In ianuarie si februarie la ICRP

Vineri 22 ianuarie ora 20
« Benjamin Fondane si filozofia existentiala»
De mai multi ani, Institutul Cultural Roman si-a facut o datorie de memorie in a promova figura luminoasa si unica a lui Benjamin Fondane. Debutand in Romania sub numele de B. Fundoianu, acest poet, filosof, cineast si critic evreu de origine romana s-a facut cunoscut in Paris in anii 1920 – 1940. Apropiat al miscarilor de avangarda pariziene, isi pastreaza totusi independenta spirituala si dezvolta o opera bogata si originala in mai multe domenii. Prieten cu Cioran, Tzara, Camus, Artaud, Brancusi, Man Ray si multi altii, Fondane creeaza o opera ardenta, inspirata, care apara drepturile individului in fata gandirii mutilante a anumitor curente ale modernitatii si in fata brutalitatii istoriei.

Le Mémorial de la Shoah de Paris a consacrat recent o expozitie importanta vietii si operei inca putin cunoscute a lui Benjamin Fondane, mort la Auschwitz in 1944. Deschisa intre 12 octombrie 2009 si 31 ianuarie 2010, aceasta expozitie a fost si este insotita de o serie de vizite ghidate, conferinte, mese rotunde, lecturi, intalniri si proiectii de film.www.memorialdelashoah.org
In acest cadru, va propunem o masa rotunda in jurul dimensiunii filozofice, mai putin cunoscute a operei sale. Fondane poet, a devenit filozof pentru a apara cauza poeziei, intotdeauna supusa imperativelor estetice, morale si politice. A devenit filozof din prietenie pentru amicul sau rus Léon Chestov, fiind unul dintre cei mai ferventi discipoli ai acestuia in mediul parizian si pentru faptul ca gasea la acesta intrebari apropiate de propriile sale preocupari. La sfarsitul anilor 1930, Fondane este perceput ca unul dintre principalii reprezentanti ai filozofiei existentialiste in Franta. Fara a renega nimic din gandirea maestrului sau, Fondane ii gaseste noi campuri de aplicatie si il inscrie in marile curente de gandire ale epocii sale.

PARTICIPANTI :
Ramona Fotiade (Université de Glasgow), Nicolas Monseu (Université catholique de ouvain), Olivier Salazar-Ferrer (Université de Glasgow), JérômeThélot (Université de Lyon 3).
Animator: Michel Carassou, scriitor, director al Editurii Non Lieu.

Sala de conferinte a Institutului Cultural Roman
1 rue de l'Exposition – 75007 Paris
(M°Ecole Militaire)





FESTIVAL
Joi 28 ianuarie ora 20
George Enescu intre contemporanii sai

« … nu-mi mai doresc decat un singur lucru pe lume: sa traduc pana in ultima clipa ceea ce freamata in mine, sa exprim pana la ultima picatura sucul de fructe salbatice pe care anii l-au copt. Atat cat exist, vreau sa cant. Visez tot timpul, ascult fara sa inteleg, evadez compunand. Viata este un vis. Visul este toata viata mea. » Bernard Gavoty, Les Souvenirs de Georges Enesco (Editions Curtea Veche, Bucarest, 2005)

Pe urmele acestui vis neintrerupt in muzica si creatia sa, tineri muzicieni romani in master la scoli de muzica prestigioase celebreaza memoria compozitorului roman din ce in ce mai prezent in panteonurile personale ale virtuozilor si melomanilor. Caci nobletea, rafinamentul viziunii sale artistice imbogatesc potentialul unei existente dedicate valorilor umaniste, si devin engrama, model de viata, incontestabila lectie de umilitate si de exigenta a actului de creatie. In spatiul unui concert, artistii schiteaza o harta variata si complexa si restituie cercetarile unei epoci, compozitori contemporani cu Enescu.

INTERPRETI :
Axia Marinescu - pian (Ecole Normale Alfred Cortot)
Angela Marica - pian (Conservatoire de Gennevilliers)
Lucia Marica - vioara (Royal Academy of Music de Londres)
Hannah Medlam - soprano (Ecole Normale Alfred Cortot)
Bogdan Varlan - clarinet (Conservatoire Royal de Bruxelles)

IN PROGRAM:
• G. Debussy (1862-1918), Rapsodie pentru clarinet si pian – Axia Marinescu si Bogdan Varlan
• G. Debussy, Preludii. Canope, Focuri de artificii – Axia Marinescu
• Kurt Weill (1900-1950), Trei arii pentru voce si pian – Hannah Medlam si Angela Marica
• E. Ysaÿe (1858-1931), Sonata n°3 pentru vioara op. 27 – Lucia Marica
• G. Enescu (1881-1955), Pavane si Bourée din Suita op. 10 – Angela Marica
• G. Gershwin (1898-1937), Trois préludes pour violon et piano – Angela Marica si Lucia Marica
• F. Poulenc (1899-1963), Sonata pentru pian la patru maini – Axia Marinescu si Angela Marica
• G. Gershwin, I've got rhythm (pentru pian la patru maini) – Axia Marinescu si Angela Marica
Eveniment organizat sub egida Societatii Franceze de muzica Georges Enesco.
Rezervari obligatorii la 01 47 05 15 31

Cité Internationale des Arts - Auditorium
18 rue de l'Hôtel de Ville – 75004 Paris
http://www.citedesartsparis.net/




Joi 28 ianuarie de la ora 17 la 21
« Open Studio » de Anca Benera

Nascuta in 1977, Anca Benera este o tanara plasticiana romana dintre cele mai active si mai cunoscute. Cofondatoare si directoare artistica a Centrului de Introspectie Vizuala www.pplus4.ro Anca traieste la Bucuresti. Beneficiara a bursei « Brancusi » acordata de Institutul Cultural Roman la Cité Internationale des Arts din Paris, Anca Benera va prezenta cu ocazia unei dupa-amieze cu « portile deschise » mai multe proiecte demarate in timpul rezidentei. In acest scop, atelierul sau va ramane deschis publicului timp de 4 ore, iar artista va raspunde intrebarilor vizitatorilor. Anca Benera a deschis mai multe expozitii personale in orase si tari diferite: Futura Centre for Contemporary Art, Praga (2009) ; Galeria Noua, Bucuresti (2008) ; Muzeul National de Arta Contemporana, Bucuresti (2007) ; Betonsalon, Museums Quartier, Viena (2006) ; Gallery Mie Lefever, Gent, Belgia (2005).

A participat la numeroase expozitii de grup : « The Use of Every Sunbeam », Künstlerhaus Stuttgart (2008) ; « Manual », CCA Ujazdowski Castle, Varsovia (2008) ; « Uqbar », Berlin (2008) ; « The uncanny in Romanian contemporary art », Kontainer gallery, Los Angeles (2008), Florence Lynch gallery, New York (2007) ; « RE-construction », Bienala de la Bucuresti; « For a happier tomorrow », Tom Christoffersen gallery, Copenhaga ; « Someone else's house », Londra (2007).

Cité Internationale des Arts
Atelier de Roumanie
18 rue de l'Hôtel de Ville – 75004 Paris
(M° Pont Marie)


