Imago Mundi și sursele geniului enescian /3-4 martie/ Londra

Ne bucurăm să prezentăm la Londra, în Seria "Concertelor Enescu", dar și la Biserica St James's de pe Bulevardul Picadilly, unul dintre cele mai admirate grupuri din peisajul muzical românesc actual. Ansamblul Imago Mundi propune publicului o perspectivă contemporană asupra bogatei tradiții muzicale românești, reciclând în sonuri vii, actuale, în principal filonul irezistibil al folclorului urban. Cel mai recent proiect al grupului, intitulat "Isvor. George Enescu", care va fi prezentat și la Londra, sondează sursele autohtone care au inspirat două dintre creațiile cele mai cunoscute ale marelui compozitor, Rapsodiile române. Prin melodii şi ritmuri tradiţionale reproduse pe instrumente de epocă și ilustrate prin proiecţii video spectaculoase, concertul va oferi nu numai un acces revelator în laboratorul enescian, ci și o experienţă muzicală pur și simplu unică.

"Bun gust, rafinament, cultură a sunetului și profesionalism sunt calităţile definitorii ale acestui ansamblu și a repertoriului său. Pe lângă o sonoritate specifică, în care simplitatea melosului se îmbină cu subtilitatea dispoziţiilor instrumentale, anumite aranjamente reușesc să creeze o mixtură originală între folclor oriental, sonorităţi renascentiste, ecouri africane și minimalism american." (Dan Dediu, rectorul Universităţii Naţionale de Muzică din București)

Imago Mundi este format din:

Adrian Buciu - flaute, shakers / Oana Ivașcu - oboi, tamburină / Ștefan Barbu - vioară / Andreea Ţimiraș - violoncel / Cătălin Ștefănescu - cobză, chitară / Daniel Ivașcu - bendir, shakers / Cristian Stănoiu - proiecţii video live

"Isvor. George Enescu" - program:

tradiţional: Când păstorul şi-a pierdut oaiatradiţional: Am un leu și vreau să-l beutradiţional: Zori de ziConstantin Pompieru: Sârba lui Pompieru'Alexandru Flechtenmacher: Pe o stâncă neagră / tradiţional: Pentru doiGeorge Enescu: Lăutarul / tradiţional: Brâu pe burduitradiţional: Danstradiţional: Văleu, lupu' mă mănâncă / tradiţional: Țânțăraș cu cizme largitradiţional: Fanfaratradiţional: Mori, badeo, să-ți moară dorul / tradiţional: Brâu

Adrian Buciu - flaute, shakers

Născut într-o familie cu adânci tradiţii muzicale, dublu licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică din București, secţiile Flaut și Dirijat. În anul 2006 devine lector universitar al Catedrei de Muzică de Cameră și Orchestră din cadrul aceleiași instituţii, iar în anul 2007 obţine titlul de Doctor în Muzică cu „Summa cum Laude". În același an înfiinţează, alături de Mihail Ghiga, Ansamblul de Barockeri al Universităţii Naţionale de Muzică din București cu care abordează repertoriu simfonic, vocal-simfonic și liric. Susţine o intensă activitate muzicală la nivel naţional și internaţional, concertând și dirijând pe importante scene din străinătate: Republica Moldova, Bulgaria, Grecia, Israel, Liban, Tunisia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Turcia, Croaţia, Elveţia, Germania, Franţa, Norvegia, Statele Unite ale Americii, Italia. De asemenea are numeroase apariţii radio-tv și înregistrări speciale.

Oana Ivașcu - oboi, tamburină

Muzician de factură clasică, licenţiată a Universităţii Naţionale de Muzică din București, Facultatea de Interpretare Muzicală, secţia Oboi, cu o mare deschidere spre inovaţie și experimental, oboista Oana Ivașcu este cunoscută publicului datorită formaţiilor pe care le-a iniţiat și alături de care performează: Imago Mundi, Allegria, Bucharest AV, Rhapsody Chamber Orchestra. Cu o bogată activitate concertistică, a colaborat cu importante orchestre precum Filarmonica „George Enescu", Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian" - București, Filarmonica „Oltenia" - Craiova, „Sinfonia" - București. A susţinut concerte în Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Germania, Italia, Polonia, România, Slovacia, Spania, SUA, Tunisia, Turcia.

