- Etichete Ana blandiana Icr madrid Festival Poemad
Poeta Ana Blandiana participă la cel mai cunoscut festival internațional de poezie PoeMAD, care are loc în perioada 17 octombrie – 3 noiembrie la Madrid. Participarea poetei este susținută de Institutul Cultural Român de la Madrid. O voce cunoscută a literaturii românești contemporane, apreciată de cititorii și de critica de specialitate din Spania, Ana Blandiana se va întâlni cu publicul spaniol, duminică, 27 octombrie 2019, de la ora 19.00, la Centrul cultural Conde Duque din Madrid.
Alături de Ana Blandiana, pe scena festivalului, va fi prezent autorul sloven Boris A. Novak, într-un recital unic intitulat „MANO A MANO”, moderat de poetul și criticul literar Jordi Doce.
„Recitalurile internaționale «Mano a Mano» ne aduc în primul rând participarea specială a două figuri esențiale ale poeziei europene actuale: scrierea, ca forma de rezistență, pe care o construiește cunoscuta Ana Blandiana, va dialoga cu modul estetic provocator în care Boris Novak descoperă imperfecțiunea emoționantă a lumii. Ambii autori vor fi însoțiți de poetul Jordi Doce“,declară organizatorii festivalului.
Recitalul de poezie al Anei Blandiana cuprinde mai multe poeme care vor fi publicate anul viitor de editura Galaxia Gutenberg, în volumul Un arhanghel murdar de funingine, traducători Viorica Pâtea şi Natalia Carbajosa. Volumul colectiv integrează cele patru poezii din Revista Amfiteatru (1984) care au provocat cea de-a doua interzicere a poetei; Arhitectura valurilor(1990), ultimul volum scris sub dictatura comunistă și primul publicat după revoluție; Orologiul fără ore (2016) şi un text compus din fragmente care reprezintă Poetica Anei Blandiana.
Ana Blandiana( n. 1942, Timișoara) este o figură legendară în literatura română. Oponentă de excepție a regimului Ceaușescu, Blandiana face parte din grupul de scriitori care și-au conceput vocația literară ca o formă de rezistență morală. Autoare a șaptesprezece cărți de poezie, două volume de povești fantastice, nouă eseuri și un roman, pentru care a primit numeroase premii naționale și internaționale, Blandiana este în prezent cel mai cunoscut poet român, invitat al multor festivaluri internaționale de gen, cărțile sale au fost traduse în douăzeci și cinci de limbi, în total optzeci de volume diferite. După 1989, Ana Blandiana a fondat și a prezidat Alianța Civică (1991-2001), o organizație independentă care a luptat pentru democrație și respectarea valorilor europene. Sub egida Consiliului Europei, a creat la Sighet Memorialul victimelor comunismului și al rezistenței (1993), care este atât un muzeu, un centru de cercetare, cât și o școală de vară.
Romantică, contemplativă și vizionară, poezia sa cultivă un ton sincer și spontan al inflexiunilor metafizice. În Spania, cărțile de poezie “Mi patria A4ˮ (editura Pre-Textos, 2014, traducători Viorica Patea și Antonio Colinas), “Soarele de dincolo și refluxul simțurilor”(Pre-Textos 2016, traducători Viorica Patea și Natalia Carbajosa) și “Octombrie, Noiembrie, Decembrie” (editura Pre-Textos, 2017, traducători Viorica Patea și Natalia Carbajosa), precum și cărțile sale de proză « Proiecte trecute » (editura Periférica, 2008) și « Cele patru anotimpuri » (editura Periférica, 2011), ambele traduse de Viorica Patea și Fernando Sánchez Miret, au fost foarte apreciate de cititorii spanioli.
Editura Galaxia Gutenberg pregătește, pentru anul 2020, o ediție specială a poeziei Anei Blandiana, care reunește trei cărți esențiale ale universului său creativ, sub titlul « Un arhangel murdar de funingine ».
PoeMAD, ajuns în acest an la cea de-a noua ediție, este unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale de poezie din Spania. Reunind figuri emblematiceale poeziei contemporane, manifestarea transformă Madrid-ul în primă scenă a poeziei europene din capitala Spaniei. Festivalul Poeziei de la Madrid pornește de la conceptul de corespondență poetică si prezintă un program în care dialogul dintre culturi și discipline artistice trimite simbolic la Drumul Mătăsii ca fundal. În 2019, printre variatele activități care se vor desfășura în centrele culturale din Madrid, se va aduce un omagiu personalității și operei marii scriitoare portugheze Sophia de Mello cu ocazia centenarului nașterii sale.