FEBRUARIE



Miercuri 3 februarie ora 20
Muzica o omagiaza pe Anna de Noailles

Nascuta in Paris in 1876, cu prenumele Anna-Elisabeth, printesa Bibesco Basarab de Brancovan, descendent din familia de boieri Bibescu si Craiovesti din România, este fiica printului Grigore Bibescu-Basarab el insusi fiul printului valah Gheorghe Bibescu-Basarab si al printesei Zoe Brâncoveanu. In 1897 Anna se casatoreste cu Mathieu de Noailles, al patrulea fiu al celui de-al saptelea duce de Nouailles. Anna de Nouailles a scris un numar insemnat de poezii, 3 romane si o autobiografie. Lirismul sau pasionat se remarca intr-o opera care exalta marile teme ale dragostei, naturii si ale mortii. La inceputul secolului XX salonul sau din Avenue Hoche atrage elita intelectuala, literara si artistica a epocii, printre care se inscriu nume precum Edmond Rostand, Francis James, Paul Claudel, Colette, André Gide, Maurice Bagrès, Frédéric Mistral, Robert de Montes, Paul Valéry, Jean Cocteau, Alphonse Daudet, Pierre Loti, Paul Hervieu sau Max Jacob.

Anna de Nouaille era atât de cunoscuta in vremea aceea incât mai multi artisti de renume i-au realizat portretele, printre care Anolis de la Gundara, Kess von Dogen, Jacques-Emile Benche, pictorul britanic, Philip Alexius de Lazlo, sau chiar Auguste Rodin.
Anna de Noailles este prima femeie careia i-a fost inmânat titlul de comandor al Legiunii de Onoare iar Academia Franceza a intitulat o distinctie dupa numele sau. Este de asemenea prima femeie primita la Academia Regala de Limba si Literatura Franceza din Belgia. Moare in 1933 si este inhumata la cimitirul Père Lachèse din Paris.

Acest concert isi propune sa aduca un omagiu acestei femei extraordinare prin intermediul poeziei si al mai multor piese muzicale compuse pe versurile sale.

Interpreti:
Mihaela Mingheras, nascuta in România într-o familie de muzicieni, debuteaza la opera din Galati. Instalata in Franta isi continua cariera lirica si interpreteaza diverse roluri, in special sub indrumarea lui Richard Bradshav, Guy Cordette, Cyril Diederich, Laurence Foster, Alain Lombard, Fridrich Pleyer, Leontina Vaduva si Giogo Zancandro. Mihaela Mingheras îsi consacra activitatea recitalurilor interpretând frecvent in Europa: Requiem, Messe de Couronement si Messe en Ut, de Mozart, Magnificat et Passion selon Saint Jean de Bach, Magnificat de Vivendi, Mesia de Handel, Te Deum de Dvorak , Requiem de Rutter, Requiem allemand de Brahms, si Anotimpurile de Haydn la teatrul Champs-Elysées . In 2004 cânta Il Tramonto de Respighi la evenimentul organizat in cinstea Orchestrei Nationale din Lille. Este de asemenea invitata sa cânte la Bucuresti cu Orchestra Nationala de Radio a României Airs de Concert de Mozart(2005), Les Chansons d'Auvergne de Canteloube(2006), La Dame de Monte- carlo de Poulenc(2006), Egmont de Beethoven (2009), Les poèmes pour Mi de Messiaen (2009)
Le Quator Lalo a debutat in 1985 sub impulsul lui Fernand Iaciu, violonist solist al Orchestrei Nationale din Lille. Format de catre muzicieni ai Orchestrei Nationale din Lille (dirijata de Jean Claude Casadeus) interpreteaza in scurt timp la Paris in cadrul concertelor prestigioase de la Sala Gaveau, opera Bastille etc. In acelasi timp succesul sau creste in regiunea Nord Pas-de-Calais si este astfel invitat frecvent in timpul diverselor manifestari: Hotêl Scrive, (DRAC), serata de incheiere a zilelor europene ale MEDEF, concert de prestigiu pentru EDF, congres pentru SMAN, serate private pentru Rotary Club etc. Din 1990, are privilegiul sa colaboreze in mod regulat cu membrii Quatuor Amadeus, ca si cu Rafael Hyllier (Quatuor Juillirad). Concerteaza de asemenea la numeroase festivaluri in compania unor artisti confirmati ca Jean-Claude Pennetier, Michael Portal, Gérard Caussé (recent in cadrul Festivalului din Périgord Noir cu Martin Lovett, violoncelist al Quator Amadeus.
Andrei Vieru, pianist de origine româna, s-a impus rapid publicului francez prin recitalurile sale la Radio France, la Sala Gaveau, la Cité de la Musique, si la festivalul de la Roque d'Anthéron. A publicat la INA-Mémoire Vive un dublu CD inregistrat in concert continând printre altele integrala Art de la Fugue, apoi a inregistrat pentru Harmonia Mundi les Variations Diabelli, Les Variations Goldberg, de Bach ca si Tableaux d'une Exposition de Moussorgski si Le sacre du printemps de Stravinsky, versiune la doua piane cu Dan Grigore. A inregistrat recent pentru Alpha integrala celor doua carti a Clavier Bien Tempéré. Andrei Vieru a publicat in NRF numerose eseuri, reunite in volum sub titlul Le Gai Ecclésiaste (Régards sur l'Art), aparut in Seuil in 2007, al carei puritate a limbii franceze si eleganta a stilului au fost comparate cu cele ale lui Cioran.

