Gală extraordinară de muzică românească la Ierusalim cu ocazia Zilei Naționale a României și a 75 de ani de relații diplomatice neîntrerupte între România și Israel

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează, în data de 10 decembrie 2022, cu ocazia evenimentelor dedicate Zilei Naționale a României, un concert de gală cu program integral românesc susținut de Jerusalem Symphony Orchestra. Manifestarea va avea loc în data de 10 decembrie 2022, de la ora 20:00, în sala Henry Crown Symphony Hall de la Jerusalem Theater (str. Chopin nr. 5), și constituie continuarea colaborării cu Jerusalem Symphony Orchestra, colaborare începută în urmă cu trei ani, cu un concert de gală de mare succes, dedicat Zilei Naționale a României (desfășurat la data de 1 decembrie 2019).

Concertul, cu program orchestral integral simfonic și cu un instrument solist specific românesc – naiul, se va desfășura sub bagheta dirijorului român Ionuț Pascu, acompaniat de Jerusalem Symphony Orchestra. Artista Dalila Cernătescu a fost în mod special solicitată pentru acest concert, ca urmare a prestației sale extraordinare de la concertul de gală din decembrie 2019, când ICR Tel Aviv a început colaborarea cu Jerusalem Symphony Orchestra.

Artiști:
Dirijor / Orchestrator: Ionuț Pascu
- Licență Canto, București 1996-2001
- Licență Dirijat Orchestră, București 2003-2007
- Master Dirijat Orchestră, Milano 2007-2009
- Doctorat Științific „Simfonismul Cinematografic”, București 2014
- Carieră artistică internațională începută în anul 2001

Solistă:
Dalila Cernătescu – Șefă de catedră a clasei de nai – Universitatea Națională de Muzică București, cu o bogată carieră concertistică / Radio-TV și nenumărate premii internaționale

Programul muzical al Galei, prezentate în primă audiție publicului din Israel, va conține compoziții semnate de: Paul Constantinescu (Ciobănașul), László Roth (Ecouri românești pe teme de la munte – lucrare simfonică contemporană), George Enescu (Rapsodia română nr. 1), Constantin Silvestri (Dansuri transilvane), Theodor Grigoriu (Variațiuni simfonice ale unui cântec de Anton Pann), Dumitru Bughici (Suită românească), Mihail Jora (Priveliști moldovenești), Theodor Rogalski (Dansuri românești), Mircea Chiriac (Dans vrăjit), Improvizații la nai și orchestră, Călușariila nai.

În același timp, Gala de muzică românească se înscrie în programul-cadru al manifestărilor dedicate aniversării a 75 de ani de relații diplomatice neîntrerupte între România și Israel.

De asemenea, evenimentul va marca începutul seriei de evenimente dedicate promovării Timișoarei – Capitală Europeană a Culturii în 2023, dată fiind includerea în programul evenimentului a primei audiții a unei lucrări simfonice contemporane, compuse de maestrul israelian originar din Timișoara, László Roth (102 ani, supraviețuitor al Holocaustului, căruia pe 3 august 2022 i-a fost înmânat Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, la Ambasada României din Israel).

Pentru a cumpăra bilete: https://www.jso.co.il/en/concert/romanian-passion/?bt=1