Formaţia de muzică medievală şi renascentistă „Nomen Est Omen” a susținut două concerte magistrale în Beijing, primul spectacol având loc în frumoasa şi moderna sală a Centrului Cultural al Primăriei Dong Cheng, în data de 19 martie 2017, iar cel de-al doilea la Facultatea de Muzică Pedagogică a Universității Lianhe din Beijing, în data de 21 martie 2017. Spectacolele fac parte din cadrul proiectului „România prin viziuni medievale și moderne” organizat de ICR Beijing.
Formaţia a oferit un spectacol total în care muzica şi informaţiile ţinând atât de cultură şi civilizaţie, cât şi de muzică, s-au împletit armonios. Totul a fost pus la punct începând de la costume şi terminând cu repertoriul. Fiecare spectacol a avut repetoriul său foarte bine ales. Acesta a fost gândit într-o logică a gradaţiei, reprezentativităţii şi capacităţii de receptare a publicului, un public extrem de cultivat şi deschis, care a onorat cu generozitate evenimentul propus de Institutul Cultural Român.
Ideea formaţiei, după cum a spus coordonatorul acesteia, Mihai Plămădeală, a fost de a aduce în capitala Chinei o mostră de cultură europeană în care România îşi are un loc privilegiat. Piese din Codex Caioni au fost împletite, după criterii muzicale, geografice şi tematice cu cântece din Llibre Vermell de Montserrat, Manuscrit du Roi, Terpsichore, Il Primo Libro di Balli, Dansereye sau The English Dancing Master.
„Nomen Est Omen” a adus la Beijing, dincolo de o muzică cvasinecunoscută publicului larg, şi un arsenal de instrumente vechi. Practic, de la o piesă la alta, instrumentele au fost schimbate parţial sau total, spre deliciul publicului.
După alocuţiunea de introducere susţinut în limba chineză de domnul director al ICR Beijing, Constantin Lupeanu, care a fermecat audienţa, locul cuvintelor a fost luat de muzică. Între melodii liderul formaţiei a intercalat un concis discurs informativ despre coordonatele în care au fost compuse şi cântate piesele coerentului repertoriu și a prezentat fiecare instrument cu exemplificări muzicale.
Spectacolele au avut un real și impresionant succes, iar muzicienii au fost ovaționați timp îndelungat. Solo-urile susţinute de Anca Dobre, Cristian Sâpcu, Marcel Sâpcu şi Mihai Plămădeală la instrumente vechi precum schalmei, duduk, tilincă, flauto dolce, darbuka și cimpoi, toate construite de meşteri lutieri, au fost îndelung aplaudate şi sute de telefoane sau alte device-uri capabile de a captura sunetul şi imaginea, au imortalizat aceste momente deosebite. De altfel, toată lumea prezentă a dorit la finalul concertului să-i felicite personal pe organizatori şi artişti şi să facă poze cu aceştia. Cei în cauză au vorbit cu fiecare după terminarea concertelor, într-un spirit pe cât de cultural, pe atât de prietenos. Nu puţini dintre cei prezenţi au mărturisit că au luat hotărârea de a veni la concert după ce au văzut afişul artistic al acestuia.
Evenimentul propus de ICR a reuşit ceea ce şi-a propus, şi anume să prezinte România în context european şi universal, construind o relaţie puternică cu oamenii din China.
„Nomen Est Omen” este fără îndoială, cea mai titrată formaţie de muzică medievală din România, înfiinţată în urmă cu 22 de ani, cu numai puţin de 15 albume şi concerte interanţionale susţinute pe trei continente.