Lucia di Carlo, incepe la 19 ani cariera de actrita de comedie profesionista pentru Companiile subventionate de Franche-Compté : Théâtre de la Roulotte condus de catre Jean-Luc Lagarce, « Préparatifs d'une noce à la compagne » (1981) ; Compania de Pantomima din Franche-Compté, condusa de Laurent Decol, « Les yeux d'Aurore » (1982) ; Centrul Dramatic National in Franche-Compté condus de Denis Lorca, « Le Balladin du monde occidental »(1986). Din 1989 anima ateliere de teatru si creeaza spectacole : « Turquerie et Falbalas », spectacol Commedia dell'Arte, la Teatrul din Versailles(1989), « Le Shaga », de Marguerite Duras cu Rosélyne Sarrazin si Philippe Fauconnier la Orléans si Besançon (1996). In 1997 creeaza un atelier opera-teatru in colaborare cu compania Clin d'œil a lui Gérard Audax si cu profesorul de arta dramatica Bruno Sachel. Organizeaza mai multe stagii si regizeaza numerose spectacole unde se contopesc voci si dansuri.
DIN PROGRAM : Prezentare a Annei de Noailles- Magda Cârneci
Poezii de Ana de Noailles –Lucia di Carlo
Liduri pe versurile Annei de Noailles : « Ardoare », muzica de Jacques de la Presle. «Patru poezii grecesti» muzica de Louis Vierne, Mihaela Mingheras si Andrei Vieru.
« Il Tramonto » de Ottorino Respighi Mihaela Mingheras si Le Quator Lalo
Poezii de Anna de Noailles, Lucia din CARLO

INTRAREA LIBERA
Rezervari obligatorii la 0147051531
SALA CORTOT
78 rue CARDINET 750017 PARIS (METRO MALESHERBES)



Luni 8 februarie la ora 20
Cruciada Copiilor de Floriana Ilis

Succes critic dar si succes de librarie, Cruciada Copiilor este o fresca a României contemporane care are ca punct de plecare calatoria unui grup de copii catre o tabara de vacanta de pe malul Marii Negre. Trenul est deturnat de catre scolari, proveniti din diverse medii, copii rasfatati, orfani, tigani, si nu va mai ajunge la destinatie. Opriti undeva la tara, copiii vor organiza o rezistenta in fata trupelor speciale venite de la Bucuresti care nu inteleg ce se petrece. Acestia cred ca au de - a face cu un grup terorist care incearca sa santajeze guvernul ; se ia in calcul posibilitatea implicarii unor gangsteri români. Copiii cer desfiintarea orfelinatelor si a altor centre de gazduire. O incaierare intre cele doua grupuri de copii permite autoritatilor sa reia controlul asupra situatiei- ceea ce se va solda cu câteva victime.

Cruciada copiilor a fost tradusa in spaniola, portugheza, ebraica si maghiara iar filmul adaptat dupa roman este turnat in acest moment in România. Florina Ilis s-a nascut in 1968 si face parte din noua generatie de autori români. In 2000 a publicat o culegere de haïkus, Haïku-uri si caligramme. In 2001 isi incepe trilogia care cuprinde Coborârea crucii, Chemarea lui Matei (2002) si Cruciada Copiilor (2006). Ultima sa carte Cinci nori colorati pe cerul aurorei (2008) evoca experienta japoneza.

Acest eveniment se deruleaza in prezenta autoarei, a Olimpiei Verger, editoare si Constantin Zaharia, critic literar.

Sala de conferinte a Institutului Cultural Român
1 Rue de l'Exposition, 75007 Paris( M Ecole Militaire)




Luni 22 februarie de la ora 10 la ora 18
Balcanii si Turcia dupa 1990

Sezonul Turciei in Franta (iulie 2009-martie 2010) este un ansamblu de mai mult de 450 de manifestari, in toata Franta, incluzând atat mari expozitii patrimoniale, instalatii de arta contemporana, întâlniri literare cat si dezbateri, colocvii stiintifice, schimburi economice , parteneriate scolare, festivalurilor de cinema, reprezentatii teatrale si degustari gastronomice…in scopul de a face mai bine cunoscuta o tara cu care Franta a întretinut raporturi foarte vechi in toate domeniile. Sustinut de catre ministerele celor doua tari, de catre colectivitatile teritoriale franceze si de catre actiuni de mecenat, Sezonul Turciei in Franta isi propune sa ilustreze multitudinea legaturilor care unesc aceste doua culturi. Acest colocviu international isi propune sa analizeze maniera in care tarile balcanice au evoluat pe durata ultimilor douazeci de ani de evenimente radicale care au schimbat datele Europei si ale lumii. Cercetatori veniti din Europa de sud-est impreuna cu omologii lor francezi vor discuta despre relatiile politice si culturale care au intensificat dialogul lumii occidentale cu lumea balcanica in ciuda situatiei extrem de complexe a acestei zone sensibile a continentului european.

INTERVENENTI :
Ali Akay (Turcia), Cristina Bârsan (Franta /România) Magda Cârneci (România), Nathalie Clayer (Franta), Roumiana Stantcheva (Bulgaria), Konstantin Tsitselikis (Grecia), Enis Tulça (Turcia), Florin Turcanu (România).
Colocviu organizat in parteneriat cu Sezonul Turciei, Biroul culturii si al informatiei din cadrul Ambasadei Turciei in Franta si Centrul Cultural Bulgar.

Sala de conferinte a Institutului Cultural Român
1 Rue de l'Exposition, 75007 Paris( M Ecole Militaire)




Joi 25 februarie incepand cu ora 18
Realpolitik de Ion Bârladeanu

Iata un artist descoperit de putina vreme de catre galeria H'Art din Bucuresti si devenit deja o vedeta. Outsider in timpul regimului comunist, Bârladeanu munceste pe ascuns la colajele sale timp de 40 de ani si refuza sa expuna inainte de caderea regimului lui Ceausescu. Arta sa este un exemplu rar de arta subversiva creata in timpul comunismului. Colajele sale trateaza de o maniera ironica si comica o tematica politica si culturala extrasa din realitatea româneasca propunând un stil hibrid, combinat cu dadaism, suprarealism si popp art, de o calitate excelenta. Prezentat de catre haleria H'Art la târgul international de arta de la Bâle, Ion Bârladeanu este invitat apoi sa expuna la galeria Fred din Londra, alaturi de Marcel Duchamp, Andy Warhol, Gilbert si George si Joseph Cornell. Bârladeanu a fost de asemenea prezent la editia 2009 a FIAC- Târg international de arta contemporana de la Paris, unde colajele sale au cunoscut un succes printre cumparatori. In urma acestui, galeria Anne de Villepoix din Paris in colaborare cu galeria H'Art din Bucuresti si Insitutul Cultural Român din Paris organizeaza o prima expozitie personala a artistului in Franta. « Expozitia Realpolitik prezinta o serie de colaje pe care Ion Bârladeanu le-a creat dupa 1989. Aceste colaje, realizate între 1990 si 1996 constituie o critica dura si in acelasi timp comica la adresa politicienilor « poporului » si a VIP-urilor de toate categoriile care se manifesta in spatiul public românesc. Lui Ceausescu ii este consacrat un loc aparte, dar si vedetelor care anima scena politica postcomunista » Dan Popescu

