- 23 October 2019
- Etichete Icr Ingmar Bergman Ioan Carmazan Dupa repetitie Muzeul National al Literaturii Romane MNLR
Spectacolul „După repetiție” de Ingmar Bergman, în regia lui Ioan Cărmăzan, care a avut premiera pe scena Teatrului de Vest din Reșița, va fi găzduit de Muzeul Național al Literaturii Române, marți, 29 octombrie 2019, de la ora 18.00, la sediul din Calea Griviței nr. 64-66, Sala Iosif Naghiu. Interpretează actorii Alina Ilea, Florin Ruicu și Elisa Pîrvan. Institutul Cultural Român este partener al evenimentului. Este cea de-a treia premieră a teatrului reșițean din acest an și prima piesă regizată, la Reșița, de Ioan Cărmăzan. Toată povestea piesei se întâmplă la finalul unei repetiţii, în liniştea din spatele scenei, iar întâlnirile regizorului cu cele două actriţe sunt fundamentale. Sunt, practic, fiica şi mama care revin în amintirea regizorului.
Spectacolul este un omagiu adus autorului suedez, la 100 de ani de la naştere, marcaţi în 2018. „Sigur că, într-un fel sau altul, este un omagiu pe care îl aducem lui Bergman și eu chiar îndrăznesc să o fac. Este important să-i oferim respectul pe care-l merită. A fost și va fi întotdeauna un bun profesor și un bun purtător de semne ale vieții, de semne artistice”, a declarat regizorul Ioan Cărmăzan.
Născut în 1918 la Uppsala, în nordul capitalei Stockholm, acest fiu de pastor luteran a regizat aproape 60 de file între 1946 și 2003, printre care „Strigăte și șoapte” (1972), „Scene dintr-o căsnicie” (1973), „Sonata de toamnă” (1978) sau „Fanny și Alexander” (1982), testamentul său artistic. Pentru întreaga sa operă, Bergman a fost distins cu un premiu special al Festivalului de la Veneția în 1983, cu Premiul European de Film Felix (1988), o mențiune specială cu ocazia celei de-a 50-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Stockholm și cu Legiunea de onoare a Franței. Ingmar Bergman s-a retras din carieră în decembrie 2003. A murit liniștit în somn, în casa lui din Fårö, la 30 iulie 2007, la vârsta de 89 de ani, în aceeași zi cu un alt regizor celebru, Michelangelo Antonioni. Ingmar Bergman a fost înmormântat la 18 august 2007 în cadrul unei ceremonii private.
Profesor universitar doctor, Ioan Cărmăzan s-a născut la 27 iunie 1948, în Satchinez, Timiş, România. Din februarie 2013 este preşedinte al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România – U.A.R.F. A debutat în 1982 cu filmul „Ţapinarii” (regie şi scenariu), a urmat „Lișca”, „Sania albastră”, „Casa din vis”, „Lotus”, „Margo”, „O secundă de viață” și altele. Ioan Cărmăzan este și regizor, și scenarist. Fiecare film pe care l-a realizat l-a interesat dintr-un anume punct de vedere, prin arhitectura lui, prin scriitură, prin gramul de noutate pe care îl aducea. Ioan Cărmăzan a publicat câteva cărți, a făcut, evident, filme și nu o dată a afirmat că meseria de regizor e una a hazardului. Are bucuriile ei, plăcerile ei, renunțările ei și înțelepciunile ei.
Scenografia spectacolului este semnată de tânărul Inocenţiu Ieremia, student la UNATC, acesta fiind primul lui spectacol pe o scenă profesionistă de teatru. La debut se află și Elisa Pîrvan, absolventă a UNATC Bucureşti, ea urmând să dea viaţă unei tinere urmărite de trecut care încearcă să-şi înţeleagă părinţii şi generaţia din care face parte. Actrița Alina Ilea afirmă că a fost atrasă în acest proiect în primul rând de text, fiind la a doua întâlnire cu Bergman, după „Scene dintr-o căsnicie“, spectacol în care a jucat la Timişoara. Din distribuţie face parte şi actorul reşiţean Florin Ruicu, în rolul regizorului.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.