICR Istanbul îl organizează în parteneriat cu Opera de Stat Süreyya din Istanbul.
Și tot cu caracter de unicitate este și faptul că ICR Istanbul este singurul institut cultural european cu care Opera de Stat Süreyya a acceptat un parteneriat, această din urmă prestigioasă instituție turcă fiind extrem de selectivă în privința colaborărilor și partenerilor.