Expozitie deschisa de pe 27 februarie pana pe 3 aprilie 2010.
Galeria Anne de Villepoix
43 rue montmorency 75003
(Metro Arts et Métiers)

Alte evenimente

Prezentare de carte
Vineri 12 februarie ora 18
Icoanele pe sticla din Sibiel de Giovanni Ruggeri
Editura CAEfor 2008

Pictura pe sticla este o tehnica veche introdusa in Transilvania dupa anexarea regiunii de catre Imperiul Habsburgic (1699). Aceasta s-a raspândit masiv in rândul populatiei taranesti din Transilvania in timpul secolelor urmatoare, pastrându-se chiar si in prezent. Icoana – (cuvant provenit din grecul eikon care inseamna imagine) este in mod essential legata de liturghie si rugaciune, permitând practicantilor adorarea lui Dumnezeu sub o forma sensibila. Contemplând icoana, practicantul se gaseste in fata Prezentei inefabile si poate sa ii adreseze o rugaciune. In centrul icoanei ortodoxe se gaseste cel mai adesea o reprezentare a lui Hristos sau a Fecioarei Maria dar sunt de asemenea numeroase icoane representând sfinti (Sf. Nicolae, Sf. Gheorghe, Sf. Ilie).

Jurnalist italian si fin cunoscator al limbii si culturii române, Giovanni Ruggeri ne ofera in aceasta carte o esenta despre originile si semnificatiile icoanelor pictate pe sticla in Transilvania.

Cartea este disponibila in româna, engleza, franceza, germana si italiana.

www.sibiel.net
In prezenta Inalt Prea Sfintitului Iosif, mitropolitul Mitropoliei Bisericii Ortodoxe Române din Europa Occidentala si Meridionala.
Rezervari la 01 47 05 10 46
Hotel de Béhague-Ambasada României
Strada Saint Dominique nr 123
75007 –Metrou Ecole Militaire

Aparitii recente
Moartea lui Ceausescu. Adevarul despre lovitura de stat comunista
de Catherine Durandin cu participarea lui Guy Hoedts. Editura Bourin, nov 2009
« Pornind de la marturii inedite, povestiri, memorii, documente extrase din anchetele parlamentare si procuratura militara, Catherine Durandin si Guy Hoedts ne ofera o relatare precisa, vie, plina de anecdote si de descoperiri ale acestor saptamâni din decembrie 1989 unde, sub aparenta unei revolutii populare se ascunde o lovitura de stat magistrala in care erau implicate serviciile de informatii ale KGB, ale CIA, fara a omite Securitatea Româna. Vom intelege in sfârsit de ce si cum mass média din toata lumea a fost manipulata »

Hegemonie sau declin al Frantei ? Fabricarea unui mit national
de Lucian Boia
« Metaforele abunda pentru a descrie Franta care decade …si totusi Franta contemporana este o natiune performanta, cu o tehnologie remarcabila, cu speranta de viata cea mai ridicata. Cum s-au format aceste mituri, acela al declinului actual fata de hegemonia trecuta, care incita periodic la chemarea unui salvator, de la Napoleon III la de Gaulle si de la de Gaulle la Nicolas Sarkozy ? Fara complezenta si fara dorinta de a forta istoria pentru a ii da un alt sens, Lucian Boia arunca o privire impartiala asupra dezbaterilor istorice si studiaza de aproape locul tarii in ierarhia mondiala si europeana, de la Vechiul Regim pâna la cea de-a V- a Republica.