- 9 November 2021
- Etichete Icr Icr bruxelles Eunic
Filmul „Concertul”, regizat de Radu Mihăileanu, va fi proiectat sâmbătă, 20 noiembrie, la Festivalul Internațional de Film Regained Freedom. EUNIC Brussels marchează căderea Cortinei de Fier în Europa Centrală și de Est printr-o serie de proiecții de film de scurt și lung metraj în cadrul festivalului, care se desfășoară cu prezență fizică, în perioada 15-27 noiembrie 2021, la sediul Liszt Institute -Hungarian Cultural Center Brussels, inițiatorul proiectului.
REGAINED FREEDOM este un festival de film, aflat la a treia ediție, care marchează libertatea și schimbarea de regim în fostele țări comuniste după căderea Cortinei de Fier. La ediția din 2021, au confirmat participarea nouă țări: România, Estonia, Georgia, Lituania, Ungaria, Cehia, Letonia, Polonia, Slovacia. ICR Bruxelles susține proiecția filmului „Concertul”, regizat de Radu Mihăileanu.
În zilele noastre, libertatea în Europa este luată „for granted”, dar ea a fost obținută cu greu. Festivalul oferă ocazia de a investiga modul în care cei 50 de ani de comunism au influențat viața și dezvoltarea zonei Europei Centrale și de Est și invită la reflecție asupra prezentului și viitorului pentru această parte a continentului. Un festival internațional de film, cu filme din majoritatea țărilor - foste comuniste - oferă publicului o imagine de ansamblu asupra acestei perioade, mult timp necunoscută, cu problemele specifice popoarelor care au trăit în comunism. Scopul festivalului este să ajute la o mai bună înțelegere reciprocă între țările din Europa de Vest și cele din Europa Centrală și de Est și să consolideze sentimentul de apartenență europeană comună.
Programul festivalului de film tematic cu o durată de 13 zile s-a alcătuit la propunerea institutelor și ambasadelor partenere, membre EUNIC Brussels.Criticul de film Tamás Soós va modera, atât discuțiile, cât și sesiunea de Q&A cu realizatori sau experți din industria filmului și publicul dornic să intre în dialog.
Programul propune o reflecție profundă asupra trecutului: selecția se concentrează pe circumstanțele, modul de viață și evenimentele care au declanșat schimbările regimurilor totalitare. Toate acestea sunt analizate din perspective diferite, prin filmele prezentate de țările participante la proiect. Publicul va putea analiza istoria regiunii și descoperi, prin intermediul producțiilor cinematografice, cum a format și transformat vechiul regim viața oamenilor. Festivalul prezintă trecutul într-o lumină nouă.
Ungaria va deschide festivalul în data de 15 noiembrie, ora 19:00, iar România este programată în data de 20 noiembrie ora 19:00.
Concertul (Le concert) este un film de Radu Mihăileanu, lansat în 2009. Filmul a fost
primit cu entuziasm, atât de presa de specialitate, cât și de public. „Concertul”
a fost cea mai vizionată premieră de pe marile ecrane din Franța. Muzica din
film are un rol central – este vorba despre concertul pentru vioară în re
major, op. 35 de Ceaikovski.
În această producție joacă actori francezi, români (printre care Vlad Ivanov, Valentin Teodosiu, Ion Sapdaru, Ovidiu Cuncea, Maria Dinulescu, Caliu – Taraful Haiducilor din Clejani, Filarmonica din Iași), precum și actori ruși. Pelicula a fost produsă în România, în principal, și parțial în Paris și Moscova.
Povestea pe care o spune filmul a pornit de la un fapt real: Andrei Filipov, dirijorul de prestigiu al celei mai mari orchestre din Rusia, Orchestra Balșoi, considerat un geniu în Occident, este concediat în timpul erei comuniste, în plină glorie: refuzase să renunțe la toți interpreții săi din orchestră de naționalitate evrei, „jidani și dușmani ai poporului”, inclusiv la cel mai bun prieten al său, Sacha Grossman.
«Sunt 4-5 noi puteri ale filmului mondial și noi, românii, facem parte din acest nou val de școli sau noi curente cinematografice, alături de Coreea, Iran, Taiwan, Israel. Suntem printre primii și suntem admirați de toți, atât pentru ideile din filme, cât și pentru modul de realizare. E normal să fie filme despre comunism, pentru că e încă o problemă în suflet, o rană ce trebuie îngrijită. Numai așa o putem depăși. În plus, dacă vorbești despre trecut într-un film, nu vorbești doar despre asta. Vorbești și despre condiția umană în general și vorbești și despre prezentul care se trage din acel trecut.» (Radu Mihăileanu)
Evenimentul se înscrie în strategia ICR Bruxelles de a fi partener al evenimentelor organizate de EUNIC Brussels și continuă promovarea filmului românesc în Benelux. Festivalul este integral marca EUNIC Brussels. Fiind un eveniment-pilot, el a reținut atenția agendei culturale locale.