- 11 October 2019
- Etichete Eseuri Editura hermida Icr madrid Icr
Eseurile poetului și gânditorului român și francez al avangardei europene Benjamin Fondane sunt publicate, pentru prima dată, în spaniolă, la Editura Hermida.
Valoarea esențială a încercărilor acestui discipol al lui Lev Shestov, în ciuda faptului că a fost considerat un remarcabil poet cu origini evreiești și unul dintre cei mai originali gânditori ai începutului de secol, nu a fost cunoscută până în prezent.
Informații despre carte:
Colecția Epicurus Garden - Non Fiction
Autor Benjamin Fondane
Cuvânt înainte Alejandro Roque Hermida și Gonzalo Torné
Traducere Gonzalo Torné
Pagini 232
Benjamin Fondane ( 14 noiembrie 1898 – 2 octombrie 1944) , împreună cu profesorul său Lev Shestov, este unul dintre cei mai importanți filosofi ai secolului XX, în urma primului existențialism care a avut loc în special în Franța, acel curent de gândire de la începutul secolului care a combătut inițial și cu fervoare dezumanizarea ființei umane. Gândirea lui i-a influențat pe pe Camus și Sartre. Scriitorul însuși, înainte de a muri la Auschwitz, a criticat cele mai importante lucrări ale acestor două celebrități existențialiste pentru că au combătut și denaturat mesajul original al precursorilor existențialismului: Pascal, Kierkegaard, Shestov și Heidegger .
Emil Cioran a comentat, referindu-se la stilul lui Fondane, că „lui, la fel ca Shestov, i-a plăcut să pornească de la o întâlnire, de unde a tras mai târziu cele mai neașteptate concluzii”. În ceea ce privește importanța sa în peisajul cultural al vremii, Stéphane Lupasco adaugă „Astăzi știm prea multe despre existențialismul pe care tinerii fenomenologi francezi l-au lansat, din 1943, de la Paris în întreaga lume, astfel încât să insistăm asupra lui. Vom observa doar că Shestov și Fondane nu li se poate plăti tributul pe care îl merită: au trecut aproape douăzeci de ani de când Fondane a început să răspândească această gândire existențialistă și nu doar prin intermediul profesorului său Shestov, ci și prin Kierkegaard, Nietzsche, Husserl și Heidegger, prin articolele lor către Cahiers du Sud și către revista Europe », unele incluse în această carte.
"Benjamin Fondane susține într-un eseu că filozofia trebuie să se concentreze pe ființele individuale care suferă și uită să caute consolări transcendente", Luis F. Moreno, Babelia - El País