„Declar pe propria răspundere” de Alina Șerban deschide noua noastră serie de teatru cameral

Cel mai recent program pe care îl realizăm la sediul nostru din Belgrave Square nr. 1, transformat astfel într-un spațiu de teatru alternativ, debutează cu monodrama „Declar pe propria răspundere" a Alinei Șerban, o mediație asupra condiției minoritare plină de înțelepciune amară dar și de umor, de revelații stânjenitoare dar și de autoironie. Spectacolul, cu o puternică tentă autobiografică, urmărește traseul sinuos și imprevizibil al unei românce de etnie romă care, după o copilărie și adolescență petrecute într-o comunitate săracă de romi din București, în care e nevoită să parcurgă adesea experiențe sociale traumatice, ajunge, prin forța talentului său, să fie apreciată în unele dintre cele mai exclusiviste școli artistice din lume.

Spectacolul va fi prezentat cu ocazia  Zilei Internaționale de Luptă împotriva Discriminării Rasiale.

„Declar pe propria răspundere" s-a jucat anterior în România, Ungaria, Italia şi Franţa, întrunind o recepție entuziastă. În Marea Britanie, spectacolul a fost prezentat la Festivalul Royal Academy of Dramatic Art în 2013, după care a fost preluat în rezidență de Oval Theatre şi prezentat, în 2014, și la Tara Arts Theatre. În această toamnă, spectacolul va fi reluat la Londra, pentru mai multe reprezentații, de către Hobo Theatre Company.

„Rareori descopăr pe cineva pe punctul de a deveni o nouă stea, care are o forţă atât de luminoasă, de neoprit, ce îşi pune amprenta asupra publicului. Am văzut spectacolul Alinei Şerban la Bucureşti şi mi s-a părut amuzant, concis şi lipsit de patetism. Îl consider un spectacol autentic, care evită încercarea de a judeca plusurile şi minusurile situaţiei generale a romilor." (Rupert Wolfe-Murray, „Huffington Post")

„O metaforă tulburătoare despre toți copiii uitați ai lumii." (Judith Sibony, „Le Monde")

„Declar pe propria răspundere"

Un spectacol scris și interpretat de Alina Şerban

Regia: Jamie Harper

Scenografia: Moi Tan

Lumini: Janne Simila

Alina Şerban, româncă de origine romă, este actriţă, dramaturg, regizoare şi activist pentru drepturile omului. Absolventă a Tisch School of the Arts din New York şi a Royal Academy of Dramatic Art (RADA), este pasionată de teatrul intervenţionist (ramură a teatrului educativ) şi de teatrul fizic. „Declar pe propria răspundere" - spectacol în care a fost implicată pe toate palierele producţiei - i-a adus recunoașterea pe scena teatrală din România încă din 2011. Rolurile sale mai includ Irina din „Trei surori", Kalonike din „Lysistrata" şi Munerva din „Possesed" - toate în producţii ale RADA. De asemenea, Alina Şerban a jucat Marina în „Pericles" de Shakespeare (un spectacol regizat de Philip Parr pentru Festivalul Internaţional Shakespeare de la Gdansk). Actrița a colaborat cu mari companii de teatru precum Geko şi Complicité. Alături de B- Lab Brighton Company, a jucat recent în producţia „The sun that leaves no shadows" (inspirată de romanul „Străinul" de Albert Camus), prezentată în Brighton Fringe Festival. În prezent, derulează un parteneriat cu Centrul Cultural Rich Mix din Londra, ca actriţă, dramaturg şi lider de proiect pentru realizarea spectacolului „Home", având ca temă imigraţia, ce va avea premiera în toamna acestui an. A jucat alături de Benedict Cumberbatch şi Anamaria Marinca în rolul Nadir din producţia BBC „The Last Enemy". În România, a făcut parte din grupul de improvizaţie „Trupa Nouă" și a participat activ la mai multe campanii sociale. A regizat, produs şi jucat în „3ivisarde paramica", un performance stradal realizat pentru Rromani Criss, cel mai mare ONG anti-discriminare din România, şi Fundaţia pentru o Societate Deschisă. De asemenea, a făcut parte din echipa creativă şi a jucat în mai multe scurt-metraje de promovare a rolului educaţiei în mediile marginalizate, printre care „We All Need School" şi „Changes".

Jamie Harper a studiat literatura engleză la Universitatea din Sheffield şi a urmat cursuri de regie la London Academy of Music and Dramatic Art (LAMDA). A regizat numeroase piese, printre care „The Hundred We Are" (The Yard); „Archipelago" (Camden People's Theatre); „Hunger" (E5 Bakehouse); „Heaven in Berlin" (Testbed1); „The Return of Colmcille" (Derry, UK City of Culture Festival); „La Turista: Cafe Duende" (Morito Tapas); „Roundabout" (The Bush); „The Wolf" (Network Theatre); „Invasion!" (Tooting Arts Club - Time Out Critics' Choice); „Our Town" (Rose Theatre, Kingston); „Beyond the Pale" (Southwark Playhouse); „A Real Humane Person Who Cares and All That" (Arcola) şi „Invisible Storms" (Cock Tavern - Time Out Critics' Choice). Jamie Harper are, de asemenea, o importantă carieră de profesor de regie la cunoscute şcoli de teatru din Marea Britanie, precum LAMDA, East 15, Central School of Speech and Drama, The Arts Educational School, London South Bank University şi Kingston University. Printre premiile obţinute de-a lungul carierei, trebuie amintite Bursa „Tyrone Guthrie" oferită de la Arts Council Northern Ireland, JMK Directors' Award, Bursa „Cohen" oferită de Teatrul Naţional Britanic (unde a fost regizor în rezidenţă) şi Winston Churchill Trust Travelling Fellowship, bursă de design la Universitatea din Miami. În anul 2015, a participat la Programul Internaţional DRIFT pentru artă interactivă.

Când: Joi, 24 martie 2016, 7pm

Unde: Institutul Cultural Român, 1 Belgrave Square, Londra SW1X 8PH

Intrarea este liberă, dar vă rugăm să vă anunțați prezența pe Eventbrite.