Doi dintre cei mai renumiţi muzicieni români pe plan internaţional, violoncelistul Andrei Kivu şi pianista Ana Silvestru, prezintă la ediţia din aprilie a popularei noastre serii camerale un program de o uimitoare diversitate, ce include o transcriere a probabil celei mai cunoscute opera enesciene, „Rapsodia Română" Nr. 1. Carismaticul duo va mai interpreta și două compoziții foarte rar prezentate ale compozitorilor români Constantin Dimitrescu şi Constantin Bobescu, dar şi lucrări cunoscute de Ravel, Bach și Debussy, printre alţii.
Program:
George Enescu - „Rapsodia Română" Nr. 1 în La Major, Op. 11 (pian solo)
Constantin Dimitrescu - „Dans ţărănesc" (violoncel şi pian)
Constantin Bobescu - „Sara pe deal" (violoncel şi pian)
Modest Mussorgsky / Vladimir Horowitz - „La râu" (pian solo)
Mily Balakirev - „Islamey" (pian solo)
Johann Sebastian Bach - Preludiul şi Fuga din Suita a V-a pentru violoncel solo în Do minor
Maurice Ravel - Suita „Mormântul lui Couperin" (pian solo)
Gaspar Cassado - „Prelude-Fantasia" pentru violoncel solo
Franz Liszt - „La lugubre Gondola" / „Lugubra gondolă" (violoncel şi pian)
Dinu Lipatti - „Il pleure dans mon coeur" / „Plouă în inima mea" (violoncel şi pian)
Claude Debussy - Sonata pentru violoncel şi pian
Violoncelistul român Andrei Kivu a studiat la Bucureşti cu Anca Vartolomei. De-a lungul carierei, a cantat ca solist cu Orchestre Royal de Wallonie (Mons), New York University Orchestra, Orchestra Naţională Radio, Orchestre Traditions Musicales Françaises, New European Philharmonic Orchestra, Katowice New Music Orchestra. Concertele sale au fost şi sunt difuzate in direct la numeroase posturi de radio si televiziune precum WNYC (New York), ABC Australia, Radio France, Radio Suisse Romande (Elveţia) sau ORF (Austria). A predat în numeroase rânduri la New York University, Academia de Muzică "Givat Ram" din Ierusalim, la Universitatea din Minnesota şi California Institute of Arts. Andrei Kivu a primit numeroase premii şi distincţii şi este primul violoncelist român care a cântat integrala Suitelor de Bach într-un singur concert (Paris, 2009). De asemenea, el este primul violoncelist român invitat să cânte la Royal Festival Hall din Londra, Merkin Hall din New York, Onassis Cultural Centre din Atena, Berghain din Berlin. Andrei Kivu a luat parte la mari festivaluri internaţionale precum „Wien Modern" (2002, Viena), „Toamna varșoviană" (2003, 2007), „Parramasala" (2011, Sydney), „Japan Expo" (Paris, 2014) şi la „CTM Festivalul Artelor Aventuroase" (Berlin, 2016). Violoncelistul apare ca solist şi/sau invitat al diferite ansambluri pe mai mult de 30 de CD-uri si DVD-uri cu o largă distribuţie internațională, colaborările cele mai onorante fiind acelea realizate cu prestigioasa casă de discuri „Mode Records" din New York. Începand cu anul 2009, Andrei Kivu trăieşte şi predă la Paris.
Apreciată de critica de specialitate şi considerată de muzicieni de prim rang ca fiind „extrem de talentată" (Constantin Șcerbakov), „strălucit înzestrată, cu un temperament artistic viu, un sunet splendid şi un repertoriu vast" (Dimitri Bașkirov), Ana Silvestru s-a impus ca o artistă cu o sensibilitate, inteligenţă muzicală şi forţă expresivă ieşite din comun. A debutat ca solistă la 13 ani, la Filarmonica Oltenia, iar de la 17 ani și-a început cariera internaţională. Premiile naţionale şi internaţionale, precum şi bursele obţinute de-a lungul anilor (între care şi Premiul I la prima ediţie a Festivalului Muzicii Maghiare) i-au permis să cânte în Franţa, Spania, Austria, Germania, Olanda, Elveţia, Polonia, Cehia, Israel, Japonia, în săli precum cele de la Tonhalle Zürich, Musikkollegium Winterthur, Universitatea de Studii Ebraice din Ierusalim, Catedrala Simon şi Juda din Praga, Universitatea Fryderyk Chopin din Varşovia, dar și în festivaluri precum Schubertiade (Zürich), Festivalul Wagner (Zürich), Archipel (Geneva) și Festivalul de la Salzburg. După terminarea studiilor de licenţă la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (la clasa lui Viniciu Moroianu), Ana Silvestru şi-a continuat pregătirea cu celebrul Constantin Șcerbakov la Universitatea de Arte din Zürich, unde a terminat studii de master, obținând şi prestigioasa diplomă de solist concertist, acordată cu cele mai înalte distincţii. În anul 2014, pianista a lansat mai multe CD-uri, printre care și integrala lied-urilor lui Modest Mussorgski, iar în 2015 a înregistrat „Concertul" lui Ravel pentru mâna stângă (cu Filarmonica din Hradec Kralovec) şi „Ritualul primăverii" de Stravinsky.
Când: 4 februarie, 7pm
Unde: ICR Londra, 1 Belgrave Square, SW1X 8PH
Intrarea este liberă, dar vă rugăm să vă anunțați prezența pe Eventbrite.
Dată fiind cererea foarte mare, alocarea locurilor se face pe principiul primul venit, primul servit.