- 15 November 2024 - 15 November 2024
- Etichete Literatura română Eugen Ionescu
Programul anual Biblioteca ICR Madrid vă recomandă continuă cu prezentarea antologiei Mari scriitori români de Alba Diz Villanueva și Felix Nicolau și proiecția documentarului Români care au schimbat lumea - Eugen Ionescode Andrei Măgălie, cu ocazia aniversării a 115 ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari dramaturgi ai secolului XX, renumit pentru contribuția sa la teatrul absurdului.
Evenimentul va avea loc pe 15 noiembrie 2024, ora 18:30, la sediul ICR Madrid.
Antologia didactică bilingvă Grandes escritores rumanos / Mari scriitori români de Alba Diz Villznueva și Felix Nicolau a apărut anul acesta la Editura Huerga&Fierro (1975), o editură care publică colecții dedicate poeziei și prozei, teatrului și eseurilor literare. Volumul de față își propune să ofere cititorului o privire de ansamblu, dar în același timp reprezentativă, asupra literaturii române, din vremea „marilor clasici”, din ultimele decenii ale secolului al XIX-lea până pe la mijlocul secolului al XX-lea. Antologia reunește un număr de șaisprezece scriitori, personalități marcante ale literaturii române, printre care se numără unii dintre principalii reprezentanți ai romantismului secolului al XIX-lea și cele mai importante curente de la începutul secolului al XX-lea și din perioada interbelică: simbolism, avangardă, modernism, realism: Ion Creangă, Mihai Eminescu, I. L. Caragiale, Hortensia Papadat-Bengescu, Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, George Bacovia, Liviu Rebreanu, Urmuz, Camil Petrescu, Lucian Blaga, Henriette Yvonne Stahl, Mircea Eliade, Mihail Sebastian, Cella Serghi și Magda Isanos.
Alba Diz Villanueva este profesor asistent la Departamentul de studii romanice, franceze, italiene și de traducere, Universitatea Complutense din Madrid. Are un doctorat și un masterat în studii literare și este licențiată în filologie hispanică a Universității din Vigo. Printre publicațiile sale se numără cărțile: El espacio urbano en la narrativa de Mircea Cărtărescu: de la historia a la metáfora (Tirant lo Blanch, 2022) și Bucarest en la narrativa de Mircea Cărtărescu: lecturas de una ciudad (Santiago de Compostela: Andavira, 2018) și articole științifice publicate în reviste indexate și capitole în edituri de prestigiu.
Felix Nicolau, prozator, critic literar, poet, eseist, este lector ILR la Universitatea de la Granada. A fost lector la Universitatea Complutense din Madrid și, timp de patru ani, la Universitatea Lund, Suedia. Este autorul a mai multor volume de poezie (Kamceatka – time IS honey, 2014), a două romane („Tandru și rece” și „Pe mâna femeilor”) și a opt cărți de interpretare literară și teoria comunicării: Homo Imprudens (2006), Anticanonice (2009), Codul lui Eminescu (2010), Estetica inumană: de la Postmodernism la Facebook (2013), Cultural Communication: Approaches to Modernity and Postmodernity (2014), Comunicare și creativitate. Interpretarea textului contemporan (2014) și Take the Floor. Professional Communication Theoretically Contextualized (2014).
Eveniment organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu grupul de cercetare UCM „Poéticas de la Modernidad”, editura Huerga&Fierro, Institutul Limbii Române sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei.