Partituri sublime

Populara noastră serie de concerte și recitaluri de la St Martin-in-the-Fields continuă, în perioada următoare Paștelui, cu un eveniment inedit: un recital de orgă la două mâini. Cel mai cunoscut cuplu de organişti din România, Dan Racoveanu şi Fernanda Romilă, va revărsa în incinta maiestuoasă a celebrei biserici din Trafalgar Square tonalităţile solemne și emoționante ale acestui extraordinar instrument.

Program:

Adolf Friedrich Hesse - "Fantasie" în re minor, op. 87

Christian Gottlob Höpner - Preludiu coral, op. 19, nr. 1

Jeremias Nikolaus Wilhelm Kühne - "Fantasie" în fa minor, op. 48

Christian Gottlob Höpner - Preludiu coral, op. 19, nr. 3

Felix Mendelssohn - "Visul unei nopţi de vară", uvertură, op. 21

După absolvirea secţiilor de Orgă şi Dirijat de orchestră ale Universităţii de Muzică din Bucureşti, Dan Racoveanu și-a continuat studiile la Academia Sibelius din Helsinki. A participat la cursurile unor prestigioase școli muzicale precum: Academia de Muzică Veche din Innsbruck (Austria), Academia Bach din Porrentruy (Elveţia), Academia Internaţională Bach din Stuttgart (Germania) etc., atât în calitate de organist, cât şi de dirijor sub îndrumarea profesorilor Michael Rădulescu, Harald Vogel, Jesper Christensen, Christoph Krummacher și Ludger Lohmann. În 1992, a înfiinţat ansamblul „Continuo", specializat în muzică barocă, frecventată din surse de epocă. La Biserica Lutherană, în calitate de organist, cantor şi dirijor al corului „Martin Luther", a organizat stagiuni anuale de concerte de orgă, camerale şi corale. În aprilie 2000, a interpretat la Atheneul Român, în primă audiţie în România, coralele din Colecţia "Neumeister" de J. S. Bach (descoperite în 1984). Tot în „Anul Bach", a organizat în premieră în România , de asemenea la Atheneu, un festival de muzică barocă pe instrumente de epocă. În anul 2005, și-a susținut examenul de doctorat cu tema „Basso continuo - o practică redescoperită", obținând titlul cu distincția Summa cum laudae. Din 2007, a fost invitat anual la Atelierele de Muzică Veche de la Treport, pentru a ţine un masterclass de orgă şi basso continuo. În calitate de organist concertist, a susținut numeroase recitaluri în ţară, precum şi în Germania, Elveţia, Franţa, Finlanda, Italia, Polonia, Irlanda. În prezent, Dan Racoveanu este lector la Universitatea de Muzică din Bucureşti, unde predă orgă şi basso continuo, disciplină pe care a introdus-o în planul de învăţământ.

Fernanda Romilă a studiat pianul la clasa prof. Lucia Teodorescu şi a absolvit secţiile de Compoziţie şi de Orgă ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Ca bursieră DAAD, a obţinut licenţa în clavecin la Hochschule für Musik din Bremen. A studiat de asemenea clavecinul, cu Frédérick Haas, la Conservatoire Royal din Bruxelles. A urmat numeroase cursuri de interpretare a muzicii baroce, cu Pierre Hantai, Jordi Savall și Marten Root. În Belgia a înregistrat, în premieră mondială, sonatele lui J. Vandenbosch. Și-a susținut teza de doctorat cu titlul "Literatura pentru clavecin cu acompaniament ad libitum în secolul al XVIII-lea", apreciată cu Summa cum laudae. Este membră a formaţiilor „Continuo" (condus de Dan Racoveanu), „Codex" (condus de Szilard Chereji), „Le Chardon" (condus de Hajo Wienroth), „Orfeo" (condus de Jean-Pierre Menuge). A realizat turnee şi înregistrări în Belgia, Germania, Franţa, Olanda, Irlanda. În prezent, este lector universitar la Facultatea de Arte a Universităţii "Spiru Haret", unde predă armonie şi pian.

Diferitele programe pentru orgă la patru mâini ale celor doi au fost prezentate pe orgi renumite, precum cea de la St. Eustache, Paris (cea mai mare orgă din Franţa) şi cea construite acum 400 de ani de la Eu, din Normandia.

Când: 5 mai, 1 pm

Unde: St Martin-in-the-Fields, Trafalgar Square, Londra

Intrarea liberă.