- 20 September 2025 - 18 January 2026
- Etichete ICR ICR Bruxelles H’ART din Amsterdam Sărutul Muza Adormită Pasărea măiastră
Muzeul H’ART din Amsterdam și Centre Pompidou din Paris prezintă o expoziție de anvergură dedicată lui Brâncuși, cu sprijinul ICR, prin intermediul reprezentanței sale în Bruxelles.
Găzduită în perioada 20 septembrie 2025 – 18 ianuarie 2026 de Muzeul H-ART din Amsterdam, expoziția Brâncuși, Nașterea sculpturii moderne reunește peste 30 de capodopere ale marelui artist, fotografii și filme realizate de acesta. Aceste împrumuturi excepționale au fost posibile datorită amplului proces de renovare a Centrului Pompidou, context în care vor fi deplasate lucrările, precum și parteneriatului de succes dintre muzeele din Paris și cele din Amsterdam. Publicul olandez are ocazia unică în viață de a descoperi opera inegalabilă a lui Brâncuși, Muzeul H’ART estimând peste 250 000 de vizitatori. Colecția provine din atelierul original al artistului, pe care acesta l-a lăsat în întregime statului francez în 1957, transformând Centrul Pompidou în custodele celei mai mari și mai cuprinzătoare colecții Brâncuși din lume. Centrul Pompidou împrumută rareori piesele extrem de fragile din atelier, ceea ce conferă unicitate evenimentului din Amsterdam.
„Brâncuși este, în același timp, patrimoniu universal și o conștiință artistică profund românească. Expoziția excepțională de la H’ART Museum oferă publicului o parte esențială din opera sa și reafirmă importanța circulației operelor de artă și impactul relațiilor culturale internaționale. La aniversarea celor 22 de ani de existență a Institutului Cultural Român, ICR sprijină prima expoziție personală dedicată lui Constantin Brâncuși în Amsterdam — un eveniment care readuce în lumină modernitatea radicală a unui sculptor român care a schimbat istoria artei. Povestea merge mai departe.” a declarat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.
Expoziția marchează un nou capitol pentru parteneriatul multianual dintre Muzeul H’ART și Centre Pompidou, dar și o altă etapă a colaborării ICR cu muzee europene de prim rang, care promovează valori românești devenite valori universale. Este, totodată, prima expoziție personală dedicată operei lui Brâncuși organizată în Amsterdam și a doua găzduită vreodată în Țările de Jos (prima retrospectivă a avut loc la Haga, în 1970).
Expoziția dezvăluie temele și motivele majore pe care Brâncuși le-a explorat constant timp de cinci decenii. Ea aduce în prim-plan procesul creativ unic și talentul de a reda „esența lucrurilor”, în frumusețea și simplitatea lor. Sculpturile, cu formele lor netede și pure, reflectă dorința artistului de a depăși aparențele și de a atinge un limbaj nou și universal. Celebrând forța sa inventivă și căutarea neobosită a sublimului artistic, expoziția evidențiază revoluțiile majore aduse de arta lui Brâncuși: reinventarea portretului, rolul nou acordat piedestalului, jocul cu lumina și mișcarea, precum și conceptul reitării și al serialității în artă. Un catalog amplu și bogat ilustrat, publicat de WBooks, cu contribuții speciale semnate de Ariane Coulondre (curatoare în cadrul Departamentului Colecțiilor Moderne, Centre Pompidou) va însoți expoziția.
Evenimentul va avea o mare vizibilitate, în contextul în care orașul Amsterdam aniversează, în 27 octombrie 2025, 750 de ani de la înființare. Autoritățile locale estimează că, pe durata celor 5 luni de expoziție, peste 2 milioane de turiști vor vizita lunar orașul Amsterdam.
Menționăm că 20 septembrie, prima zi în care publicul larg va putea vizita Muzeul, este Ziua Bucureștiului (566 de la atestarea documentară), cele două municipalităț urmând să fie conectate prin mai multe evenimente, inclusiv prin rememorarea faptului că, în 1903, Brâncuși a plecat pe jos de la București către Paris.
Expoziția va contribui la marcarea aniversării Brâncuși – 150 de ani de la naștere (2026), într-un muzeu prestigios și vizibil pe scena internațională, ICR Bruxelles îndeplinându-și obiectivele din mandatul care i-a fost acordat, de promovare a excelenței românești în tot spațiul Benelux și de diversificare a audiențelor internaționale