Institutul Cultural Român din New York organizează vineri, 17 februarie 2017, între orele 19.00 și 21.00 „BRÂNCUȘI: VIZIONARUL", un eveniment special, dedicat sculptorului român Constantin Brâncuși care, prin viziunea sa originală și unică și prin tehnicile sale inovatoare, a redefinit forma și semnificația sculpturii secolului XX. Opera sa a avut o influență decisivă atât asupra contemporanilor săi, cât și asupra viitoarelor generații de artiști.
Evenimentul va include mai multe manifestări:
• „Brâncuși: arta de a-și sculpta propria imagine". Conferință de Dr. Doina Lemny, istoric de artă și curator la Musée National d'Art Moderne, Centre Georges Pompidou, din Paris
•Prezentare de carte: „Brâncuși, un artist fără frontiere", de Doina Lemny (București, Editura Noi Media Print, 2016)
• Proiecția filmului documentar „Brâncuși - L'ensemble sculptural de Târgu Jiu en Roumanie" (2012, 15 min.)
• Expoziție de carte, cu volume provenind din fondul Bibliotecii ICR New York și din colecții private, dedicată operei și personalității lui Brâncuși și expoziție de imagini ale lucrărilor lui Brâncuși aflate în importante colecții muzeale din SUA.
Evenimentul marchează sărbătorirea a 141 de la nașterea lui Constantin Brâncuși, și, totodată, apropiata comemorare a 60 de ani de la dispariția artistului.
Doina Lemny este doctor în istoria artei, muzeograf, curator și cercetător la Musée National d'Art Moderne, Centre Georges Pompidou din Paris. Este specialistă în sculptura modernă din prima jumătate a secolului XX, cu un interes deosebit pentru opera lui Brâncuși.
A publicat documentele din arhivele Brâncuși din Paris în volumele "L'Atelier Brancusi, La Collection" (Paris, Centre Pompidou, 1997) și "La Dation Brancusi: dessins et archives" (Paris, Centre Pompidou, 2003), precum și corespondența și notele de atelier românești , în "Brâncuși inedit" (București, Humanitas, 2004).
A fost co-curatorul a șapte expoziții tematice la "Atelierul Brâncuși" din Paris, în perioada 1998-2002, și curatorul expozițiilor: "Antoine Pevsner dans les collections du Centre Pompidou" (2001), "La Dation Brancusi" (2003), "Henri Gaudier-Brzeska dans les collections du Centre Pompidou" (2009), coordonând și cataloagele aferente.
Este autoarea mai multor volume: "Brancusi" (Paris, Oxus, 2005); "Brancusi & Gaudier-Brzeska: points de convergence" și "Henri Gaudier-Brzeska: Notes sur Liabeuf et Tolstoï" (Paris, L'Échoppe, 2009); "Lizica Codréano, une danseuse roumaine dans l'avant-garde parisienne" (Lyon, Fage, 2011); "Brancusi, au-delà de toutes les frontières" (Lyon, Fage, 2012); "Brancusi", colecția "Monographies" (Paris, Centre Pompidou, 2012); "Henri Gaudier-Brzeska, un sculpteur «mort pour la France»" (Lyon, Fage, 2015); "Brancusi, an Artist without Frontiers" (București, Noi Media Print, 2016).
Intrarea este liberă.
Adresa
RCINY Auditorium 200 East 38th St.,
New York, NY 10016