Ștefan Barbu - vioară

Licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică din București, Facultatea de Interpretare Instrumentală, secţia Vioară. Din anul 2000 și până în prezent este violonist al Orchestrei de Cameră Radio - București. A avut numeroase colaborări cu Orchestra Filarmonicii „George Enescu". Membru al „Corului Academiei" (ulterior denumit „Kontakion") între 1995 și 1998; membru al corului „Musica Selecta" (ce a interpretat „live" coloana sonoră în piesa „Saragosa 66 de zile", la Teatrul Odeon, între 1998 și 2000); membru al ansamblului instrumental baroc „Rules for Graces" și al ansamblului vocal baroc „Sartorius Ensemble" (1999); membru al ansamblului instrumental de muzică veche „Modus Antiqus" și membru al Cvartetului „Arioso" (între 2002 și 2005).

Andreea Ţimiraș - violoncel

Născută într-o familie de muzicieni, începe studiul violoncelului sub îndrumarea tatălui său, prim-violoncelist al Orchestrei Simfonice Siciliene din Palermo (Italia). Absolventă a Universității Naţionale de Muzică din București, se perfecţionează la cursurile de măiestrie artistică pentru violoncel cu David Geringas și muzică de cameră cu Trio Abegg. Membră a Orchestrei Simfonice Siciliene din anul 2001, desfășoară o bogată activitate solistică și camerală atât în ţară cât şi peste hotare, abordând genuri dintre cele mai diferite: de la muzica veche alături de Ansamblul de BAROCkeri, la repertoriul contemporan pentru care a primit distincţii speciale, trecând prin repertoriul jazz-tradiţional sicilian împreună cu Innovative String Quintet. Din octombrie 2012, Andreea Ţimiraș este asistent cercetător al Centrului de Muzică Veche din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Cătălin Ștefănescu - cobză, chitară

Unul dintre cei mai valoroși muzicieni ai generaţiei sale. Doctor în Muzică, licenţiat al Academiei de Arte „George Enescu" din Iași, secţia Chitară, și al Universităţii Naţionale de Muzică din București, secţia Compoziţie, lector universitar la catedra de chitară a Universităţii Naţionale de Muzică din București. A primit Marele premiu la Festivalul de Chitară Clasică de la Sinaia, a concertat în cele mai importante centre culturale din România - Alba Iulia, Arad, București, Deva, Iași, Sibiu. A obţinut o bursă de studii la Festivalul de Chitară din Volos, Grecia. Compoziţiile sale au fost cântate în Grecia, Serbia, Bulgaria, Germania, România.

Daniel Ivașcu - bendir, shakers

Licenţiat al Universităţii Naţionale de Arte din București, Facultatea de Arte Plastice, artist vizual prin educaţie și percuţionist din pasiune. Unul dintre iniţiatorii unor proiecte muzicale foarte diverse, precum Imago Mundi (muzică veche), Bucharest AV (audio-video fusion), Allegria (jazzy pop-rock), Shape of Sound (electro-pop), Special Guest Stars (rock-fusion), Body in Pieces (progressive-fusion); invitat să performeze împreună cu Vlaicu Golcea, Electric Brother, Marta Hristea, Raul Kușak, Jazz e-Scape (electro-jazz), Cri-Gri (rock-fusion), AB4 (rock alternativ), Jepun Bali (world-music). A concertat în Belgia, Cehia, Germania, Italia, Polonia, România, Spania, Slovacia, SUA, Tunisia, Turcia.

Cristian Stănoiu - proiecţii video live

Licenţiat al Ecole Nationale Supérieure d'Architecture din Marsilia, absolvent al cursurilor de scenografie, arhitectură, video la ENSAM - Marsilia, absolvent al Universităţii de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu" din București. Este un participant constant în diverse proiecte artistice, evenimente culturale, ateliere de creaţie precum Roll up art, București (proiecţii pe faţada Facultăţii de Arhitectură); Spazzi Aperti, Roma (instalaţie video, sunet și scenografie); Villes en mouvement (video, sunet, artă urbană, fotografie și scenografie expoziţională -prezentări publice în Geneva, Annecy, Marsilia, New York); Atelier internaţional de proiecte de arhitectură, la Nisa; European Architectural Students Assembly, Danemarca (atelier de land-art și arhitectură ecologică).

Când şi unde: 3 martie, 7pm, ICR Londra, 1 Belgrave Square, LondraSW1X 8PHIntrarea este liberă, dar vă rugăm să vă anunțați prezența pe Eventbrite.Dată fiind cererea foarte mare, alocarea locurilor se face pe principiul primul venit, primul servit.

&

Când şi unde: 4 martie, 1.10 pm, St James Piccadilly, 197 Picadilly, Londra W1J 9LLIntrarea liberă. Nu este nevoie de rezervare.