- 10 October 2015 - 17 October 2015
- Mots clés Romanian culture Edinburgh Film Theatre Music
Zilele Culturii Române la Edinburgh (10-17 octombrie 2015) înseamnă o săptămână plină de evenimente româneşti, de la concerte de muzică clasică sau electronică la proiecţii de film, de la seri de teatru și de literatură la demonstraţii gastronomice, organizate de Institutul Cultural Român din Londra și partenerii săi în cea de-a doua capitală culturală a Marii Britanii. Un program caleidoscopic, cu un format similar Zilelor Culturii Române la Reykjavik (din 2013) şi Zilelor Culturii Române la Dublin (din 2014), ce pune în valoare diversitatea şi vitalitatea culturii române contemporane, susţinut de protagonişti de prim rang ca Remus Azoiţei, Amalia Ciolan, Radu Jude, Dan Lungu, Dan Piţa şi Eduard Stan, împreună cu prestigioşi interlocutori britanici precum Mark Cousins, Richard Demarco, Peggy Hughes şi James Meek.
Proiectul este organizat de Institutul Cultural Român din Londra împreună cu Ambasada României la Londra, Biroul Consular al României la Edinburgh, Demarco European Art Foundation, Edinburgh University, Filmhouse, Scottish Storytelling Centre, Summerhall, cu sprijinul Teatrului Naţional din Bucureşti şi al Centrului Naţional al Cinematografiei.
Concepția grafică a materialelor: Ada Muntean
....................................................................................................................................................................................
ARTE VIZUALE: ARTIŞTI ROMÂNI ÎN COLECŢIA DEMARCO
Vizionarul curator Richard Demarco, cel care a lansat, de-a lungul timpului, carierele occidentale ale unora dintre cei mai cunoscuţi artişti din Europa de Est, propune, la Centrul Cultural Summerhall, o fascinantă incursiune în istoria artei româneşti, pornind de la colecţiile româneşti din inestimabilele sale arhive vizuale. Expoziţia cuprinde lucrări de Paul Neagu, Horia Bernea, Ion Bițan, Ovidiu Maitec, Sultana Maitec, Vladimir Șetran, Pavel Ilie, Sorin Dumitrescu, Peter Jacobi şi mulţi alţii. Vernisaj: Sâmbătă 10 octombrie, 14.30-17.00. Expoziţia rămâne deschisă până la 30 octombrie 2015 | Laboratory Gallery, Summerhall, 1 Summerhall, EH9 1PL | Intrarea liberă.
CONCERT DE GALĂ: CARISMATICUL DUO REMUS AZOIŢEI ŞI EDUARD STAN, LA PLAYFAIR LIBRARY
Violonistul Remus Azoiţei şi pianistul Eduard Stan, unii dintre cei mai buni interpreţi ai creaţiei camerale a lui George Enescu şi autorii integralei lucrărilor pentru vioară şi pian a marelui compozitor român, imprimare CD încununată cu mai multe premii, oferă un memorabil recital de gală, plin de virtuozitate, subtilitate şi vervă, în sala de concerte a Playfair Library, parte a venerabilei Universități din Edinburgh. Programul include: Sonata pentru vioară nr. 1 în la major, op. 13, de Gabriel Fauré și Sonata pentru vioară nr. 3 în la minor, op. 25, „în caracter popular românesc”, de George Enescu. Evenimentul se va desfăşura în prezenţa E.S. dl. Mihnea Motoc, Ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
Luni 12 octombrie, 19.00 | Playfair Library, Old College, South Bridge, EH8 9YL | Intrarea liberă. Vă rugăm să confirmaţi participarea la următoarea adresă: edinburgh@icr-london.co.uk.
LITERATURĂ: DAN LUNGU ŞI JAMES MEEK: SCRIEREA ŞI RESCRIEREA ISTORIEI
Dan Lungu, unul dintre cei mai admiraţi scriitori români contemporani şi fondator al FILIT, cel mai mare festival literar internaţional din România, se alătură prozatorului şi jurnalistului britanic James Meek, câştigătorul de anul acesta al prestigiosului Premiu Orwell, pentru un dialog despre vicleniile istoriei şi reziduurile nostalgice ale schimbărilor sociale, despre abisul deceniilor de dictatură şi incertitudinile societăţii de azi. Întâlnirea va fi moderată de Peggy Hughes, directoarea Festivalului Literar din Dundee.
Marţi 13 octombrie, 19.00 | Scottish Storytelling Centre, 43–45 High Street, EH1 1SR | £5. Biletele pot fi procurate de AICI.
FILM: MARK COUSINS PREZINTĂ
Cu ocazia Zilelor Culturii Române, ICR Londra inaugurează în capitala Scoției un sezon de film românesc, în interiorul căruia cineastul și criticul britanic Mark Cousins a fost invitat să prezinte, cu flerul său idiosincratic caracteristic, o serie de filme aparținând unor vârste diferite ale cinematografiei românești. Rezultatul este un decupaj personal, dar nu mai puțin reprezentativ, care alătură creaţii hipnotice ale realismului poetic, comedii îmbibate de sarcasm și producții mai recente din desantul „mizerabilist”, a căror originalitate le-a adus în ultimii ani cele mai râvnite premii internaţionale. Sezonul continuă pe percursul lunilor noiembrie și decembrie, la cel mai frecventat cinematograf de artă din Edinburgh, Filmhouse.
Aferim! de Radu Jude, câştigător al Ursului de Argint la ediţia 2015 a Festivalului de Film de la Berlin | urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri via Skype cu regizorul Radu Jude
Miercuri 14 Oct, 20.30 | Filmhouse, 88 Lothian Road, EH3 9BZ | £9 şi £7.20 cu reducere. Vă puteţi procura biletele de AICI.
Nunta de piatră de Dan Piţa şi Mircea Veroiu, film selecţionat la Festivalul de la Cannes în anul 1973 | urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri via Skype cu regizorul Dan Piţa („Unul dintre marile filme ale lumii.” - Mark Cousins)
Joi 15 octombrie, 19.00 | Summerhall, 1 Summerhall, EH9 1PL | £5 şi £4 cu reducere. Vă puteţi procura biletele de AICI.
PETRECERE ROMÂNEASCĂ: VAMPIROLOGIE – O SEARĂ „CU COLȚI”
De cum se lasă seara, descindem în vremuri şi locuri de legendă, aşteptând miezul nopţii şi fatidicele sale apariţii - cu muzica dată la maximum, dansuri frenetice şi degustări de produse gastronomice tradiționale. Dinții de plastic şi pelerinele negre sunt binevenite. O seară „cu colţi”, animată de Balkanarama Kolektiv.
Vineri 16 octombrie, 20.00 | Summerhall, 1 Summerhall, EH9 1 PL | £5. Vă puteţi procura biletele de AICI.
TEATRU: O FEMEIE PENTRU TOATE ANOTIMPURILE
Bazat pe memoriile răscolitoare ale Aniţei Nandriş-Cudla, spectacolul lui Sorin Misirianţu, „20 de ani în Siberia”, cu Amalia Ciolan în rolul principal, este o monodramă emoţionantă ce urmăreşte destinul uneia dintre cele mai admirate românce din toate timpurile, începând cu implicarea sa plină de curaj în mişcarea anticomunistă, urmată de exilul în teribilul Gulag sovietic, şi până la repatrierea sa, după mai bine de 20 de ani de detenţie. O poveste tulburătoare despre demnitatea umană, pe care nu o poate frânge nici Răul cel mai devastator. Spectacolul face parte din programul Teatrului Naţional din Bucureşti, „Procesul comunismului prin teatru”.
„20 de ani în Siberia”
Cu: Amalia Ciolan Regia, scenografie şi adaptare: Sorin Misirianțu Regizor de scenă: Dumitru Scobeniuc Sunet: Octavian Vasile Lumini: Bogdan Gheorghiu, Cristian Simon
Sâmbătă 17 octombrie, 19.00 | Pleasance One, 60 Pleasance, EH8 9TJ | £10 şi £8 cu reducere. Vă puteţi procura biletele de AICI.
Reflectări în presa din Scoția:
The Scotsman, 7 octombrie 2015
The List, 7 octombrie
The Skinny, 8 octombrie
The Edinburgh Reporter, 11 octombrie
The Skinny, 15 octombrie